Setari Cookie-uri

Cum ne purtăm cu bebe în primele săptămâni după naștere? 5 Sfaturi pentru proaspeții părinți

Felicitări! Ați trecut într-una dintre cele mai frunoase etape ale vieții, aceea în care deveniți părinți. Alături de copilul vostru veți crește și voi, va veți reeduca și va veți bucura secundă de secundă de această minune care a venit în viață voastră.

Putem spune nu există o legătură mai strânsă decât cea dintre părinte și copil. Poate nici dragoste necondiționată nu există ca cea dintre părinte și copil.

Sigur în această nouă viață alături de copil se mai strecoară și zile mai puțin bune, iar primele griji și greutăți din viața de părinte pot apară chiar devreme, în primul an de viață al celui mic, atunci când multe întrebări și nelămuriri apar legate de creșterea, îngrijirea și sănătatea bebelușului. Dar da, știm deja un copil nu vine cu manual de instrucțiuni, însă mai mulți specialiști din lumea întreagă au scris deja articole și cărți prin care răspund celor mai multe intrebari ale proaspeților părinți.

Un copil are nevoie de hrană adecvată pentru a crește și de iubire și atașament pentru dezvoltarea creierului.

Citește și:

Ei bine, despre relația părinte-copil vom vorbi, pe scurt, în acest articol, extrăgând câteva sfaturi din experiența personală și nu numai și demontand câteva mituri despre creșterea micuțului bebeluș.

Legătura afectivă dintre părinți și bebeluși în primele luni de viață

Sigur aceste sfaturi sunt practice și când copilul este mai mare, dar e bine de știut încă de la naștere le putem adopta.

Copiii au nevoie fie ținuți în brațe, dezmierdati, sărutați, atinși, au nevoie li se vorbească și li se cânte. Astfel de gesturi contribuie la crearea unei legături părinte-copil plină de siguranță și iubire, așa-numitul “atașament sigur”. De asemenea dezvoltarea unor relații timpurii cu străinii va avea o influență esențială în dezvoltarea copilului, acesta învățând mediul este sigur, învățând se exprime.

Citește și:

Primele săptămâni sunt cumva încununate de rutină, timpul se rezumă în special la alăptare, schimbatul scutecelor, îmbăierea și somnul celui mic. Dar timpul trece repede și bebe crește de asemenea repede. În curând perioadele de veghe devin mai lungi, astfel îi putem dedica celui mic tot mai mult timp. Tratat cu afecțiune la fiecare interacțiune, atins cu blândețe și dezmierdat cu vorbe frumoase, micuțul învață este în siguranță.

Profitați de momentele când bebelușul este treaz și activ pentru a va cunoaște cât mai bine și pentru a lega o relație strânsă și un atașament sigur.

1. Dezmierdati și atingeți bebelușul.

Nou-născuții sunt sensibili la schimbările de mediu, presiune și temperatura. Așadar este firesc le placă fie ținuți în brațe, alintați, sărutați, legănați, plimbați, le place de asemenea li se faca masaj. Jucați-va cu mânuțele lui, cu degețelele, cu piciorușele și părul lui.

Citește și:

2. Țineți bebelușul în brațe, nu va temeți se va învața așa sau îl răsfățați prea mult. Plimbați-va cu bebelușul în brațe și chiar dansați.

Răspundeți cererilor pe care bebelușul vi le transmite. În primele săptămâni, aceste cereri constau în sunete emise de bebe, mișcări sau expresii faciale, stabilirea contactului vizual – semne bebelușul are nevoie de interacțiune, sau dusul manutelor în guriță sau chiar plâns – semne bebelușului îi este foame sau are un disconfort (în special în cazul plansului). În plus, atunci când ținem micuții în brațe, ne pot asculta bătăile inimii, așa cum făceau când se aflau în burtică. Știați bebelușii și copiii mici recunosc bătăile inimii mamei? Urmăriți ACEST CLIP

Citește și:

3. Vorbiți, citiți și cântați bebelușului.

Chiar și bebelușii iubesc muzica și cu atât mai mult vocea mamei. Aceste cuvinte și cântece vor îmbunătăți apropierea de cel mic, dar și vocabularul acestuia mai târziu. Bebelușii preferă sunetele cristaline și ritmate.

4. Priviți în ochi bebelușul.

ți bebelușul va vadă fața și priviți-l în ochi ori de câte ori aveți ocazia. Astfel cel mic va cunoaște mai bine, chiar va va atinge față, va va studia trăsăturile și va începe sa va răspundă la zâmbet.

5. Construiți ritualuri plăcute zilnice.

Experiențele pozitive repetate îi construiesc copilului o senzație de siguranță. Sigur, nu trebuie neglijăm nici spontaneitatea și adaptabilitatea, dar acestea le vom modela peste câteva luni de zile.

Citește și:

În primele luni de viață însă baia, schimbatul scutecului, hrănirea celui mic trebuie se realizeze într-un mediu calm, plăcut, încununat de blândețe și afecțiune. Nu este obligatoriu respectați o anumită ora pentru baie de exemplu, puteți îmbăia bebelușul când considerați este nevoie în zi. Sigur majoritatea părinților preferă seara, înainte de somnul de noapte. Sunt de asemenea părinți care îmbăiază bebelușul și ziua, mai ales după vârstă de 1-2 luni, când îi pot pune micuțului colacul de baie în jurul gâtului, cu care cel mic înoată, are libertate în apă, se bucură de mișcarea pe care nu o poate realiza decât în apă și practic va nbeneficia de toate efectele pozitive ale hidroterapiei la vârste mici (aceste băi ajută inclusiv la masajul burticii realizat de undele apei, care diminuează disconfortul creat de colici).

Citește și:

Va recomand și câteva cărți de parenting, ideale pentru primul sau chiar primii ani de viață ai copilului:

Ghidul primului an din viata copilului – Clinica Mayo

Parenting neconditionat – Alfie Kohn

Bebelusul meu intelege tot – Aletha Solter

Jocul atasamentului – Aletha Solter

Creierul copilului tau – Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson‎

Lacrimi si crize de furie – Aletha Solter

Foto: By Trendsetter Images/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.