Setari Cookie-uri

6 metode cum să te conectezi cu copilul de 1 iunie fără să te epuizezi

Vrei să știi ce ai de făcut pentru a putea să te conectezi cu copilul tău fără să te acapareze oboseala?

un articol de Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental

Dacă ești și tu părinte cel mai probabil știi cum e să fii epuizat, mai ales în primii ani de viață ai copilului. Poate te simți copleșit, scurs de energie sau în dezechilibru în rolul tău de părinte. Este greu în orice situație, la orice vârstă, dar mai ales dacă copilul tău întâmpină dificultăți de învățare, comportamentale sau emoționale.

Să fii părinte seamănă cu urcatul pe munte, pentru prima dată, pe un traseu necunoscut, destul de abrupt, fară îndrumare, doar cu niște sfaturi despre cum îți va veni natural și vei descoperi pe parcurs și presiunea că n-ai cum să nu poți să faci traseul, pentru că toți îl fac.

Prin tot acest tumult ce îl presupune viața de părinte, sunt acele zile mai speciale, când vrei să-ți îndrepți privirea de la ce este greu și nu merge către momentele de bucurie și sărbătoare.

Citește și:

Una dintre aceste zile este și 1 iunie, ziua copilului.

Vrei să știi ce ai de făcut pentru a putea să te conectezi cu copilul tău fără să te acapareze oboseala?

Dacă da, află ce e de făcut:

  1. petrece timp de calitate cu copilul tău

  2. înainte de evenimente importante organizează-ți activitățile

  3. fă-ți timp pentru odihnă în timpul zilei

  4. mindfulness – eliberează mintea de alte activități în afară de cele pe care le-ai stabilit deja pentru a te bucura de moment

  5. menține regulile generale chiar dacă este ziua copilului

  6. activități care susțin conexiunea cu copilul

  1. Poți spune că te conectezi cu copilul tău atunci când ai momente de calitate cu el. Știi că este timp de calitate dacă amândurora vă face plăcere.

Să-ți spun un secret: ai dreptul ca părinte să nu îți placă sau să te plictisească unele dintre jocurile copiilor sau din activitățile lor. Dacă alegi să faci ceea ce nu îți place, o faci din obligație și starea ta de frustrare o să crească.

Citește și:

Din acest motiv, primul lucru pe care îl recomand părinților atunci când vor să petreacă o zi împreună și să se asigure de energie, distracție și voie bună este să cadă de acord asupra unor activități care să le facă plăcere atât copiilor cât și adulților.

Tips: încă de dimineață faceți fiecare o listă cu activități pe care vreți să le faceți împreună și comparați-le – alegeți 1-2 activități care să fie pe placul amândurora.

  1. O altă modalitate de a combate oboseala din ziua unui eveniment mai important sau a unei zile atipice este organizarea.

Organizează-te cu o zi înainte, fă seara din lucrurile pe care poți să le faci pentru a te elibera de griji a doua zi. Mai puține decizii într-o zi, mai puțină energie consumată, mai mult timp pentru conexiunea cu copilul.

Citește și:

Tips: poți alege împreună cu copilul hainele pentru ziua următoare, poți pregăti gustările sau chiar mâncarea pentru mâine(poți găti sau puteți decide împreună ce comandați de mâncare pentru a 2-a zi), puteți alege activitățile sau decide programul dinainte, vă puteți pregăti ghiozdanul și geanta, etc.

  1. Fă-ți timp pentru odihnă și pe timpul zilei!

Nici tu, nici copilul tău nu sunteți niște roboței și nu aveti baterii infinite. Pentru a nu ajunge la epuizare este nevoie să-ți iei pauze. Lipsa pauzelor și a timpului de odihnă te predispune la greșeli, accidente, oboseală, lipsa răbdării și lista poate continua.

Fă din odihna de peste zi regula de aur a familie tale. Pe toți vă va ajuta să încetiniți ritmul de peste zi și le vei modela copiilor tăi un mod de autoîngrijire sănătos.

Citește și:

Tips: dacă alegeți să petreceți 1 iunie aproape de casă ar fi bine ca la prânz să va odihniți acasă – poate să fie vorba de somn sau doar de odihna activă – o activitate liniștită cum ar fi cititul în pat sau doar statul în liniște

Dacă participați la activități în afara casei – puteți să aveți cu voi o păturica pe care să vă așezati și să vă odihniți sau chiar să dormiți.

  1. Daca îți dorești ca ziua de 1 iunie să fie una specială atât pentru tine cât și pentru copiii tăi este nevoie să pui pe pauză orice altceva ai de facut.

Anulezi, găsești pe altcineva care să facă în locul tău, orice variantă funcționează atâta timp cât în mintea ta nu mai este prezent gândul “mai am ceva de facut” sau “ar trebui să fiu în altă parte” sau “trebuie să mai fac x lucru înaintate de activitatea cu copilul”.

Citește și:

Tips: practica mindfulness îți poate fi de mare ajutor, te va ajuta să fii conectat/-ă în “aici și acum”. Poți face un exercițiu împreună cu copilul tău prin care să vă folosiți toate simțurile și să descrieți ce auziți, ce mirosiți, ce simțiți la nivelul pielii, ce vedeți sau ce gust resimțiți.

Acest exercițiu te va ancora în momentul prezent și vei putea să fii prezent în interacțiunea cu copilul tău.

  1. Menține regulile generale pentru a nu-ți confuza copilul și pentru a nu-ți face zilele mai grele după.

Poate și ție îți trece prin minte gândul că doar deviind de la reguli va fi o zi specială, dar nu e chiar așa. Clar va fi diferită, dar are potențialul de a produce mai mult haos și implicit mai multă oboseală.

Tips: nu încălca regulile, doar adaugă. Fă ceva ce știi că îi place mult, poate ceva de mâncare, poate un desen, poate îi cumperi ceva ce își dorește de mult. Adaugă ceva ce nu este pe lista voastră de interzise pentru a produce “acel special”.

Citește și:
  1. De multe ori epuizarea nu apare din cauza copilului sau din interacțiunea cu el ci din cauza multitudinii de lucruri pe care le ai de facut și lipsa timpului de conexiune directa cu copilul in tihnă –îmbrățișări, râs, voie bună, contact vizual, răbdare, atingere.

Tips: caută să faceți câteva activități care promovează conexiunea autentică cu copiii. Poate fi vorba de crearea unor obiecte împreună, a unui fel de mâncare –copilul își va exprima creativitatea și va simți că a contribuit activ în familie.

Îi poți crea o melodie personalizată care să îl descrie, te poți folosi de adjective plăcute pentru a-i descrie caracteristicile și poți descrie și cum te face să te simți atunci când îl vezi sau face ceva specific lui.

Iar această melodie poate fi acompaniată și de un dans propriu care va aduce multe zâmbete, eliberarea oricăror tensiuni prin mișcare și energie, voie bună, contact fizic și vizual. Iar momentul de seara, cu ritualul său de citit poate culmina printr-un moment dedicat îmbrățișărilor.

.

Dacă ești un părinte cu bebeluș, nu uita că ziua copilului este mai important de sărbătorit pentru tine decât pentru el, așa că dacă te decizi să sărbătorești în vreun fel limitează-te doar la o activitate pentru a nu te ajunge să te simți obosit.

În final aș vrea să-ți amintesc că NU TREBUIE să faci ceva special, nu trebuie să te dai peste cap, nu trebuie să faci pregătiri pentru această zi care durează mai mult decât ziua în sine, etc. Poți păstra lucrurile foarte simplu, fără a adăuga factori de stres sau presiune în plus.

Verifică mai întâi cu copilul tău ce își dorește, poate fi ceva cu totul diferit de ceea ce tu ai în minte, dar nu uita: Tot ceea ce are nevoie copilul este prezența, conexiunea, atenția și apreciere ta, iar pe acestea le poate primi și fară să organizezi tu niște activități deosebite.

Ești un părinte la fel de bun și dacă nu ai un program deja stabilit de 1 iunie!

Evită să intri în burnout. Iar dacă ai bănuieli că ești epuizat, verifică aici dacă este așa.

Vizionare placuta


Alina Ioana Pop este psiholog, psihoterapeut, mamă și soție și consideră că pentru a ne bucura de tot ceea ce ne oferă viața este important să ne uităm prima dată în interior și să...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.