Setari Cookie-uri

Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 2-a de sarcină

A 2-a săptămână de sarcină nu diferă foarte mult de prima săptămână de gestație din punct de vedere al simptomelor pe care le resimte viitoarea mămică. Cu toate acestea, celula ou este în plină dezvoltare, se formează noi și noi celule, iar oul se află în continuare în migrare către uter. Vă invităm să descoperiți ce se întâmplă în a 2-a săptămână de sarcină atât cu mama, cât și cu viitorul copil.

Pentru femeia însărcinată: ce se întâmplă cu corpul tău în a 2-a săptămână de sarcină

Așa cum spuneam mai sus, în a 2-a săptămână de sarcină viitoarea mămică nu prezintă simptome specifice sarcinii, această perioadă fiind asemănătoare cu săptămâna precedentă de gestație.

Așadar, simptomele specifice sarcinii, cum ar fi greața și voma matinală, poftele, sânii dureroși, durerile de cap și așa mai departe nu sunt încă prezente. Femeia însărcinată ar putea avea cel mult ușoare stări de greață, fără o frecvență clară a acestora. Aceasta ar mai putea acuza și variații mai intense ale dispoziției decât avea de obicei înaintea perioadei menstruale.

Astfel că, în general, în a 2-a săptămână de sarcină femeia nu știe încă de faptul că este însărcinată și nici nu poate avea o certitudine în acest sens.

Citește și:

Totuși, dacă sarcina a fost planificată este recomandat ca femeia să se comporte ca și când ar fi însărcinată, chiar dacă încă nu știe sigur acest lucru, luând toate măsurile necesare pentru protecția sa și a sarcinii, cum ar fi să nu utilizeze medicamente la risc, soluții toxice, să nu se expună unor noxe periculoase, să nu realizeze sport intens, încercând să urmeze recomandările medicului, cum ar fi acelea de a administra capsulele cu acid folic, menite să protejeze viitorul făt de o serie de afecțiuni specifice, cum ar fi spina bifida.

Vă recomandăm să citiți și: Întrebări de gravidă: ce treburi casnice trebuie evitate în sarcină

Săptămâna a 2-a de sarcină: ce se întâmplă cu copilul tău

Chiar dacă încă nu vorbim teoretic despre făt, și încă suntem la stadiul de celulă ou, totuși această săptămână este importantă privind anumite aspecte ale dezvoltării viitorului copil.

Citește și:

Așa cum spuneam mai sus, este o perioadă foarte importantă pentru dezvoltarea unor elemente primordiale ce vor fi specifice unor organe și sisteme, cum ar fi sistemul nervos. Așadar, în această perioadă este recomandată administrarea de acid folic pentru femeia gravidă, acest tratament fiind dovedit ca având efecte preventive și scăzând riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni pentru viitorul copil.

A 2-a săptămână de sarcină este importantă pentru diferențierea sexului copilului. Ovulul femeii deține un material genetic ce prezintă unul dintre cei 2 cromozomi sexuali, întotdeauna cromozomul X. Spermatozoidul care poate fecunda ovulul conține, de asemenea, material genetic, putând purta fie cromozomul sexual X, fie cromozomul sexual Y.

Așadar, celula ou poate avea ca determinant sexual combinația XX, care va determina sexul feminin sau combinația XY, care va determina sexul masculin al viitorului copil. Se înțelege, astfel, că din punct de vedere genetic sexul copilului este dat de spermatozoid și nu de ovul, acesta din urmă prezentând întotdeauna doar cromozom sexual X.

Citește și:

Tot în a 2-a săptămână de sarcină în celula ou se stabilește culoarea ochilor viitorului copil, precum și culoarea părului.

Este important de menționat că celula ou în plină dezvoltare încă migrează prin trompele uterine către uter, așadar nidația sau implantarea oului la nivelul uterului încă nu a avut loc. Nidația are loc după aproximativ 2 săptămâni de la ovulație și, deci, de la fecundarea ovulului, aproximativ în aceeași perioadă în care ar fi trebuit să vină următoarea menstruație.

Pentru că ovulul a fost deja fecundat, următoarea menstruație nu va mai avea loc, însă nidația poate fi însoțită de o sângerare de implantare, care uneori poate fi confundată cu menstruația, astfel încât femeia să nu realizeze că este însărcinată. Pentru mai multe informații vă recomandăm să citiți articolul: Când sângerarea poate fi primul semn de sarcină: nidația sau sangerarea de implantare

Citește și:

A 2-a săptămână de sarcină: testul de sarcină

Este încă destul de devreme pentru un rezultat cert în ceea ce privește testele rapide de sarcină. Celula ou nu a ajuns încă în membrana uterului, iar hormonii specifici sarcinii prezintă încă un nivel nedetectabil pentru testele rapide de sarcină. Tocmai de aceea specialiștii recomandă ca testele de sarcină, cele realizate din urina, să fie făcute după cel puțin 12-14 zile de la ovulație. Altfel aceste teste pot înregistra un rezultat fals negativ.

Simplificând, am putea spune că testele rapide de sarcină le-am putea realiza încă din prima zi de întârziere a menstruației.

Sursa foto: Romolo Tavani/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.