Setari Cookie-uri

Maraton sau pregătiri pentru vacanță

Ați simțit că pregătirea bagajelor e un maraton de 40 de km, iar voi sunteți abia pe la km 2 și simțiți cum vă sfârșiți și nu mai aveți putere să continuați?

“Maaaaaami, vreau afară!!”

“Imediat, iubire, împachetez și hainele tale și ieșim.”

“Maaaaami, hai să îmi citești!”

“Imediat, mami, pun medicamentele în bagaj și citim povestea ta preferată.”

“Maaaami, m-am plictisit!”

“Ahhh, jucăriile pentru plajă nu le-am băgat pe nicăieri! Oare am luat și haine pentru vreme ploioasă? Parcă am văzut la meteo că două zile va ploua.”

Ați fost puși și voi în situația de mai sus înainte de a pleca într-o vacanță cu copiii? Ați simțit că pregătirea bagajelor e un maraton de 40 de km, iar voi sunteți abia pe la km 2 și simțiți cum vă sfârșiți și nu mai aveți putere să continuați?

Pentru mine s-a simțit așa de nenumărate ori, până am decis să iau o gură de aer, să mă gândesc cu atenție la ce funcționează pentru mine și familia mea și ce nu, să îmi iau un pix, o foaie de hârtie și să mă organizez.

Citește și:

Pentru mine, organizarea a însemnat să încep cu partea de strategie și să investesc mai puțin în munca propriu zisă dintr-o dată, în timp ce îi las copilului senzația că ritmul nostru zilnic de joacă și de conectare nu este afectat.

Vi le împărtășesc și vouă și vă invit să aplicați cât mai multe dintre ele chiar acum, când sigur pregătiți multe bagaje pentru vacanța de vară:

  1. Împărțiți-vă săptămâna de dinainte de vacanță în task-uri zilnice, care sa nu dureze mai mult de jumătate de oră.

De exemplu:

  • luni – mă ocup de scoaterea hainelor mele din dulap,
  • marți – scot hainele copilului de care are nevoie în vacanță din dulap,
  • miercuri – mă ocup de călcat,
  • joi – de lucrurile comune precum geluri de duș, prosoape, accesorii, etc,
  • vineri – sortăm împreună încălțămintea pentru fiecare dintre noi,
  • sâmbătă – adăugăm jucăriile pe care copilul le-a ales, medicamentele, ronțăielile pentru drum,
  • duminică – verificăm lista de la care am pornit și vedem ce am omis.
  1. Care listă, ați spune? Da, dragi părinți, listele chiar funcționează bine atunci când devenim părinți. Și nu doar listele de cumpărături, ci și listele cu lucruri de făcut zilnic, cu zile de naștere ale prietenilor cu care nu mai ești la fel de conectat de când ai născut și bineînțeles, listele cu lucruri de luat în concediu, pe care eu trec tot. Lista mea include: șlapi de plajă, cosmetice (crema x, uleiul y), număr de rochii și orice consider că e necesar să fie în bagajele noastre. Lista de fapt mă salvează în următoarele zile de crize, tantrumuri și revolte în casă. Pentru că lista are puterea de a-mi goli mintea, mă ajută să pot să mă conectez la momentul prezent fără să îmi zburde prin minte sute de gânduri despre ce mai am de făcut. Mă apuc de listă cu doua săptămâni înainte de concediu și este o listă deschisă, pusă într-un loc prin care trec foarte des și pe care pot adăuga lucruri de fiecare dată când îmi aduc aminte. Lista este deschisă atât pentru partener cât și pentru copil. Atenție la dorințele copilului – înainte de bagaj, verificați relevanța lucrurilor pe care vrea să le pună în bagaj și păstrați doar esențialul și 1 lucru la care nu vrea să renunțe orice ar fi.
  1. Implică toată familia la pregătirea bagajelor! De ce să nu transformăm acea jumătate de oră de împachetat, într-un exercițiu de joacă și conectare? De ce să nu punem o melodie care ne dă tuturor o stare de bine și să desemnăm câte un responsabil pentru fiecare activitate. De exemplu, în familia mea eu sortez din dulap hainele, fetița mea de 4 ani le împachetează pe cele care poate și soțul le pune în bagaj și la final ne recompensăm cumva pentru treaba bună pe care am făcut-o. Iar acea jumătate de oră ne va rămâne tuturor o amintire cu multă dragoste și bucurie, nu o amintire despre cât de mulți nervi ne-am făcut când am împachetat hainele.
  1. Găsiți un momentul potrivit al zilei să faceți acest lucru. Nu când unul dintre voi este lipsit de energie, sau celălalt are o durere cumplită de cap. Ajută să stabiliți cu o zi înainte când veți aloca acea jumătate de oră destinată împachetării bagajului, astfel toți veți fi pregătiți, iar dacă apar evenimente neprevăzute, permiteți-vă să fiți flexibili având în minte scopul vostru : să facem din pregătirea bagajelor pentru vacanță o experiență plăcută.
  1. Conectați-vă și fiți prezenți pentru 30 de minute, înlăturați gândurile care nu vă ajută în acel moment. Le spun părinților cu care lucrez în tratarea burnoutului parental cât este de important și de vindecător să avem timp de calitate petrecut cu copiii noștri. Nu e nevoie să stăm lipiți 24 de ore din 24 de ei, dar să fim cu mintea în altă parte, mai eficient și sănătos este să avem mai puțin timp și 30 de minute împreună, dar să fie un timp de bucurie și de conectare atât pentru copiii cât și pentru noi. În momentul în care ne luăm angajamentul “Sunt aici cu tine” să avem grijă să fie atât fizic dar și psihic. fizic, copilul sa il simta si psihic. Astfel în cele 30 de minute, partea de bagaj va fi pregătită eficient, împreună și într-un mod distractiv, de care ne vom putea bucura împreună.

V-ați fi gândit că pregătirea bagajelor pentru vacanță ar putea să se transforme în ceva cu adevărat plăcut, care să ne conecteze și să ne facă pe toți să ne relaxăm și să ne bucurăm de timpul petrecut împreună?

Citește și:

Eu am testat și functionează, la fel au făcut-o și mulți dintre părinții cu care lucrez și și-au mai ușurat din presiunea pregătirilor fără a mai ajunge să piardă noapte dinaintea vacanței pentru a pune totul la punct.

Așa că invit și pe voi să încercați să vă organizați folosindu-vă de liste și să observați care este impactul pe care îl are în familia voastră această schimbare.

Vacanță faină vă doresc!

Vizionare placuta


Alina Ioana Pop este psiholog, psihoterapeut, mamă și soție și consideră că pentru a ne bucura de tot ceea ce ne oferă viața este important să ne uităm prima dată în interior și să...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.