Setari Cookie-uri

Săptămâna a 4-a de sarcină: ce simte mama și cum se dezvoltă bebelușul

Săptămâna a 4-a de sarcină se numără printre cele mai importante săptămâni din primul trimestru dacă putem spune astfel, pentru că aceasta este perioada în care cele mai multe femei descoperă că sunt însărcinate. Menstruația a întârziat deja, iar simptomele de sarcina sunt mult mai evidente. Vă invităm să descoperiți ce se întâmplă cu corpul viitoarei mame în a 4-a săptămână de sarcină și cum evoluează embrionul.

Cum se calculează săptămâna a 4-a de sarcină?

Dacă ați făcut deja primul consult ginecologic de la întârzierea ultimei menstruații, ceea ce înseamnă că acest consult a avut loc foarte curând, atunci probabil că medicul v-a confirma deja că vă aflați în săptămâna a 4-a de sarcină.

Dacă nu ați ajuns încă la medic, dar ați obținut un test de sarcină pozitiv, atunci puteți încerca să vă calculați săptămâna de sarcină în care vă aflați.

Pentru că în cele mai multe situații nu putem ști cu exactitate când a avut loc ovulația, se va considera că prima zi de sarcină prima zi a ultimei menstruații. Pentru un ciclu menstrual normal de aproximativ 28 de zile, regulat și cu ovulație în zilele 12-14, am putea considera că acest calcul al vârstei gestaționale cuprinde aproximativ 2 săptămâni în afara sarcinii. Însă, cum există și ovulație spontană, există acest consens ca vârsta gestațională să se calculeze din prima zi a ultimei menstruații.

Citește și:

Așadar uitați-vă pe calendar, identificați care a fost prima zi a ultimei dumneavoastră menstruații și numărați săptămânile până în momentul de față. Ați aflat astfel săptămână de sarcină vă aflați.

Testul de sarcină în a 4-a săptămână de gestație

Menstruația întârziat deja în cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, așadar este momentul să realizați testul de sarcină, dacă nu ați făcut-o deja. În această săptămână, dacă există o sarcină, testul va ieși pozitiv, cu excepția testelor neconcludente.

Dacă totuși menstruația a întârziat, însă testul de sarcină este negativ, se recomandă repetarea testului de sarcină peste o săptămână. Dacă în continuare rezultatul se menține negativ, este recomandat să consultați medicul pentru descoperirea altor posibile cauze care duc la întârzierea menstruației sau amenoree.

Citește și:

Săptămâna a 4-a de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul

Începând cu această săptămână putem vorbi oficial despre embrion.

Implantarea a avut deja loc la nivelul uterului, iar săptămâna a 4-a de sarcină marchează începutul perioadei embrionare, cea mai vulnerabilă perioadă din dezvoltarea viitorului bebeluș.

Începând de acum și până în săptămâna a 10-a de sarcină are loc organogeneza, perioada în care organele se dezvoltă, iar unele dintre acestea încep deja să funcționeze.

În această săptămână embrionul format din tot mai multe celule se separă în 2 părți, astfel încât grupul celular situat la interior va fi cel din care se va dezvolta în continuare embrionul, iar grupul celular exterior se transformă în celule care hrănesc și protejează bebelușul și încep să formeze placenta. Tot în această perioadă se formează și sacul amniotic ce este plin cu un lichid numit lichid amniotic.

Citește și:

Embrionul măsoară acum aproximativ 2 mm și este cumparat cu marimea unei semințe de mac.

Săptămâna a 4-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul gravidei

Începând cu această săptămână simptomele sarcinii devin din ce în ce mai evidente. Unele femei însărcinate pot manifesta de mai devreme grețuri matinale, schimbări de dispoziție ori chiar dureri de cap. Însă începând cu această săptămână majoritatea femeilor vor observa schimbările corporale care încep să devină tot mai evidente, precum:

  • urinari frecvente;
  • Cefalee;
  • pofte și tulburări de apetit;
  • greață sau chiar vomă, cu predominanță în prima parte a zilei, mai exact dimineața;
  • marirea și creșterea sensibilității sânilor;
  • tulburări de dispoziție;
  • dureri de somn;
  • stare de oboseală;
  • tulburări de memorie și concentrare.

Nu este obligatoriu ca aceste sunt simptome să existe în totalitate și, de asemenea, unele femei însărcinate nu prezintă deloc manifestări specifice sarcinii, deși aceste situații se întâlnesc mai rar.

Citește și:

Săptămâna a 4-a de sarcină: recomandări pentru femeia însărcinată

Imediat cum ați aflat că sunteți însărcinată este recomandat să faceți deja prima programare la medicul ginecolog.

Tot acum este un moment propice pentru a administra acid folic și vitaminele prenatale.

Pentru că perioada organogenezei este deosebit de vulnerabilă, este recomandat ca gravida să ia toate măsurile de siguranță și protecție pentru sine, dar și pentru copil.

Iată cele mai importante recomandări pentru gravida în săptămâna a 4-a:

  • încercați să evitați expunerea la noxe toxice (expunere respiratorie ori cutanată) dar și la substanțe care pot pătrunde în organism la nivelul pielii ori mucoaselor.
  • Este recomandat să se utilizeze produse cosmetice și de îngrijire personală destinate gravidelor, purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate ori în spații închise dacă există riscuri de boli transmisibile și totodată să se utilizeze produse de curățenie care nu pun în pericol sănătatea viitoarei mame bși a bebelușului. Vă recomandăm să citiți și articolul ÎNTREBĂRI DE GRAVIDĂ: CE TREBURI CASNICE SUNT INTERZISE PENTRU VIITOARELE MĂMICI?
  • evitați băile fierbinți și lungi, recomandate sunt dușurile;
  • evitați sauna și efortul fizic susținut;
  • evitați sporturile sau activitățile care impun risc de accidentare (de exemplu urcatul pe scări periculoase ori chiar pe scaun);
  • evitați să petreceți foarte mult timp stând în picioare;
  • nu va expuneți excesiv la soare sau raze UV (solar).

Mișcarea ușoară și înotul recreativ pot fi de ajutor pentru femeia însărcinată. în general, programele de exerciții fizice pentru gravidă să încercăm mai târziu, în al 2-lea trimestru de sarcină.

Citește și:

Sursa foto: Vivvi Smak/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.