Setari Cookie-uri

Săptămâna a 6-a de sarcină: cum crește bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

În săptămâna 6 de sarcină se întâmplă lucruri minunate în burtica viitoarei mămici. Bebelușul se dezvoltă cu o rapiditate uluitoare, organogeneza este în toi, iar simptomele de sarcină ale mamei încă se resimt destul de puternic. Vă invităm să aflați cum crește embrionul în săptămâna a 6-a de sarcină și ce simptome prezintă femeia însărcinată.

Săptămâna a 6-a de sarcină: cum crește bebelușul?

În a 6-a săptămână de sarcină creșterea embrionului este destul de accelerată, iar bătăile inimii bebelușului pot fi auzite la o ecografie de sarcină sau transvaginală. Bătăile inimii sunt destul de rapide, frecvența fiind de 100- 160 de bătăi/ minut, cam de 2 ori mai repede decât frecvența cardiacă a unui adult.

Organogeneza este în toi, iar în această săptămână tubul neural se închide.

Tot în această perioadă se formează și sistemul circulator al bebelușului, iar sângele primit prin placentă a început deja să circule prin corpul micuței făpturi. Încep să se dezvolte părți din ce în ce mai complexe ale sistemului nervos central, ale creierului, dar și mușchii și oasele.

Citește și:

Tot acum se dezvoltă și intestinele și apare mugurele de celule din care se vor dezvolta plămânii.

În această săptămână își începe dezvoltarea și glanda pituitară sau hipofiza, supranumită glanda- mamă, căci aceasta controlează prin mecanisme de feedback toate celelalte glande endocrine din corp.

În săptămâna a 6-a de sarcină se conturează capul bebelușului, care apare ecografic supradimensionat, reprezentând și cea mai mare parte a corpului acestuia. Se pot observa în această perioadă conturarea membrelor, începerea formării mâinilor și picioarelor. Chipul încă nu are formă, dar principalele organe ale feței încep deja să se dezvolte. Eezvoltarea acestora începe excentric, migrând ulterior către linia mediană.

Citește și:

În săptămâna a 6-a de sarcina copilul măsoară aproximativ 6 mm, cam cât un bob de linte.

Săptămâna a 6-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Dacă până acum simptomele de sarcină au întârziat să apară sau au fost destul de discrete, este posibil ca începând cu această săptămână și preț de câteva săptămâni în viitor acestea să se intensifice.

Viitoarea mămică poate simți că sânii devin mai tari, mai sensibil și mai dureroși, poate simți o senzație aparte la nivelul abdomenului.

De asemenea, greața, vărsăturile, durerile de cap, schimbările de dispoziție, insomniile, urinările frecvente (inclusiv nocturne) pot fi simptome prezente în timpul sarcinii în această perioadă.

Citește și:

Unele femei însărcinate pot experimenta și senzație de arsuri de stomac sau pirozis, dar care trec ușor după administrarea unor antiacide recomandate de medici.

Ca și în celelalte săptămâni de sarcină, este important ca femeia însărcinată să continue să administreze suplimentele prenatale, cu vitamine și minerale necesare în sarcină, și să evite posibile riscuri care pot afecta bebelușul, cum ar fi:

  • expunerea excesivă la soare
  • băile fierbinți
  • efortul fizic intens
  • stresul fizic și emoțional
  • expunerea la noxe toxice și poluare
  • utilizarea de substanțe care pot avea efect toxic, o atenție deosebită o atragem și asupra produselor de îngrijire personală sau de curățenie;
  • efectuarea unor activități cu risc pentru gravidă: cățărări, mersul pe suprafețe lucioase sau iarna pe gheață, urcatul pe scaun prin casă, schimbarea litierei pisicii sau a altor animale de casă (risc de infectare)
  • evitarea aglomerației;

Este recomandat ca începând cu această săptămână gravida să efectueze analize de sânge și, în cazul în care nu știe încă, să determine grupa de sânge și rH-ul.

Citește și:

Sursa foto: Nestyda/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.