Setari Cookie-uri

Săptămâna a 8-a de sarcină: cum crește bebelușul și ce se întâmpla cu corpul gravidei

Săptămâna a 8-a de sarcină reprezintă o perioadă deosebit de importantă în dezvoltarea copilului, la fel și săptămânile ce urmează. Începând cu această perioadă, bebelușul s-a dezvoltat suficient de mult încât să prezinte toate organele pe care le va avea la naștere. Tot acum începe să se miște, chiar dacă femeia însărcinată încă nu percepe mișcările bebelușului. Vă invităm să aflați cum crește copilul și ce se întâmplă cu corpul gravidei în săptămâna a 8-a de sarcină.

Săptămâna a 8-a de sarcină: ce se întâmplă cu bebelușul

Ne aflăm încă în primul trimestru de sarcină, iar în această săptămână bebelușul prezintă toate organele pe care le va avea la naștere, însă acestea sunt încă incomplet dezvoltate. Organogeneza continuă, iar în săptămâna a 8-a de sarcină bebelușul prezintă deja ochi vizibili, urechi, nas și buza superioară dezvoltate.

Membrele sunt în continuă dezvoltare și au crescut suficient de mult astfel încât bebelușul să își poată împreuna mâinile peste trunchi. Coada a dispărut și tot acum încep să se dezvolte degetele, deși sunt încă lipite între ele.

Articulațiile sunt în plină dezvoltare și începe să se contureze cortul, așadar în curând micul bebeluș va putea încerca să-și miște mâinile.

Citește și:

Tot în această perioadă sistemul respirator își continuă dezvoltarea, astfel că se poate distinge laringele. Glanda pituitară, oasele și fibrele musculare încep, de asemenea, să se dezvolte. Iată și explicația de ce micuțul începe să se miște din această săptămână, având contracții musculare reflexe.

Sexul micuțului începe să se dezvolte în această săptămână, însă, deși este prezent, nu poate fi întotdeauna ușor să fie descoperit la ecografia gravidei.

La finalul celei de a 8-a săptămâni de sarcină putem spune că bebelușul are deja trăsăturile feței conturate, prezentând o formă incipientă a sistemului respirator și plămânilor, a ficatului, pancreasului, hipofizei, tiroidei, iar la nivelul sistemului nervos apar conexiuni la nivelul sinapselor, reprezentând primele circuite neuronale primitive.

Citește și:

La finalul săptămânii a 8-a de sarcină bebelușul prezintă 140- 180 de bătăi pe minut ale inimii, măsoară 7- 17 mm și cântărește 0,25 grame. Micuțul are dimensiunea unei mure.

Săptămâna a 8-a de sarcină: modificări la nivelul corpului mamei

În aceeași săptămână uterul continuă să crească, burtica devine din ce în ce mai vizibilă, iar datorită presiunilor volumului uterin ce produce compresie pe vezica urinară, vei simți nevoia să mergi des la toaletă pentru a urina, atât ziua, cât și noaptea.

E posibil ca femeia însărcinată să simtă o presiune la nivelul abdomenului inferior, datorită creșterii în volum a uterului. De asemenea, volumul de sânge din corpul mamei crește cu până la 40- 50 %, iar organismul începe să se pregătească pentru lactație. Sânii devin tot mai sensibili, mai dureroși și mai mari. Este posibil ca femeia însărcinată să constate că vechile sutiene nu-i mai vin sau au devenit foarte incomode. Datorită modificărilor hormonale, areolele mamare șe închid și mai mult la culoare și în continuare pe suprafața acestora se pot observa mici puncte - glandele sau tuberculii lui Montgomery. Este posibil să observi o scurgere de lichid la nivelul mameloanelor, denumit colostru. Pentru că mama prezintă acum o cantitate mai mare de sânge, și venele de la nivelul sânilor sunt mai pline și pot fi vizibile sub piele.

Citește și:

Începând cu săptămâna a 8-a de sarcină, femeia însărcinată începe să ia în greutate. Dacă greața și voma persistă și aceasta nu se poate alimenta corespunzător, este posibil ca luarea în greutate să fie perturbată. Deocamdată nu sunt riscuri pentru bebeluș, la această vârstă gestațională micuțul încă nu are nevoi calorice mari. Mai târziu însă este important ca gravida să ia în greutate. Dacă pe parcursul întregii sarcini gravida a obținut mai puțin de 10 kg în plus, exista riscuri de a naște prematur sau ca micuțul să prezintă o greutate mică la naștere.

Stările de greață, voma, edemele, durerile de cap, somnolența și oboseala pot persista. Gravida poate prezenta, de asemenea, leucoree - o scurgere vaginală lăptoasă cu rolul de a curăța canalul vaginal și de a-l pregăti pentru naștere.

Citește și:

Sfaturi pentru gravidă în săptămâna a 8-a de sarcină

Pentru că volumul de sânge din corp a crescut destul de mult, frecvent gravida se poate confrunta cu dureri de cap. Este recomandat sfatul medicului privind tratarea acestora.

Tot acum gravida poate începe să folosească de câteva ori pe zi un demachiant blând sau apă micelară pentru a își curăța frecvent tenul și pentru a evita acneea de sarcină. Sunt recomandate și cremele antivergeturi pentru a fi utilizate începând cu săptămâna a 8-a de sarcină.

Începând de acum, gravida poate observa că unele zone ale pielii se pigmentează mai mult, ca urmare a creșterii cantității de hormoni.

Consumul de lichide ar trebui să crească în această perioadă. Alimentația rămâne în continuare importantă pentru sănătatea viitoarei mămici și pentru buna dezvoltare a bebelușului. Este recomandat să consumați alimente integrale, cereale, fructe și legume, leguminoase, fructe oleaginoase, carne, pește, lactate, ouă. A se evitat pe cât posibil alimentele care conțin zahăr, coloranți artificiali, sare în exces sau arome, precum și băuturile carbogazoase sau foarte bogate în cafeină. Nici alcoolul nu este recomandat în această perioadă.

Citește și:

Săptămâna a 8-a de sarcină: sfaturi pentru viitorul tătic

Pentru că gravida devine din ce în ce mai obosită, va avea nevoie de mai multe ore de somn, dar și de scăderea nivelului de activitate fizică și de treburi casnice. De aceea le recomandăm viitorilor tătici să încerce să preia din responsabilitățile mele mamei, aceasta să poată să doarmă mai mult noaptea, dar și pe timpul zilei și să se poată odihni corespunzător.

Activitățile dificile, cum ar fi unele treburi casnice sau care implică utilizarea unor soluții periculoase pentru gravide, căratul cumpărăturilor, deplasările lungi ar trebui să fie preluate de tată. În cazul în care există animale de companie, acestea nu vor mai fi îngrijite de către gravidă, ci vor deveni responsabilitatea tatălui. Pentru mai multe detalii privind activitățile interzise gravidelor vă recomandăm să citiți articolul:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.