Setari Cookie-uri

Săptămâna a 9-a de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

Săptămâna a 9-a de sarcină aduce o serie de noutăți importante în dezvoltarea embrionului. De fapt, am putea spune că aceasta este ultima săptămână în care micuța făptură poartă numele de embrion, ca începând cu săptămâna a 10-a de sarcină să vorbim despre stadiul de fetus. Tot în săptămâna a 9-a de sarcină embrionul capătă forma umană, coada dispărând complet. Vă invităm să descoperiți cum crește bebelușul și cu ce simptome și nevoi se confruntă viitoarea mămică în săptămâna a 9-a de sarcină.

Săptămâna a 9-a de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul

Inima bebelușului a început să bată încă din ziua 24, însă în această săptămână se formează cele 4 camere ale inimii: atriile și ventriculele, urmând ca în săptămânile viitoare să se dezvolte și valvele cardiace.

Tot în această săptămână membrele continuă să se dezvolte, cotul s-a format și embrionul poate îndoi brațele, iar palma se dezvoltă în continuare, astfel încât bebelușul poate strânge pumnul și chiar poate să înceapă să sugă degetul mare.

Că tot am vorbit despre suptul degetului, este important de știut că unii copii practică acest obicei încă din burtica mamei, urmând să îl continue după naștere. Specialiștii stomatologi susțin că un copil poate suge degetul mare până la vârsta de 4 ani, abia după această vârstă maxilarul putând fi modificat și astfel să apară urmări nedorite. Vestea bună este însă că, sub un atașament sănătos, majoritatea copiilor renunță de la sine la suptul degetului sau la alte jucării preferate (jucării de atașament) până în jurul vârstei de 4 ani.

Citește și:

Sistemul cardiac, respirator și urinar continuă să se dezvolte, la fel și oasele și mușchii. Spuneam încă de săptămâna trecută că fibrele musculare au început să se dezvolte și acum putem vorbi despre primii mușchi pe care bebelușul îi va avea. Astfel că micuțul este acum capabil să facă mișcări simple, pe care însă mama nu le va simți.

Fața devine tot mai conturată, iar lobul urechii este deja vizibil ecografic. Pleoapele se formează în continuare, dar vor rămâne fuzionate până după săptămâna 26 de sarcină, până atunci fiind asemănătoare unor membrane ce au scopul de a proteja ochii.

Creierul își continuă, de asemenea, dezvoltarea și tot în această săptămână începe diferențierea stomacului și a intestinului subțire, respectiv gros.

Citește și:

Placenta este foarte dezvoltată și începe să preia în totalitate secreția hormonilor de sarcină.

În această săptămână bebelușul măsoară între 24 și 31 mm și cântărește aproximativ 3 g.

Săptămâna a 9-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul gravidei

Probabil că până în această săptămână te-ai obișnuit deja cu simptomele sarcinii, mai exact cu edemele, greața și/sau voma matinală, durerile de cap ocazionale, somnul neodihnitor cauzat de drumurile dese la baie pentru urinările frecvente, sânii măriți în volum și dureroși și așa mai departe.

Abdomenul a mai crescut puțin în dimensiuni, chiar dacă pentru unele mămici burtica nu este încă vizibilă.

Este important de menționat că în această perioadă tulburările de dispoziție pot fi foarte intense, fiind cauzate de modificările hormonale din sarcină. Este posibil să ai diverse temeri legate de sarcină și de viitorul copil, însă aceste gânduri care nu-ți dau pace se vor reduce în trimestrul al 2-lea de sarcină, când te vei simți mult mai bine și relaxată, urmând să reapară când sarcina se apropie de termen.

Citește și:

Te poți confrunta cu stări de oboseală intense, care adesea sunt determinate de scăderea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, situații normale pentru această perioadă gestațională. Specialiștii recomandă mai mult somn. Încearcă să te culci devreme, să reamenajezi dormitorul astfel încât atunci când intri în această cameră să simți că te liniștești, că te relaxezi. Pentru a face asta poți schimba becurile astfel încât să ai o lumină mai slabă, poți înlocui televizorul cu o serie de cărți, iar dacă până acum exista un birou în dormitor, este cazul ca acesta să fie mutat. Evită să urmărești filme sau emisiuni TV după ora 18, acestea au un efect negativ asupra creierului și te vor împiedica să adormi.

Citește și:

De asemenea, încearcă să iei pauze dese la locul de muncă pentru a te odihni. Dacă programul îți permite, încearcă să tragi un pui de somn și pe timpul zilei. Chiar și 15 minute de somn parcursul zilei pot fi foarte importante pentru odihna ta.

Trebuie să știi că bebelușul nu doarme odată cu tine. Ritmul de somn al micuțului în dezvoltare este diferit de cel al mamei, astfel că bebelușul poate să doarmă când tu ești trează sau poate să se trezească atunci când tu dormi.

Săptămâna a 9-a de sarcină: sfaturi pentru mamă

Înainte de toate vrem să îți amintim că este timpul să te gândești la testele prenatale. Acestea nu sunt recomandate oricărei gravide, dar dacă medicul tău consideră că există un risc ori dacă pur și simplu ai peste 35 de ani, atunci aceste teste ar trebui luate în considerare.

Citește și:

Biopsia de vilozități coriale poate fi una dintre opțiunile tale. Noi vrem să-ți aducem în vedere faptul că astăzi există teste genetice moderne non-invazive, fără niciun risc pentru tine și pentru viitorul bebeluș, la care poți apela. Se numesc chiar așa: teste prenatale non-invazive și pentru a îți veni în ajutor am redactat deja un articol detaliat pe această temă, din care îți poți lua informațiile de care ai nevoie - TESTELE PRENATALE NONINVAZIVE – CARE SUNT, CE DEPISTEAZĂ, CÂND SUNT RECOMANDATE

Continuă sa iei vitaminele de sarcină, iar în cazul în care te confrunți cu reflux gastroesofagian sau cu arsuri gastrice, îți recomandăm să eviți mesele copioase și să încerci să mănânci puțin și des. Evită alimentele care se digeră greu sau care pot irita stomacul, cum ar fi roșiile, ceapa sau orice aliment pe care îl simți că nu-ți face bine sau preparatele pe bază de carne tocată, care se digeră foarte greu și care stau mult timp în stomac.

Citește și:

În continuare păstrăm acele reguli de siguranță pentru tine:

  • evită activitățile sportive intense sau ridicatul greutăților;
  • evită băile fierbinți, optează mai degrabă pentru dușurile rapide;
  • alege soluții de curățenie casnică ecologice, care nu prezintă un efect toxic pentru gravidă;
  • lasă alt membru al familiei să schimbe litiera animalelor de companie;
  • evită să te urci pe scaune, să faci plimbări în sezonul rece când poate fi polei pe jos, ai grijă la podelele umede - pentru a nu cădea.

Citește și: ÎNTREBĂRI DE GRAVIDĂ: CE TREBURI CASNICE SUNT INTERZISE PENTRU VIITOARELE MĂMICI?

Cum rămâne cu sexul în sarcină?

Dacă medicul nu îți interzice, evident că poți să ai contact sexual ori de câte ori dorești. Te anunțăm că este posibil să nu-ți dorești foarte des, aceasta din pricina schimbărilor de dispoziție prin care treci, dar și din cauza faptului că în sarcină este normal ca unele femei să se confrunte în special cu candidoza vaginală, fără ca această vaginită să prezinte un pericol pentru mamă sau pentru viitorul copil. Dar cu siguranță este un disconfort pentru relațiile intime. Medicul care te urmărește îți poate da un tratament local pentru a ține în frâu vaginitele specifice sarcinii.

Săptămâna a 9-a de sarcină: sfaturi pentru tată

Se spune că tăticii ar trebui să facă toate poftele gravidei. Ei bine, este adevărat. Pentru că gravida se confruntă des cu stări de oboseală, cu indispoziții, cu limitări ale activității fizice și are o nevoie mult mai mare de somn, o mare parte din responsabilitățile acesteia trebuie să fie preluate de către tătic.

Așadar este recomandat să-i organizați în spațiu de somn gravidei, ideal în dormitor, care să rămână cameră unde aceasta nu poate fi deranjată. Cumpărăturile, unele treburi casnice și grija pentru animalele de casă vă revine tot vouă. Încercați să păstrați un mediu armonios în relație, chiar dacă deci sesiza schimbările de dispoziție ale partenerei dumneavoastră.

Sursa foto articol: t.max/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.