Setari Cookie-uri

Săptămâna a 10-a de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce modificări suferă corpul mamei

Săptămâna a 10-a de sarcina marchează un moment important în dezvoltarea bebelușului și acela că micuțul va purta începând cu această săptămână numele de făt, căci perioada de dezvoltare embrionară tocmai a luat sfârșit. Vă invităm să descoperiți cum crește bebelușul și ce simptome prezintă viitoarea mămică în săptămâna a 10-a de sarcină.

Săptămâna a 10-a de sarcină: cum crește bebelușul

Până în săptămâna a 9-a de sarcină micuța făptură se numea embrion, iar acum, că perioada de dezvoltare embrionară a luat sfârșit, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină micuțul poartă numele de făt.

Prima etapă de dezvoltare și diferențiere, în care s-au format majoritatea organelor, s-a încheiat și mai departe urmează o creștere și dezvoltare accelerată a tuturor sistemelor și organelor care sunt deja funcționale. La această vârstă gestațională bebelușul are deja aspect uman, este de dimensiunea unei nuci și cântărește aproximativ 5-6 g.

Rinichii și plămânii își continuă dezvoltarea, iar ficatul produce deja globule roșii sanguine (hematii sau eritrocite), preluând funcțiile sacului vitelin.

Citește și:

Sistemul nervos se dezvoltă cu o rapiditate fascinantă, creierul crescând rapid și fiind capabil ca în fiecare minut să producă aproximativ un sfert de milion de neuroni. Activitatea celulară este deosebit de intensă în această perioadă de dezvoltare intrauterină.

Dacă până acum mușchii abia începeau să se dezvolte, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină creșterea musculaturii și osificarea este accelerată. De asemenea majoritatea articulațiilor sunt formate, iar bebelușul prezintă deja coate, genunchi, glezne, încheieturile mâinilor și poate face mișcări complexe cu membrele.

Tot începând cu săptămâna a 10-a de sarcină se dezvoltă și dinții, mai exact mugurii dentari, însă erupția dinților va avea loc după 4- 7 luni de la naștere.

Citește și:

Stomacul este dezvoltat și începe să secrete sucurile gastrice, Iar cordonul ombilical crește, ceea ce înseamnă că îi va permite fătului să plutească în lichidul uterin cu o mai mare libertate.

Săptămâna a 10-a de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Simptomele de sarcină de până acum, reprezentate prin greață, vama, oboseală, tulburări de dispoziție, sâni mai mari și dureroși - pot fi prezente în continuare, însă o mare parte dintre acestea vor diminua ca intensitate.

În schimb, pe măsură ce uterul se mărește, este posibil ca gravida să se confrunte cu perioade de constipație. Tocmai de aceea este foarte importantă alimentația, care ar trebui să fie bazată pe alimente integrale, bogate în fibre și nutrienți, da și pe lactate, carne, oua.

Citește și:

De asemenea, în această perioadă venele devin tot mai vizibile sub piele și pot fi observate la nivelul membrelor, al abdomenului și al pieptului. Aceasta se întâmplă pentru că volumul de sânge din organismul gravidei a crescut cu până la 50 %, pentru a asigura nutriția și dezvoltarea fătului.

Tensiunea arterială a mamei poate să crească și începând cu această perioadă este recomandat ca gravida să facă plimbări zilnice, să practice înotul dacă are ocazia ori programele de mișcare recomandate gravidelor, pentru că începe să crească riscul de a dezvolta varice.

Îngrijirea pielii este importantă odată cu creșterea sarcinii, iar utilizarea cremelor antivergeturi special concepute pentru gravide reprezintă o soluție pentru creșterea elasticității și tonusului pielii.

Citește și:

Este recomandat ca gravida să evite să utilizeze produse cosmetice care nu sunt special concepute pentru a fi folosite în perioada sarcinii. De asemenea, expunerea la soare trebuie evitată.

Recomandările privind siguranța femeii însărcinate rămân valabile:

  • evitarea sporturilor intense și a ridicării de greutăți, inclusiv a sacoșelor de cumpărături;
  • evitarea săriturilor și a alergării;
  • evitarea activităților care cresc riscul de alunecare și cădere;
  • utilizarea produselor de curățenie care nu prezintă risc pentru femeile gravide;
  • evitarea noxelor toxice;

În săptămâna a 10-a de sarcină gravida se poate programa deja pentru dublu test.

Suplimentele prenatale vor fi administrate în continuare, sub recomandarea medicului.

Sursa foto: maronezifotografia/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.