Setari Cookie-uri

Săptămâna a 11-a de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce se întâmplă cu corpul mamei

În săptămâna a 11-a de sarcină putem spune că a trecut deja un sfert din perioada de gestație, iar fătul are acum aspect uman cu trăsături tot mai vizibile. Capul rămâne încă foarte mare în raport cu corpul, măsurând aproximativ jumătate din dimensiunile fătului. Vă invităm să aflați în acest articol cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 11 de sarcină și ce simptome și modificări prezintă corpul mamei.

Săptămâna a 11-a de sarcină: cum crește bebelușul

Așa cum spuneam mai sus, fătul prezintă deja formă umanoidă, având capul destul de mare în raport cu corpul, măsurând aproximativ jumătate din dimensiunile acestuia. La această vârstă gestațională toate organele sunt formate, dar continuă să se dezvolte pentru a-și îndeplini cât mai bine funcțiile.

La nivelul capului ochii sunt deja vizibili, urechile formate, iar nările și gura încep să se deschidă. Copilul poate deja să înghită lichid amniotic și să îl elimine prin urină.

Tot în această perioadă se formează și foliculii firelor de păr. Degetele sunt deja vizibile și începe să se formeze patul unghial. Oasele, care și-au început dezvoltarea în săptămânile anterioare, încep să capteze tot mai mult calciu și să devină tot mai dure.

Citește și:

Și mușchii își continuă dezvoltarea, iar mișcările bebelușului devin tot mai complexe. Sistemul nervos continuă să se dezvolte cu repeziciune, iar sexul copilului încă nu devine neapărat vizibil, dar dacă fătul este fetiță, dezvoltarea ovarelor începe în această săptămână.

Fătul prezintă acum dimensiunile unei lămâi mici, de tip lime, măsurând aproximativ 5 cm și cântărind 7-8 g. Inima micuțului bate în această săptămână cu o frecvență de 120- 160 de bătăi pe minut.

saptamana 11 de sarcina Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Săptămâna 11 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

În această săptămână simptomele sarcinii continuă să persiste, însă greața și voma se vor diminua mult. Apetitul și poftele încep să se intensifice, căci ne apropiem de startul creșterii accelerate în greutate a fătului.

Citește și:

Pentru că circulația sângelui se intensifică, iar uterul crește în dimensiuni, nevoia de urinari frecvente va deveni mai intensă. De asemenea, patul sanguin este mai mare, astfel că pot exista, pe de o parte, simptome de amețeală până la leșin ocazionale, iar pe de altă parte femeia gravidă poate observa că unghiile și părul cresc mult mai repede, tocmai pentru că circulația sanguină la nivelul pielii este mai intensă.

Mama poate simți o senzație mai mare de sete, dar totodată toleranța sa la frig crește. Dacă este vară, va tolera mai greu căldura. Băile lungi și fierbinți rămân interzise pe întreaga perioadă a sarcinii.

Este posibil ca femeia însărcinată să se confrunte cu stări de somnolență, tulburări de memorie și concentrare, dar și cu schimbări dese de dispoziție. Acestea se datorează atât modificărilor corporale in timpul sarcinii, cât și a fluctuațiilor hormonale.

Citește și:

Unele femei însărcinate pot acuza arsuri gastrice, de aceea este indicat să mănânce puțin și des și să caute acele preparate culinare sănătoase, care se digeră ușor, care nu au fost obținute prin prăjire și nu conțin un exces de sare, grăsimi sau zahăr.

Sfaturi pentru gravidă în săptămâna 11 de sarcină

Este foarte important ca femeia însărcinată să acorde o atenție deosebită dietei, cu atât mai mult cu cât poftele și apetitul încep să crească considerabil începând cu această săptămână. Este important ca dieta din sarcina să acopere marea majoritate a alimentelor, fiind indicat ca femeia însărcinată să mănânce cât mai diversificat, dar totodată sănătos, adică evitând consumul excesiv de sare, zahăr, grăsimi sau preparate prăjite ori feluri de mâncare ce se digeră foarte greu, cum ar fi cele care conțin carne tocată.

Citește și:

Băuturile acidulate, dar și alcoolul ar trebui evitate. Cu toate acestea, unele femei însărcinate susțin că un consum moderat de apă minerală pe parcursul zilei le ajută să elimine senzația de greață.

Trebuie avut în vedere faptul că, pe măsură ce uterul crește, acesta va depune presiune pe organele din jur, în special la nivelul intestinelor și a stomacului. Tocmai de aceea poate să înceapă să apară deja refluxul gastroesofagian, așadar acesta reprezentând încă un motiv pentru a mânca puțin și des. Cât despre intestine, femeia însărcinată se poate confrunta cu balonare, flatulență și constipație, simptome datorate atât creșterii în dimensiune a uterului, cât și fluctuațiilor hormonale.

Mișcarea moderată și blândă, cum ar fi plimbările și mersul pe jos în general, reprezintă activități care ajută la reglarea tranzitului intestinal, la diminuarea simptomelor digestive și a edemelor.

Citește și:

Odihna este deosebit de importantă în sarcină și este recomandat ca femeia însărcinată să aibă un somn de noapte bun, dar totodată să încerce să găsească și în timpul zilei măcar o pauză de somn. Unii specialiști recomandă ca începând cu această perioadă femeia gravidă să doarmă cu picioarele ridicate pe o pernă, această măsură ar ajuta la prevenirea varicelor, la estomparea edemelor, dar și la o mai bună circulație la nivelul capului, care ar conduce la diminuarea stărilor de oboseală și a senzațiilor de leșin.

Pentru că în sarcină imunitatea mamei este scăzută, tocmai pentru a tolera noul corp ce se dezvoltă în uter, igiena și măsurile de protecție devin foarte importante. Este recomandat ca femeile însărcinate să evite persoanele bolnave, să poarte mască atunci când se expun în zonele aglomerate sau în încăperi mici cu multe persoane înăuntru, iar atunci când se confruntă cu o afecțiune sau chiar cu febră să consulte obligatoriu medicul și nu să se trateze singure sau la sfatul altor persoane neavizate. Unele medicamente pot face rău fătului, de aceea doar medicul este în măsură să recomande un tratament femeii gravide.

Citește și:

Vitaminele prenatale sunt în continuare recomandate, la fel și screeningul pentru anumite afecțiuni, atunci când medicul consideră.

În săptămâna a 11-a de sarcină este recomandată și ecografia de trimestru 1, numită și morfologia de trimestru 1, iar dacă aceasta nu a fost programată deja, mai poate fi făcută și săptămâna ce vine. Această ecografie este deosebit de importantă pentru monitorizarea sarcinii.

Sursa foto articol: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.