Setari Cookie-uri

Săptămâna 14 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul din burtică și ce simptome are mama

Săptămâna 14 de sarcină marchează începutul celui de al 2-lea trimestru de gestație, cunoscut ca fiind și “perioada de miere” a sarcinii. Trimestrul 2 este numit astfel pentru că marchează o perioadă foarte puțin simptomatică pentru mamă și totodată plină de energie, reprezentând și cel mai bun interval de timp în care gravida poate face sportul destinat acestei perioade speciale din viața sa. Vă invităm să descoperiți cum se dezvoltă bebelușul în burtica mamei în săptămâna 14 de sarcină și ce modificări și simptome va observa femeia însărcinată la corpul său.

Săptămâna 14 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul

Mica făptură este plină de energie în această săptămână. Bebelușul este foarte activ intrauterin, reflexele sale musculare sunt intense, astfel ca își mișcă mâinile și picioarele, își schimbă poziția în uter, tresare, strânge și desface pumnii.

Gâtul s-a format și el și este destul de conturat în săptămâna 14 de sarcină, suficient cât să susțină capul. Mușchii feței sunt bine dezvoltați, iar bebelușul poate deja să aibă grimase: se încruntă, zâmbește, deschide și închide gura și așa mai departe.

Reflexul de supt s-a format deja, iar în această săptămână bebelușul ar putea deja să sugă degetul mare de la mână, reflex pe care îl cunoaștem cu toții ca menținându-se, în cazul unor copii, și după naștere. Cu toate acestea, când se bucură de un atașament sigur și sănătos, majoritatea copiilor ar trebui să renunțe de bunăvoie la suptul degetului în jurul vârstei de 4 ani. Medicii stomatologi specializați în pedodonție susțin că abia după vârsta de 4 ani suptul degetului poate cauza modificări la nivelul gurii.

Citește și:

Deși bebelușul este foarte activ în burtica mamei, este posibil ca aceasta să nu perceapă încă mișcările micuțului.

În săptămâna 14 de sarcină se poate observa deja sexul copilului. Dacă este fetiță, foliculii ovarieni au început deja să se dezvolte. Dacă este băiat, în această săptămâna se formează prostată.

Rinichii continuă să secrete urină, splina produce globule roșii, iar ficatul produce deja suc biliar. La nivelul corpului bebelușul poate prezenta mult păr, care este vizibil și ecografic. Acesta are rol de protecție și o mare parte din acest par o să dispară imediat ce începe să se formeze grăsimea subcutanată. Resturile de păr de pe corp, în cazul în care vor rămâne, vor dispărea după naștere. Dacă bebelușul va fi născut prematur, este posibil să se observe totuși mai mult păr la nivelul corpului său.

Citește și:

În săptămâna 14 de sarcina bebelușul are dimensiunile unei mandarine, măsurând între 8,5 și 11 cm și cântărind între 30 și 40 g.

Săptămâna 14 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

În săptămâna 14 de sarcina putem spune că ai intrat deja în trimestrul 2, perioadă în care te vei simți cel mai bine. Majoritatea simptomelor sunt estompate, sânii își pierd din sensibilitate, dormi mai bine, o parte din oboseală a dispărut, la fel și durerile de cap. Iar peste toate aceste vești bune îți putem spune că în trimestrul 2 de sarcină vei avea mult mai multă energie.

Este și perioada propice începerii exercițiilor de sarcină. Așadar poți face diverse mișcări ușoare, te poți plimba, poți face yoga, înot sau te poți înscrie la un program de sport special destinat gravidelor.

Citește și:

Pentru că te vei simți mult mai bine și din punct de vedere psihic, iar memoria și atenția sunt sporite, poți începe să citești cărți despre parenting, dar totodată te poți înscrie și la cursuri pentru pregătirea nașterii și alăptării. Poți deja să urmezi cursuri despre alăptare pentru că, deși se spune că instinctele materne vin de la sine, realitatea nu este chiar atât de simplă. Alăptarea nu este ușoară pentru o bună parte din proaspetele mămici, așadar îți va fi de mare ajutor dacă vei începe de pe acum să culegi informațiile de care ai nevoie.

În săptămâna 14 de sarcină uterul ajunge sau depășește ușor osul pubian, motiv pentru care este posibil ca burtica ta să iasă puțin în evidență. Dacă ai mai avut o sarcină, este posibil ca dimensiunile burticii să fie mai mari acum. Vei simți, așadar, nevoia să schimbi hainele cu unele comode și potrivite pentru tine, la fel și pantofii. Îți recomandăm să te orientezi către haine care nu te strâng și care lasă circulația în voie. Optează pentru încălțăminte comodă și care să permită umflarea picioarelor. Este posibil să-ți placă foarte mult să porți adidași în această perioadă.

Citește și:

Continuă să iei vitaminele prenatale și păstrează legătura strânsă cu medicul tău. Nu uita că începând cu trimestrul 2 de sarcină burtica va crește rapid dimensiuni, iar tu vei lua în greutate între 1,4 și 1,8 kg pe lună, până la termen.

Așadar alimentația va juca un rol deosebit de important pentru sănătatea ta. Un număr prea mare de kilograme luat în sarcină nu este chiar recomandat. Optează pentru alimente sănătoase, integrale, pentru lactate simple, fructe și legume proaspete. Bea suficientă apă, nu consuma alcool, nu fuma, evită excesul de zahăr și de sare, la fel și alimentele foarte procesate sau de tip junk food.

Foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.