Setari Cookie-uri

Săptămâna 18 de sarcină de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și prin ce schimbări trece corpul mamei

În săptămâna 18 de sarcină tot mai multe mămici spun că își pot simți bebelușul mișcându-se în burtică. Dacă te afli la prima sarcină și încă nu îți simți bebelușul, acest lucru ar putea fi normal și nu trebuie să te îngrijorezi. Specialiștii spun că până în săptămâna 20 de sarcină majoritatea gravidelor își simt bebelușul în burtică atunci când se mișcă. Descoperă ce se întâmplă cu corpul tău și cum se dezvoltă bebelușul intrauterin în săptămâna 18 de sarcină.

Săptămâna 18 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Micuțul cântărește acum aproximativ 220 g și prezintă mărimea unui ardei gras. În această perioadă bebelușul tău este foarte activ și se mișcă destul de mult în lichidul amniotic. Tocmai de aceea este posibil să îi simți deja mișcările, mai ales dacă ai avut deja o sarcina în trecut. Nu-ți face griji dacă încă nu îți simți bebelușul, aceasta nu înseamnă că se întâmplă ceva cu sarcina ta, ci pur și simplu se poate întâmpla ca unele gravide să devină conștiente mai târziu de mișcarea micuțului. Sunt chiar sarcini care nu dau simptome evidente și pe care unele femei le confirmă abia la naștere, dar acestea sunt cazuri extrem de rare.

Citește și:

Bebelușul își dezvoltă tot mai mult simțurile și anume văzul, mirosul, gustul, auzul și simțul tactil. Micuțul își poate cuprinde cordonul ombilical sau chiar îl poate strânge, își mișca membrele, își poate mișca și capul spre stânga sau spre dreapta ori în sus sau în jos.

Mai mult decât atât, auzul bebelușului devine tot mai bine dezvoltat și micuțul este capabil să asculte anumite sunete care se întâmplă în corpul tău. Îți poate auzi bătăile inimii sau poate auzi dacă sughiț și tu. Apropo de sughiț, bebelușul tău sughiță destul de mult în această perioadă.

Continuă să-și sugă degetul și se poate deplasa spre mâna ta dacă o pui pe burtică.

Vasele de sânge și întreg sistemul circulator continuă să se dezvolte, iar toracele execută mișcări de mărire și micșorare, imitând respirația.

Citește și:

Săptămâna 18 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul gravidei

Burtica devine tot mai mare și mai evidentă, iar nevoia de a urina frecvent se menține inclusiv pe timpul nopții. Pentru că uterul tot crește este posibil să începi să experimentezi, dacă nu s-a întâmplat deja, arsurile gastrice. Acestea pot fi destul de deranjante, însă cu tratamente potrivite gravidelor și cu o alimentație adecvată, cu mese mici și dese, acest reflux gastroesofagian poate fi redus. Dacă simptomele sunt foarte intense, medicul poate propune ca gravida să doarmă cu trunchiul ridicat pe câteva perne.

Pentru că te afli încă în trimestrul 2, acesta reprezintă cea mai bună perioadă pentru a face mișcare și pentru a apela la înot, plimbări, yoga și alte exerciții special create pentru gravide. Sportul te ajută foarte mult să îți întărești ligamentele care susțin uterul și să scazi durerile de spate, și totodată mișcarea este implicată în reducerea edemelor și a riscului de a dezvolta varice.

Citește și:

Poți începe să folosești o cremă specială pentru vergeturi în zona burticii. Această cremă trebuie să fie destinată femeilor gravide, pentru a fi sigură că nicio substanță nocivă nu se absoarbe prin pielea ta.

Încearcă să consumi alimente cât mai sănătoase și să te ferești de zahăr, pentru a reuși să ții glicemia sub control, dar și creșterea în greutate.

Pentru că în această perioadă este posibil să ai scăderi de tensiune, poți simți uneori că amețești sau chiar că ai stare de leșin. Încearcă să te așezi imediat când te afli într-o astfel de situație sau să te sprijini de ceva pentru a nu cădea. Vorbește apoi cu medicul tău despre aceste situații, dacă le experimentezi, pentru a investiga ce se întâmplă și a primit cele mai bune sfaturi. Uneori, acestor stări de amețeală li se poate alătura și o anemie în sarcină sau scăderea nivelului calciului din sânge. Tocmai de aceea este important să vorbești cu medicul tău pentru a primi sfaturi adecvate.

Citește și:

Continuă să iei suplimentele prenatale, evită efortul fizic intens și orice activitate cu risc de cădere și ai grijă la ce substanțe te expui, indiferent că este vorba despre creme de corp sau produse de îngrijire personală sau că vorbim despre produse dedicate curățeniei ori despre mediul în care lucrezi.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.