Setari Cookie-uri

Săptămâna 19 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul intrauterin și ce simptome prezintă gravida

În săptămâna 19 de sarcină este posibil să te confrunți cu unele dureri abdominale scurte ori mai lungi, dar de intensitate mică. Acestea se datorează creșterii rapide în dimensiuni a uterului. Află mai multe informații despre dezvoltarea intrauterină a bebelușului în săptămâna 19 de sarcină, dar și despre modificările corpului și simptomele pe care le resimte viitoarea mămică.

Săptămâna 19 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul

În săptămâna 19 de sarcină bebelușul este de mărimea unei roșii sau a unui fruct mango, măsurând aproximativ 22 cm și cântărind 250 g.

În această săptămână bebelușului începe să-i crească părul, iar peste piele se formează un înveliș gros, albicios - acesta este un strat protector numit vernix, menit să protejeze pielea sensibilă și delicată a bebelușului de lichidul amniotic din jur.

Vernixul prezintă și alte roluri deosebit de importante, cum ar fi că ajută la prevenirea infecțiilor intrauterine, ajută la reglarea temperaturii corpului copilului, asigură buna dezvoltare a pielii și are rol lubrefiant pentru aceasta.

Vernixul se va menține până la naștere și ajută la alunecarea copilului prin canalul vaginal în timpul expulziei.

Citește și:

Bebelușul continuă să crească și să acumuleze strat adipos, începând să producă și un țesut gras special numit grăsime maro, cu rol termic deosebit de important pentru bebeluși mai ales imediat după naștere.

Așa cum spuneam mai sus, în această săptămână crește și părul bebelușului care poate fi vizibil și ecografic. La fetițe începe să se dezvolte uterul și vaginul. Tot în această perioadă apare și primul set de dinți - muguri dentari.

Săptămâna 19 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul gravidei

Te afli încă în trimestrul 2 de sarcină, perioadă în care te simți cel mai bine și ai suficientă energie pentru a face tot ceea ce îți propui.

Totodată însă în acest interval de timp uterul se mărește destul de rapid, tocmai de aceea este posibil să resimți și dureri la nivelul ligamentelor rotunde care susțin uterul. Aceste ligamente devin tot mai puternice pentru a putea să susțină greutatea tot mai mare a sarcinii tare.

Citește și:

De aceea este posibil ca atunci când faci unele mișcări bruște să simți unele junghiuri la nivel abdominal sau, după o perioadă mai lungă de stat în picioare și de mers pe jos, să simți o durere surdă și continuă, ca un fel de disconfort abdominal. Tocmai de aceea este recomandat să faci plimbări în fiecare zi, pentru a pune sângele în mișcare și a-ți antrena diverse zone ale corpului care trebuie acum să facă față greutății sarcinii.

Este posibil să simți reflux gastroesofagian și poți utiliza unele medicamente pentru tratarea acestuia special destinate gravidelor. De asemenea, constipația poate da bătăi de cap, însă cu mișcare și alimentație potrivită se poate regla tranzitul intestinal.

Unele femei se pot confrunta în perioada sarcinii cu tulburări ale echilibrului florei vaginale, cel mai frecvent culminate cu apariția candidozei. Aceste dezechilibre sunt normale și poți discuta cu medicul tău despre un tratament care să te ajute să treci mai ușor peste simptome.

Citește și:

Continuă să iei vitaminele prenatale și evită eforturile fizice intense.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.