Contextul economico-social actual, alături de efectele pandemiei, determină tot mai mulți români să facă cursuri de reconversie profesională. Astfel, până la finalul lunii septembrie 2022, peste 1.700 de persoane au absolvit cursuri acreditate de calificare profesională la Școala Rottaru, o creștere cu peste 45% față de perioada similară a anului trecută. Peste 80% dintre absolvenți au urmărit reconversia profesională, majoritatea fiind femei, cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani, cu studii medii.

Dacă în 2021 cursanții optau pentru calificări în domenii precum design interior, stilist protezist unghii și gene sau cosmetician, anul acesta au fost preferate cursurile de cosmetician, design floral, respectiv specialist foto/video, arată datele Școlii Rottaru. 25% dintre cursanți revin pentru alte cursuri de formare profesională conexe cursului inițiat, iar 10% urmează cursuri de perfecționare.

Preferințele pentru cursuri au urmat și anul acesta trendul setat de contextul socio-economic. În 2021 se urmăreau cursuri din zona de beauty, care permiteau practicarea unei activități în regim independent, dar și cursurile de design de interior, pe fondul nevoii de a reamenaja spațiile de acasă în contextul muncii hibrid și nu numai. Anul acesta, pe fondul reluării evenimentelor mari, au crescut solicitările pentru cursuri de fotografie, video și design floral. Constant a rămas interesul pentru cursul de cosmetician, dar, dacă anul trecut scopul era de a porni pe cont propriu, anul acesta vine ca urmare a creșterii cererii de specialiști în piață, după ce clinicile de înfrumusețare și-au reluat și chiar extins activitatea, a explicat Mihaela Rotaru, fondator Școala Rottaru.

Creștere cu aproape 10% de Black Friday

Inclusiv oferta de Black Friday a fost mai accesată anul acesta față de perioada similară din 2021, numărul cursurilor achiziționate în timpul promoției fiind cu aproape 10% mai mare față de anul trecut. Interesul spre zona de abilități ce oferă posibilitatea pornirii unui business pe cont propriu imediat după absolvire se confirmă, cele mai multe cursuri achiziționate fiind pentru design interior, design floral și videografie.

Peste 40.000 euro investiți în extindere

De altfel, cererea pentru cursuri autorizate, care asigură posibilitatea de a profesa imediat după absolvire fiind recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, a determinat și diversificarea portofoliului Școlii Rottaru, precum și investiții în extinderea spațiului. Astfel, numărul de cursuri autorizate a crescut la 24, de la 18 în 2021, la care se adaugă 5 cursuri de perfecționare și de tip hobby.

De asemenea, la jumătatea anului trecut, Școala Rottaru a deschis o nouă locație, cu un spațiu dedicat desfășurării cursurilor de 200 metri pătrați. Investițiile s-au ridicat la peste 40.000 de euro pentru primele 9 luni ale anului.

Creștere estimată pentru 2022: 55%

Până la finalul lunii septembrie, am avut peste 1.700 de cursanți, o creștere cu peste 45% față de perioada similară din 2022, iar până la finalul anului estimăm o creștere totală de 55% față de anul precedent. Tendința de creștere este constantă, cu o diversificare tot mai mare a intereselor cursanților pentru meserii noi. Cei mai mulți își doresc să își diversifice sursele de venit, să realizeze pașii necesari spre reconversia profesională sau să înceapă să lucreze în sistem freelance. Am remarcat inclusiv creșterea procentului de cursanți din zona corporate, care își doresc să facă o schimbare în carieră, iar aici cei mai mulți cursanți sunt femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, care se orientează spre cursuri din zona creativă – design interior, design floral sau videografie, a mai precizat Mihaela Rotaru.

Pe fondul acestor tendințe, Școala Rottaru a înregistrat o creștere de 30% în cifra de afaceri față de perioada similară a anului trecut, iar pentru 2022 se estimează depășirea pragului de 400.000 de euro. Pentru 2023, Școala Rottaru a planificat extinderea spațiului alocat cursurilor, dar și diversificarea portofoliului cu încă 6 cursuri autorizate, investiții estimate la 18.000 euro.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: