Setari Cookie-uri

Săptămâna 25 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce simptome prezintă viitoarea mămică

Te afli în săptămâna 25 de sarcină și putem spune că aproape ai terminat cel de al 2-lea trimestru de sarcină. Cu toate acestea, mai este destul timp până la naștere și este recomandat să încerci să profiți de aceste ultime săptămâni în care încă te simți foarte bine, căci trimestrul 3 va veni și el cu provocările sale. Află în acest articol ce noi achiziții prezintă bebelușul în dezvoltarea sa intrauterină și ce simptome prezintă gravida în săptămâna 25 de sarcină.

Săptămâna 25 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Micuța făptură devine tot mai puternică și începând cu această săptămână, stfel că nu vei simți doar mișcările sale, ci și loviturile din ce în ce mai puternice pe care bebelușul le realizează în uter. Acesta devine tot mai puternic iar mișcările sale sunt bine coordonate, astfel că acum vei simți cu siguranță mișcările sale, dacă până acum ți s-au părut discrete și greu sesizabile.

Tot în această perioadă parul de la nivelul capului se dezvoltă tot mai bine și continuă să crească și să se îndesească, în timp ce lanugo (părul specific bebelușului care îi acoperă corpul) devine tot mai bine definit și poate fi observat ecografic. Chiar așa, la ecografie lanugo se vede precum o blăniță fină ce acoperă pielea, de cele mai multe ori vizibil la nivelul cefei și al spatelui.

Citește și:

Plămânii își continuă dezvoltarea, astfel că acinii pulmonari prind un contur tot mai bine definit, iar copilul continuă să înghită lichid amniotic și să mimeze mișcările respiratorii, dar totodată să urineze, tocmai de aceea putem spune că micuța făptură continuă să exerseze funcțiile necesare supraviețuirii în afara uterului.

Globulele roșii de la nivelul sângelui, dar și alte celule sanguine vor fi acum produse în majoritate de către măduva hematopoetică, căci măduva osoasă a preluat acest rol esențial care până acum era deținut de ficat.

Simțurile continuă să se finiseze, iar în această săptămână se dezvoltă deja mirosul, astfel că bebelușul va putea simți mirosuri ale lichidului amniotic. Este importantă această funcție, pentru că se spune că bebelușul poate simți ceea ce mănâncă mama, astfel că mirosul, alături de gust, îl ajută pe bebeluș să se acomodeze mai târziu în viața extrauterină cu alimentele diversificării. În aceeași ordine de idei, se spune că și gustul laptelui s-ar modifica în funcție de alimentația mamei. Sintetizând, cu cât mama mănâncă mai divers și mai sănătos, atât în sarcină, cât și în perioada de alăptare, cu atât sunt șanse mai mari ca și bebelușul să o urmeze.

Citește și:

Săptămâna 25 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Burtica continuă să crească și poate produce o presiune pe organele abdominale, iar uterul gravid în creștere poate să ridice ușor diafragma, motiv ce poate conduce la ușoare palpitații.

Că tot am vorbit de palpitații, acestea pot să apară și datorită creșterii volumului sanguin și a efortului inimii de a împinge sângele, astfel că te poți confrunta cu pusee scurte de tahicardie. Acestea sunt normale, însă uneori îți pot da un disconfort considerabil. Dacă te îngrijorează aceste simptome cardiovasculare, vorbește cu medicul tău pentru a primi câteva sfaturi care te ajută să ai un bun management asupra puseelor tahicardice.

Refluxul gastroesofagian se poate intensifica, tocmai de aceea este important să mănânci puțin și des și să te hidratezi corespunzător. Poți dormi pe mai multe perne, iar dacă nu este suficient, cere medicului tău un tratament care este sigur pentru sarcină.

Citește și:

Pentru că burtica va crește tot mai rapid, la fel și sânii care își exersează producția de lapte, iar variațiile hormonale sunt considerabile, este posibil ca pielea ta să devină mai uscată, să crească riscul de apariție a vergeturilor și să simți mâncărimi în special la nivelul burticii și al sânilor. O alimentație bogată în vitamine și o hidratare corespunzătoare, dar și utilizarea cremelor și uleiurilor de corp special concepute pentru uzul gravidelor pot fi de ajutor. Nu uita să ai o alimentație bogată și în vitamina C, această vitamină fiind implicată producția colagenului.

Venele de la nivelul burticii devin tot mai evidente, căci se dilată în sarcină, la fel ca mai toate venele din organism, tocmai pentru că volumul sanguin a crescut cu până la 50 %. Așadar crește riscul de varice la nivelul gambelor și de hemoroizi. Alimentația adecvată, dar și mișcarea zilnică, în special exercițiile recomandate gravidelor și mersul pe jos, reprezintă elemente cheie pentru starea ta de bine.

Citește și:

Studiile recomandă să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Odată cu înaintarea în sarcină mucoasele se umflă, astfel că te vei confrunta cu congestie nazală, dar și cu o posibilă gingivită de sarcină. Fără o igienă orală corespunzătoare, această gingivită poate evolua către primele stadii ale parodontozei, iar studiile de specialitate stomatologice au ridicat suspiciunea de risc de naștere prematură la gravidele care prezintă parodontoză. Spală-te pe dinți în fiecare dimineață și seară și vizitează medicul stomatolog în fiecare trimestru de sarcină.

Continuă să iei suplimentele prenatale și bucură-te de această perioadă pentru a mai face pregătiri pentru naștere.

Foto: Roman Chazov/ shuttesrock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.