Setari Cookie-uri

Săptămâna 27 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și ce simptome prezintă mama

În săptămâna 27 de sarcină poți spune că închei cel de al 2-lea trimestru de gestație. Te pregătești acum să intri în ultima etapă a sarcinii și te invităm să descoperi cum crește bebelușul și ce noi simptome vei experimenta în săptămâna 27 de sarcină.

Săptămâna 27 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

La această vârstă gestațională micuța făptură măsoară aproximativ 34- 35 cm și cântărește între 850 g și 1 kg. Specialiștii spun că bebelușul are acum dimensiunile unei conopide.

În săptămâna 27 de sarcină creierul continuă să se dezvolte rapid și se formează faldurile specifice la nivelul țesutului nervos central. Viteza mare de dezvoltare a numărului de celule și a conexiunilor va continua și după naștere, până în jurul vârstei de 3 ani, când încep să se reducă din multitudinea de procese și să se finiseze diferitele circuite neuronale.

Plămânii își continuă dezvoltarea, ca bebelușul să poată respira fără probleme atunci când sarcina ajunge la termen. Mai mult decât atât, începând cu săptămâna 27 de sarcină este posibil să simțiți anumite mișcări ritmice pe care copilul le face în uter.

Citește și:

Este vorba despre apariția sughițului, un reflex foarte important în dezvoltarea micuței făpturi și care reprezintă totodată o dovadă că sistemul respirator se dezvoltă bine în continuare.

Sughițul va persista și după naștere și nu este sub nici o formă nociv pentru bebeluș. Așadar nu va fi nevoie să încercați să îi opriți sughițul.

Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, copilul poate deja să îți recunoască vocea, dar va reuși s-o recunoască și pe cea a tatălui. Și a bunicilor, dacă sunt prin preajmă adesea.

Săptămâna 27 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul mamei

Este posibil ca edemele să înceapă să te deranjeze din ce în ce mai mult și deja să constați că nu te mai poți odihni foarte bine noaptea.

Citește și:

Dacă ai practicat mișcarea și exercițiile pentru gravide, acestea te-au ajutat mult să ameliorezi durerile de spate și picioarele umflate.

În trimestrul 3 copilul va lua foarte repede în greutate, așadar este bine să te pregătești pentru o perioadă în care durerile de spate pot apărea brusc, dar și în care ai nevoie de o dietă cât mai echilibrată și sănătoasă pentru a susține dezvoltarea intrauterina a bebelușului.

Alimentația este foarte utilă și pentru a menține tranzitul intestinal, căci te poți confrunta cu perioade de constipație și cu apariția hemoroizilor. O dietă adecvată și programul de mișcare sunt partenerii tăi de bază pentru a menține digestia optimă și pentru a preveni apariția hemoroizilor.

Nu uita să te hidratezi corespunzător, deshidratarea în niciun caz nu îți face bine. Găsește oportunități de a te relaxa cât mai des pe parcursul zilei și încearcă să organizezi somnul de noapte, ca să te simți cât mai odihnită. Bebelușul din burtică și-a sistematizat deja ritmul de somn și de veghe, însă nu este obligatoriu ca acesta să coincidă cu al tău. Găsește poziții confortabile pentru somn, nu dormi pe partea dreaptă sau pe spate, din pricina riscului de a compresa vasele de sânge abdominale. Încearcă să dormi cu trunchiul ridicat și ușor întors spre stânga.

Citește și:

Începând de acum, vei tolera tot mai greu căldura. Așadar, dacă se întâmplă să traversezi trimestrul 3 pe parcursul verii, îți recomandăm să porți haine din fibre naturale, să te ferești de soare și căldură excesivă și să încerci să stabilești o temperatură optimă pentru tine în spațiul ambiental.

Dacă nu ai făcut-o încă, este bine să te înscrii la cursuri de alăptare. Sânii devin tot mai mari și se pregătesc pentru producția de lapte pe care o exersează deja, însă, din păcate, alăptarea nu vine natural. Tocmai de aceea foarte multe întrebări și necunoscute te vor copleși și după nașterea copilului. Pentru a ști ce să faci sau cui și când să ceri ajutor, cursurile de alăptare îți vor fi ghid.

Citește și:

Continuă să iei vitaminele prenatale și rămâi în contact cu medicul tău pentru orice întrebare și pentru viitoarele ecografii și evaluări ale sarcinii.

Sursa foto articol: Vasilyev Alexandr/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.