Setari Cookie-uri

Săptămâna 28 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele gravidei

Începând cu săptămâna 28 de sarcină putem spune că ai intrat în trimestrul 3 și deja ai aflat că odată cu trecerea într-un nou trimestru de sarcină se vor schimba și simptomele tale. Îți propunem să citești în rândurile de mai jos cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 28 de sarcină și ce se întâmplă cu corpul tău.

Săptămâna 28 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

În această săptămână micuța făptură măsoară de la creștet până la călcâi în medie 36-38 cm și cântărește aproximativ 1100-1200 g. Comparativ am putea spune că este de dimensiunea unei vinete mai mari.

Așa cum ai aflat deja din săptămânile precedente, ochii sunt complet dezvoltați, la fel și genele și sprâncenele și bebelușul poate clipi. În trimestrul 3 deja bebelușul se pregătește pentru naștere, astfel că se poziționează cu capul în jos, cu fundul în sus către fundul uterului, strângând la piept mâinile și genunchii.

Loviturile lui sunt din ce în ce mai puternice și le vei simți. Că tot am vorbit despre ele, începând cu trimestrul 3 de sarcină medicul îți va recomanda să numeri în fiecare zi mișcările pe care le face bebelușul în burtică și pe care tu le simți. De asemenea, medicul te va chema mai des la vizite.

Citește și:

Și creierul se dezvoltă intens în această săptămână de sarcină, care va dicta și mișcările mai rapide ale ochilor. Specialiștii spun că aceste mișcări rapide ar avea legătură cu somnul REM și sunt un semn al dezvoltării sănătoase a creierului. Desigur că, după naștere, ca nou-născut, micuțul va sta mai mult cu ochii închiși, având acest reflex de apărare pentru lumina puternică.

Supraviețuirea în afara uterului în cazul unei nașteri premature este de peste 90 % în săptămâna 28 de sarcină și crește cu fiecare săptămână de gestație pe care o parcurgi.

Săptămâna 28 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul tău

Uterul va continua să crească accelerat pentru că și bebelușul se dezvoltă accelerat, astfel că este posibil să simți mai des arsuri gastrice, poate chiar anumite pofte să devină mult mai evidente în acest trimestru de sarcina, când copilul consumă foarte mulți nutrienți din corpul tău. Nu este exclus să apară o anemie sau o lipsă de calciu.

Citește și:

Poftele pot fi și ciudate, de exemplu se cunosc cazuri în care gravidele au avut o poftă exacerbată pentru gheață.

Picioarele se vor umfla tot mai mult, de aceea ai nevoie de plimbări lungi și de o mișcare adecvată pentru gravide. Mișcarea te ajută să diminuezi și durerile de spate care vor fi din ce în ce mai mari odată cu creșterea în dimensiuni a uterului.

Uterul ar trebui să fie acum mai sus de ombilic și, în general, în trimestrul 3 ne așteptăm ca numărul de centimetri pe care uterul îi depășește deasupra simfizei pubiene să fie egal cu numărul de săptămâni. Dacă ești în săptămâna 30 de sarcină, medicul se poate aștepta ca uterul să fie cu aproximativ 30 cm deasupra simfizei pubiene. Sigur că această măsurătoare clasică nu este întotdeauna valabilă și nu înseamnă că se întâmplă ceva cu sarcina sau cu gravida, este doar o estimare orientativă.

Citește și:

Hidratează-te corespunzător și consumă alimente cât mai variate pentru a putea acoperi necesarul de nutrienți.

Medicul te va chema mai des la vizite și la ecografiile de sarcină.

Pentru că ziua nașterii se apropie tot mai mult, este recomandat să începi pregătirile, dacă nu ai făcut-o deja. Pregătește camera copilului, dar și bagajul de naștere. Nu ar strica să îl pui în temă și pe partenerul de viață cu ceea ce are de făcut în momentul în care veți pleca la maternitate pentru naștere.

Aceste pregătiri te ajută să îți dai seama și unde ai nelămuriri, așadar ține lângă tine și lista în care vei nota întrebările pe care le ai pentru medic.

Somnul devine tot mai dificil, astfel că îți vei găsi mai ușor odihna dacă vei dormi în poziție semi-șezândă, pe mai multe perne. Ca să îți păstrezi nivelul optim de odihnă, îți recomandăm să încerci să găsești și în timpul zilei unul sau mai multe momente în care să ațipești puțin.

Citește și:

Ocupă-te în continuare de sănătatea pielii tale și folosește cremele pentru burtică, astfel încât să nu-ți simți pielea uscată și foarte întinsă.

Continuă să iei vitaminele prenatale și discută cu medicul tău pentru orice nelămurire ai avea.

Dacă se întâmplă ca medicul să-ți fi spus că ai incompatibilitatea de Rh, în această săptămână îți va vorbi deja despre imunizare, astfel încât nașterea să decurgă fără probleme.

Sursa foto articol: Prostock-studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.