Setari Cookie-uri

Săptămâna 30 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele mamei

Încă te afli la începutul trimestrului 3 de sarcină, dar poți număra săptămânile până la naștere. Momentul în care îți vei ține bebelușul în brațe se apropie tot mai mult și poți deja să începi pregătirile pentru naștere și să discuți cu medicul tău despre cum va decurge aceasta, eventual dacă ai o anumită preferință privind tipul de naștere. Descoperă cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 30 de sarcină în interiorul uterului și ce simptome vei avea în această perioadă de timp.

Săptămâna 30 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Bebelușul tău are acum o lungime de aproximativ 40 cm și cântărește în jur de 1,5 kg. Începând de acum va crește mult mai lent în lungime, însă va lua mult în greutate în săptămânile ce urmează până la naștere.

Dacă spuneam deja din săptămânile trecute că ochii sunt complet dezvoltați, iar plămânii și sistemul digestiv încă își continuă dezvoltarea, ei bine în această săptămână se produc modificări importante și la nivelul creierului.

Masa sistemului nervos central începe acum să prindă acele falduri specifice la nivelul substanței cenușii ce acoperă creierul, numite giruri. Cu fiecare săptămână de aici încolo creierul va prelua tot mai multe funcții ale organelor.

Citește și:

Celulele sanguine ale bebelușului încep acum să fie produse de către măduva hematogenă, o schimbare foarte importantă în dezvoltarea micuțului. Până acum globulele roșii au fost produse în special la nivelul discului embrionar la început, apoi funcțiile au fost preluate în mare parte de ficat, ca acum celulele sângelui să fie produse de măduva hematogenă.

Lanugo, părul ce acoperea corpul bebelușului și avea în special rolul de a-i ține cald, un fel de ”blăniță călduroasă”, începe să dispară în trimestrul 3 de sarcină. Cu toate acestea, este posibil ca la naștere să mai fi rămas câteva fire vizibile în special la nivelul spatelui și cefei. Lanugo dispare în trimestrul 3 de sarcină pentru că funcția de protecție termică începe să o capete țesutul adipos care se dezvoltă tot mai mult în acest trimestru, astfel încât la naștere copilul să poată fi cât mai protejat termic.

Citește și:

saptamana 30 de sarcina Foto: Olena Chukhil/ shutterstock.com

Săptămâna 30 de sarcină: simptomele gravidei

Pentru tine, trimestrul 3 vine cu simptome tot mai evidente și care sunt caracterizate în special prin umflarea picioarelor și apariția edemelor, prin somnul tot mai dificil și posibil perioade de insomnie, prin reflux gastroesofagian, dar și multe gânduri cu privire la naștere și la momentul în care îți vei ține bebelușul în brațe.

Notează toate întrebările pe care le ai și nu te sfii să i le pui medicului tău, căci aflarea răspunsurilor la acestea te vor ajuta să elimini anxietatea privind nașterea și să fii mai puțin stresată.

Pregătește deja bagajul de naștere și vorbește cu medicul tău despre cum va avea loc acest moment mult așteptat. Sunt câteva detalii pe care vei dori să le ști, de exemplu legate de prelevarea celulelor stem, de bagajul de naștere și ce ar trebui să conțină acesta, legate poate și de salonul în care vei sta și de modul în care maternitatea la care vrei să naști tratează relația mamă- bebeluș.

Citește și:

Pentru că uterul este tot mai mare, vei obosi mai des, te vei confrunta cu dureri de spate și cu edeme. Tot din această cauză, uterul ajunge să împingă ușor diafragma - mușchiul ce separă abdomenul de cavitatea toracică, astfel că vei respira mai rapid sau poate chiar te poți confrunta cu senzația de dificultate în respirație. Tot aceasta este cauza și pentru refluxul gastroesofagian. Mesele cu volum mic și dese te ajută să obții un mai bun confort digestiv.

Nopțile pot deveni tot mai dificile și poți simți că dormi tot mai greu. Este posibil să te confrunți chiar cu insomnie, iar în acest caz este recomandat să discuți cu medicul tău despre posibile suplimente naturiste care să te ajute să dormi mai bine și care sunt tolerate în sarcină. Încearcă să dormi în poziție semi șezândă, cu trunchiul ridicat și pe partea stângă, vei avea un confort mai mare în această poziție de somn.

Citește și:

Discută cu partenerul tău de viață despre orice nevoie ai, pentru a te putea ajuta. Uneori, chiar dacă anumite aspecte pentru tine sunt evidente, s-ar putea ca el să nu le perceapă și de aceea comunicarea este foarte importantă.

În trimestrul 3 de sarcină medicul va dori să te vadă mai des la ecografie și s-ar putea să îți recomande din nou analize de sânge. Este posibil ca nivelul fierului și calciului să scadă puțin și medicul să îți recomande anumite suplimente. Continuă să iei suplimentele prenatale și încearcă să ai cât mai multe activități care te relaxează și te ajută să te simți bine.

Foto articol: SNeG17/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.