Alteori, suntem abordați de persoane care doresc să achiziționeze rezultatele muncii noastre din timpul liber. Adesea, a fi plătit pentru un hobby pare o cale ușoară de a câștiga mai mulți bani, în special în contextul costului de trai în continuă creștere și a inflației.

O cale către profit se conturează și, înainte să ne dăm seama, hobby-ul care ne ajuta să ne relaxăm devine muncă.

Transformarea pasiunii în muncă

Este important să luăm în considerare funcția inițială a hobby-urilor. Activitățile care ne aduc plăcere ne permit să ne detașăm, să respirăm și să fim mai atenți.

Ele ne ajută să regulăm efectele dăunătoare ale hormonilor de stres asupra corpului nostru.

Există un risc major de a pierde pasiunea atunci când începem să ne monetizăm hobby-urile.

De exemplu, un designer de rochii avea înainte un job la un birou al unei sucursale de bancă și își petrecea timpul liber făcând activități de croitorie ca hobby. Cu timpul însă, costurile acestui hobby au crescut și părea logic să-l monetizeze. Cu toate acestea, pe măsură ce devenea mai de succes, stresul legat de cusut, de designul rochiilor la comandă și de livrarea acestora la timp, creștea și el.

Pasiunea inițială s-a transformat rapid într-o sarcină motivată extern, orientată spre atingerea obiectivelor de vânzări.

Un alt exemplu este cel al unui contabil care iubea fotografia și inițial fotografia pe film înainte de a trece la fotografia digitală. După recesiune, a văzut oportunitatea de a-și monetiza hobby-ul și visa să devină fotograf de modă. Visa ca ședințele foto vor fi distractive și plăcute. Din păcate, afacerea nu a avut succesul sperat, iar activitatea sa a încetat să mai fie distractivă odată ce a deschis un magazin de accesorii foto și un studio pe care-l închiriază, orientându-se mai mult spre fotografia comercială.

Păstrarea timpului liber pentru a evita epuizarea

Conducerea unei afaceri necesită organizare și management al timpului, spre deosebire de natura liberă a unui hobby. Programarea timpului liber poate diminua senzația de distracție și poate adăuga o dimensiune foarte asemănătoare muncii.

Este esențial să păstrăm timp pentru noi înșine. Hobby-urile care devin muncă de seară și de weekend pot elimina timpul nostru liber, ceea ce ne poate face mai stresați și mai epuizați. Activitățile de agrement promovează sănătatea mentală pozitivă, așa că transformarea timpului liber în muncă ar putea compromite bunăstarea noastră.

Cum să gestionezi stresul și epuizarea

Dacă te confrunți cu sentimente de apatie, deconectare sau senzația că funcționezi pe pilot automat după ce ai monetizat un hobby, este vital să nu ignori semnele. Este important să discuți despre aceste sentimente cu un terapeut, un coleg sau un prieten de încredere.

Presiunea de a transforma un hobby într-o afacere poate deveni prea mare. Costurile în creștere și competiția pot adăuga stres suplimentar, iar acest lucru poate duce la pierderea pasiunii inițiale.

Încetează să monetizezi hobby-ul dacă îți afectează negativ viața

Retragerea dintr-un hobby pe care l-ai monetizat poate fi dificilă, dar este o alegere importantă de făcut atunci când este clar că consecințele negative îți afectează viața. Este în regulă să recunoști că o anumită activitate nu te mai servește și să te concentrezi pe altceva.

Pivotarea de la ceva la care ești talentat poate evoca comentarii (la bază bine intenționate) de la alții care vor încerca să te convingă să rămâi.

Este important să iei decizii pentru tine, nu doar pentru a face pe alții fericiți. Ai voie să îți conduci propriul drum și să decizi cum vrei să arate viața ta. Dacă nu-ți mai este de folos și nu-ți mai aduce bucurie, este complet în regulă să te retragi din asta.

Implică-i pe alții pentru a te concentra doar pe hobby-ul tău

O modalitate de a păstra pasiunea pentru un hobby este delegarea sarcinilor care aduc stres. De exemplu, unii au reușit să păstreze dragostea pentru activitatea lor prin implicarea investitorilor și partenerilor care să gestioneze partea de afaceri, permițându-le să se concentreze pe aspectele care le aduc bucurie.

De asemenea, este important să fii puțin mai protectiv cu privire la celelalte hobby-uri ale tale, să nu încerci să scoți bani de pe urma tuturor, și să înveți din experiențele anterioare pentru a evita transformarea lor în surse de stres.

Pe scurt, nu este nimic rău în a monetiza un hobby, atâta timp cât activitatea rămâne plăcută și nu contribuie la epuizare și stres crescut. Odată ce pasiunea începe să dispară și sănătatea ta mentală este afectată, poate fi timpul să renunți sau să faci lucrurile diferit – sau riști să îți pierzi dragostea inițială pentru hobby-ul tău

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: