Setari Cookie-uri

Iti doresti de mult timp un tatuaj? Riscurile mai putin cunoscute la care te supui

Inainte sa iei calea unui salon de tatuaje, trebuie sa fii la curent cu masurile minime de protectie.

tatuaj

Tatuajele sunt acum mai comune ca niciodata. Mai ales ca au depasit granitele comunitatii rock sau flower power si au intrat de mult in mainstream, fiind considerate un element de originalitate, un fashion statement sau un soi de rebeliune, la care apeleaza mai ales adolescentii. Chiar si asa, inainte sa iei calea unui salon de tatuaje, trebuie sa fii la curent cu masurile minime de protectie pe care trebuie sa le iei si sa cunosti bine rutina de ingrijire de dupa.

Cum sunt facute tatuajele

Tatuajele sunt desene realizate cu ajutorul unor pigmenti inserati in stratul superior al pielii. Artistii folosesc pentru tatuaje o masina care perforeaza epiderma cam ca o masina de cusut cu unul sau mai multe ace. La fiecare penetrare, acele introduc in piele mici picaturi de vopsea.

Care sunt riscurile atunci cand iti faci un tatuaj

Dureaza numai cateva ore ca cineva sa iti faca un tatuaj de marime medie, oricat de complicat ar fi acesta, insa nu lasa procesul relativ simplu si rapid sa te pacaleasca. Pentru ca, asa cum explicam mai sus, tatuajele inseamna automat ca stratul superior al pielii tale va fi perforat, exista mai multe riscuri la care te supui atunci cand faci, in sfarsit, acest pas:

Citește și:
  • Boli transmise prin contactul cu sange infectat - daca echipamentul folosit si mai ales acele nu sunt sterile si sunt contaminate cu sange infectat poti contacta o varietate de boli, de la tetanos, la hepatita B sau chiar afectiuni mult mai grave, care iti pot pune viata in pericol;
  • Reactii alergice - vopseaua de tatuaje, in special rosu, verde, galben sau albastru, poate provoca reactii alergice cutanate. Acest lucru se poate intampla si dupa ani de zile de la finalizarea tatuajului;
  • Infectiile la nivelul epidermei sunt frecvente in cazul perosoanelor care aleg sa-si faca un tatuaj;
  • Complicatii la efectuarea RMN-urilor - s-a constatat ca anumite persoane pot prezenta o senzatie de arsura si inflamatii in zonele care au fost tatuate, in timpul efectuarii unor RMN-uri, scrie MayoClinic. In alte cazuri, pigmentul folosit poate sa afecteze calitatea radiografiei;
  • Alte probleme la nivelul epidermei - au fost raportate cazuri de granuloame in jurul tatuajelor, care pot duce, de asemenea, la formarea de cheloide - tesut care se cicatrizeaza necorespunzator.

Asadar, ia in considerare toate aceste elemente, inainte sa alegi un model de tatuaj. Iar daca dezvolti o reactie alergica sau o infectie in zona tatuata, prezinta-te de urgenta la medic, pentru prescrierea imediata a unui tratament adecvat, inainte ca problemele de care suferi sa se complice si mai mult.

Citește și:

Sursa foto: Kaci Baum/unsplash.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.