Setari Cookie-uri

8 semne că ai nevoie de o programare la medicul dermatolog

Vizita la secția de Dermatologie nu este, cu siguranță, prima pe lista ta, atunci când vrei să îți verifici starea de sănătate. Și, cu atât de multe lucruri de făcut tot timpul, abia reușești să te ții cu sfințenie de planul de a-ți face analize anual și de a nu sări peste vizita regulată în cabinetul de Ginecologie.

Însă, dermatologia nu ar trebui neglijată. Nu doar pentru că medicul dermatolog este cel care poate diagnostica afecțiuni grave precum cancerul de piele, dar și pentru că te poate ajuta să identifici probleme ale pielii care pot evolua prin complicații aproape la fel de amenințătoare. Iată câteva afecțiuni și semne care ar trebui să te convingă să vizitezi cât de curând un dermatolog:

  1. Ai observat că o aluniță și-a modificat forma sau culoarea. De cele mai multe ori, alunitele cancerigene suferă astfel de schimbări. Indiferent dacă este una existentă pe trupul tău încă de la naștere sau i-ai observat apariția de curând, e important să verifici în fiecare an alunițele, mai ales dacă manifestă și alte simptome precum pruritul, durerea, sângerarea ori s-au transformat în răni care nu se vindecă de prea mult timp. Cancerul de piele este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, indiferent de nuanța pielii și de sensibilitatea acesteia la expunerea solară.
  2. Atunci când te confrunți cu apariția bruscă a coșurilor dureroase. Adesea, acest tip de acnee este provocat de fluctuațiile hormonale, de stres sau de bacteriile greu de controlat de la nivelul pielii. O simplă vizită la cabinetul dermatologic te va ajuta să reduci simțitor durerea și inflamația și să grăbești procesul de vindecare.
  3. Te confrunți cu o acnee care nu se vindecă de foarte mult timp. Deși foarte multe tratamente și remedii pe care le poți aplica acasă pot fi eficiente, sunt și situații în care acestea nu funcționează. Iar un medic dermatolog poate concepe pentru tine un tratament personalizat, mai eficient decât orice ai încercat în trecut. De altfel, medicul va ști și să deosebească acneea de alte afecțiuni similare care se manifestă vizibil asemănător și să trateze în mod corect cauza apariției coșurilor.
  4. Ai pielea uscată, iritată și suferi din cauza mâncărimilor. Acesta poate fi un efect al schimbărilor de sezon sau poate fi eczema. Dacă pruritul se manifestă pentru o perioadă mai lungă de o săptămână, recomandarea noastră este să te programezi la un consult dermatologic. Medicul te va ajuta să tratezi efectele, dar îți va oferi și opțiuni corecte de tratament, în urma examinării pielii.
  5. Ai zone pe corp în care pielea este uscată și aspră. Cel mai adesea, cauza acestor simptome este o afecțiune a pielii numită psoriasis. Aceasta este o afecțiune autoimună, care determină sistemul imunitar să transmită semnale către celulele pielii să crească și să se dezvolte mai rapid. Rezultatul este apariția unor pete roșii, aspre, pe epidermă. Medicul dermatolog îți va recomanda tratamente specifice, în funcție de nevoile tale și de răspunsul la acestea.
  6. Pierzi foarte mult păr și ai observat instalarea unor zone de calviție. Acestea ar putea avea cauze diverse, de la infecții fungice și până la manifestări ale expunerii prelungite la factori de stres. Medicul dermatolog va descoperi cauza exactă și îți va putea recomanda un tratament care să remedieze cauza, nu doar să trateze efectul.
  7. Ai observat apariția unor pete pigmentare, mai deschise sau mai închise la culoare decât nuanța obișnuită a pielii. Adesea, aceste pete pot fi corectate prin aplicarea unor produse dermato-cosmetice cutanate, însă, uneori, pot fi efectul unor afecțiuni serioase, care impun tratament. Doar medicul dermatolog poate oferi un diagnostic corect.
  8. Pielea ta se înroșește adesea. Petele roșii care îți fac pielea să arate ca și cum te-ai confrunta cu acneea pot fi rezultatul rozaceei. Dacă experimentezi astfel de simptome, este indicat să faci un consult dermatologic, pentru a urma un tratament specific pentru situația ta.

Indiferent dacă îți sunt familiare aceste simptome sau afecțiuni sau nu, dacă te expui la soare cu precauție sau nu îți protejezi pielea tot timpul, dacă ai sau nu alunițe ori suferi sau nu din cauza comedoanelor, vizita anuală la cabinetul dermatologic nu este opțională. În acest fel, îți vei putea monitoriza alunițele și preveni apariția cancerului de piele, vei putea depista din timp orice afecțiune sau anomalie și o vei putea trata corespunzător și, într-un cuvânt, vei avea șansa să ai mai multă grijă de tine și de sănătatea ta.

Citește și:

Foto: Freepik

Vizionare placuta


Kudika
29 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.