Setari Cookie-uri

Parfumuri: Cum să-ți găsești semnătura olfactivă

Sunt unele persoane care își aleg parfumul în funcție de sezon, în timp ce altele preferă să folosească același produs, ani ori decenii, ca o semnătură olfactivă.

Alegerea unui nou parfum care să-ți devină semnătura olfactivă este întotdeauna un lucru complicat, mai ales că pe piață există o ofertă atât de bogată. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a face cea mai bună alegere.

Ce este semnătura olfactivă?

Alegerea parfumului preferat poate să fie un proces lung. Produsul trebuie să corespundă gusturilor tale, imaginii pe care vrei să o transmiți celorlalți, să reflecte starea ta de spirit generală. Și, totuși, contrar unor idei preconcepute, parfumul semnătură nu este neapărat cel pe care îl vei folosi ani la rând. Poți avea chiar două sau mai multe, de exemplu, unul pentru sezonul cald și altul pentru sezonul rece.

Un parfum semnătură este definit prin capacitatea de a putea fi identificat rapid, dar și de a te diferenția olfactiv de cei din jur. Mirosul este un simț asociat puternic cu memoria. Parfumul semnătură este cel care poate să-i evoce cuiva prezența ta, dar și să transmită celor din jur informații despre personalitatea ta ori măcar o trăsătură de caracter, precum senzualitatea, temperamentul coleric ori timiditatea.

Citește și:

Schimbă modul de a testa parfumurile

Dacă până acum obișnuiai să vaporizezi parfumul pe piele sau pe un tester, să îl miroși și să te decizi imediat dacă îl cumperi sau nu, renunță la acest obicei. Acest pas nu va dezvălui întregul potențial al parfumului vizat, deci ai nevoie de puțin mai multă răbdare. Pentru a înțelege modul în care funcționează parfumurile, trebuie să știi ce este aceea o piramidă olfactivă.

Piramida olfactivă

Orice produs de acest tip, de la parfumuri arabesti la parfumuri Versace, spune o poveste prin combinația de ingrediente din care este produs. Numele de piramidă olfactivă a fost dat de parfumierul francez Jean Carles, care a clasificat notele unui parfum în funcție de volatilitatea lor, de la cele persistente la cele care dispar foarte rapid. Toate parfumurile au note de vârf, de inimă și de bază. Fiecărei note îi corespund mirosuri foarte specifice, care evoluează natural într-un anume fel în timp, adică aroma se evaporă continuu și treptat, după ce este aplicată pe piele.

Citește și:

Piramida olfactivă este un concept care a fost între timp adoptat de toți parfumierii, pentru că este foarte importantă atunci când este creat un nou produs. Indiferent cum este creat parfumul, acesta va respecta întotdeauna cronologic piramida olfactivă.

Notele de vârf

Acestea sunt aromele pe care le simți prima dată atunci când pulverizezi parfumul pe piele și sunt foarte volatile, respectiv pot dura chiar și numai o jumătate de oră. Aceste note, de obicei citrice sau aromatice, stau în partea superioară a piramidei olfactive și sunt caracterizate de prospețime ori energie.

Notele de inimă

Ele dau adevărata personalitate parfumului, sunt mai persistente - cam două-trei ore - și fac trecerea dintre notele de vârf către cele de bază. Aromele sunt de obicei fructate, florale, pudrate ori verzi.

Citește și:

Notele de bază

Sunt cele care rezistă cel mai mult, deoarece funcția lor principală este de a restaura parfumul. Notele de bază ale unui parfum pot fi simțite și la câteva zile după ce l-ai vaporizat. Aromele sunt de obicei lemnoase, orientale sau de piele.

Armonizează parfumul cu tipul tău de piele

Fiecare piele reacționează diferit la parfumuri. Așa că, deși poate te-ai îndrăgostit de parfumul unei prietene sau al mamei, acest lucru nu înseamnă că va mirosi la fel pe pielea ta. Întotdeauna este recomandat să încerci un parfum nou direct pe propria piele. De altfel, și textura acesteia se va schimba în timp, influențând modul în care vei simți un anumit parfum. De exemplu, poți purta un parfum mulți ani, după care să ajungi la concluzia că nu îți mai place atât de mult.

Citește și:

Este important ca, atunci când îți alegi parfumul preferat, să nu faci compromisuri. Dacă nu îți plac mirosurile picante, evita aromele orientale și îndreaptă-te spre cele proaspete, verzi sau de citrice. În general, respectă-ți propriile preferințe olfactive și vei găsi cu siguranță parfumul semnătură.

Sursa foto: Freepik

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.