Setari Cookie-uri

PRP Scalp: terapia „vampir” pentru revitalizarea capilară

Celebra terapie pentru rejuvenarea tenului devenită celebră prin faptul că folosește, ca materie primă, propriul sânge al pacientului, este acum disponibilă și pentru tratamente pentru impulsionarea creșterii părului, cu rezultate care pot dura până la doi ani.

Platelet-rich plasma sau PRP este o procedură prin care se injectează în zonele care necesită rejuvenare (ten, scalp) plasma îmbogățită cu trombocite extrasă dintr-o mostră de sânge a pacientului. Sângele este prelevat, de obicei, din braț. Practic, cu ajutorul unui dispozitiv de centrifugare, în aproximativ 10 minute sângele este separat în trei straturi: plasmă bogată în trombocite, plasmă săracă în trombocite și celule roșii.

Cea dintâi componentă, folosită pentru injectare, este de cinci ori mai bogată în trombocite decât sângele obișnuit, concentrația ridicată fiind extrem de utilă deoarece aceste celule secretă factori de creștere care ajută la regenerarea țesuturilor și pot declanșa reproducerea celulară. Procedura PRP pentru impulsionarea creșterii părului presupune ca trombocitele să fie injectate adânc în scalp pentru a ajunge la baza foliculului de păr, unde pot stimula o populație specializată de celule numite celule papilare dermice, care joacă un rol esențial în creșterea părului.

Citește și:

„Tratamentul PRP este unul meticulos, constând în injecții de-a lungul scalpului, aproximativ la fiecare jumătate de centimetru, pe zona afectată de căderea părului. Cu toate acestea, de obicei, întreaga procedură durează mai puțin de o jumătate de oră. Acul folosit în cadrul acestei proceduri este extrem de subțire, astfel că marea majoritate a pacienților noștri raportează o durere mică sau deloc”, explică Alexandra Crâșmaru, fondatoare Illuma Clinique.

Disciplina și consecvența pacientului – chei pentru reușita tratamentului PRP

Cele mai bune rezultate se obțin cu un tratament consecvent: câte o ședință pe lună în primele 3-4 luni, iar, ulterior, câte o ședință la fiecare 3-6 luni, în funcție de răspunsul individual al organismului pacientului. Deși efectele procedurii PRP nu sunt permanente, acestea pot dura, în medie, 18 luni, iar cel mai lung efect raportat este de doi ani. De asemenea, se recomandă un tratament de întreținere o dată pe an.

Citește și:

Un factor foarte important care contribuie la obținerea de rezultate cât mai bune este comportamentul pacientului înainte și după procedură, cu respectarea câtorva recomandări făcute de specialiști.

Înainte de procedură:

  • Cu o săptămână înainte trebuie evitate medicamentele antiinflamatoare, expunerea la soare, redus la minimum consumul de alcool. Dacă pacientul obișnuiește să-și vopsească părul, această operațiune trebuie efectuată cu minim 7 zile înaintea ședinței de PRP.
  • Cu cel puțin trei zile înainte se recomandă evitarea fumatului și adoptarea unei diete bogate în lichide și substanțe nutritive.
  • În ziua procedurii PRP trebuie evitată folosirea produselor de styling, însă este permisă spălarea părului, și se recomandă consumul a cel puțin 500 ml de apă. Mesele pot fi normale.
  • Pacientul trebuie să informeze medicul care efectuează procedura de orice tratament medicamentos pe care îl urmează.

După ședința PRP este contraindicată aplicarea de gheață pe zona tratată, iar pentru 2-3 zile trebuie evitate: expunerea la soare sau temperaturi ridicate, exercițiile fizice intense, înotul, saunele sau camerele cu aburi, consumul de alcool, cafea și tutun.

Citește și:

    „Este normal ca, după procedură, să apară vânătăi, roșeață, mâncărimi, umflături și/sau durere. Această perioadă de disconfort durează între două și cinci zile. Având în vedere că în procedura de injectare PRP se folosește sângele propriu, riscul de apariție a efectelor adverse este minim, însă pot fi posibile următoarele situații: lezarea vaselor de sânge sau a nervilor, apariția unei infecții, calcificări în punctele de injectare, apariția de țesut cicatricial”, spune Alexandra Crâșmaru, fondatoare Illuma Clinique.

    Această procedură trebuie evitată în timp sarcinii, precum și de către persoanele care suferă de tulburări ale sângelui.

    Vizionare placuta


    Kudika
    19 Septembrie 2022
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.