Setari Cookie-uri

Cinci pași pentru a convinge și cei mai încăpățânați oameni

In sufletul fiecărui om se află bunătate, nevoia de unime, dorința de a-și ajuta semenii, de a fi de folos în mod dezinteresat.

Chiar și cei mai încăpățânați oameni pot fi convinși și atrași de partea ta dacă știi cum să îi iei. Renumitul autor Dale Carnegie îți arată cum.

1. Arată respect față de opiniile celorlalți oameni. Nimeni nu este obligat să fie de acord cu tine și fiecare om are dreptul la propriile sale opinii. Invață să le respecți chiar dacă nu ești de acord cu tine. Nu spune niciodată, ”nu ai dreptate.” Nu vei face decât să generezi ostilitate. Cere însă permisiune să îți exprimi și punctul tău de vedere și fă-o în mod politicos.

2. Începe discuția într-un mod prietenos. Există o veche zicală din bătrâni care spune ”vorba dulce mult aduce”. Chiar și în situația în care tu ai dreptate, începe conversația pe un ton prietenos, scoțând în evidență ceva pozitiv despre interlocutor sau serviciul sau produsul oferit de acesta. Un atac îl va pune în defensivă și va genera un contra-atac.

Citește și:

3. Fă interlocutorul să îți spună da de la bun început. Oamenii au tendința de a fi consecvenți în acțiunile lor. Odată ce au apucat să spună nu de la bun început, este greu să îi mai întorci din drum. De aceea, începe discuția în așa fel încât interlocutorul să spună da. Dale Carnegie povestește o anecdotă cu un funcționar bancar care avea în față un client dificil care refuză să completeze anumite câmpuri dintr-un formular. In loc să devină agresiv, bărbatul a ales să îi pună clientului o serie de întrebări la care a răspuns cu da-”nu-i așa că vă iubiți mama?”, ”nu-i așa că doriți să îi fie bine” și așa mai departe. Clientul a sfârșit prin a completa chestionarul de bună voie.

Citește și:

4. Fă-l pe celălalt să creadă că ideea îi aparține. Nimănui-și nici chiar ție-nu îi plae să i se ordone sau să i se spună ce să facă. Deși ne conformăm de multe ori unor reguli pe care nici măcar nu le punem sub semnul întrebării, ne place să credem că suntem liberi, că avem libertatea de a acționa. De aceea, este mult mai eficient să prezinți soluția unei probleme sau o acțiune în așa fel încât cealaltă persoană să aibă senzația că ideea respectivă i-a aparținut. Poți face asta punând accent pe beneficiile sau plăcerea pe care interlocutorul le va obține acționând în felul propus de tine.

5. Fă apel la umanitatea existentă în fiecare om. In sufletul fiecărui om se află bunătate, nevoia de unime, dorința de a-și ajuta semenii, de a fi de folos în mod dezinteresat. Insă felul în care este construită societatea ne face să uităm acest lucru. Prin urmare, ocaziile în care ne putem manifesta adevărata noastră natură sunt binevenite. Atunci când vrei să convingi pe cineva să facă ceva, apelează la umanitatea sa iar persoana respectivă îți va fi recunoscătoare.

Citește și:

Foto by fizkes via Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.