Setari Cookie-uri

Cinci lucruri pe care nu le știai despre Notre Dame de Paris

Iată cinci lucruri care o fac cu totul și cu totul specială.

Cu statura sa impunătoare și elegantă, Catedrala Notre Dame, venerabila doamnă a Parisului, părea indestructibilă. Asta până luni seara, când incendiul aproape că a distrus-o. Ca un semnal de aducere aminte pentru noi toți că totul pe Pământ este vremelnic și că este bine să ne bucurăm de ceea ce avem acum. Mâine ar putea fi prea târziu.

Chiar dacă tavanul celebrului monument istoric s-a prăbușit, structura a rămas intactă ceea ce înseamnă că la un moment dat, atunci când vei merge la Paris, vei putea vizita din nou catedrala Notre Dame. Poate că o vei privi cu alți ochi și vei petrece mai mult timp în interiorul ei, admirând-o. Iată cinci lucruri care o fac cu totul și cu totul specială.

1. Notre Dame reprezintă inima vieții spirituale, intelectuale și culturale ale Parisului de peste opt secole. Nu doar numeroase nunți regale au avut loc sub acoperișul său dar și încoronarea lui Napolean Bonaparte. Acesta l-a invitat la Paris pe Papa Pius VII pentru a-l încorona însă, în ultima clipă, i-a zmuls coroana din mâini și și-a pus-o singur pe cap.

Citește și:

2. Victor Hugo a imortalizat catedrala în romanul său, ”Cocoșatul de la Notre Dame”. Folosindu-se de vocea eroului său principal, autorul a adus un tribut monumentului dar a și pledat pentru restaurarea acestuia.

3. Catedrala, construită pe insula Ile de la Cite între anii 1163 și 1345, situată în inima Parisului, atrage anual 13 milioane de turiști. Este considerată cel mai iubit monument istoric al capitalei Franței, depășind în popularitate chiar și Turnul Eiffel. Inainte, în același loc, s-a aflat ruinele altor două biserici.

4. Notre Dame de Paris este una dintre cele mai mari clădiri din lume construită în scop religios. Cele două faimoase turnuri gemene au o înălțime de 69 metri și au 387 de trepte. Cel mai mare clopot se afla în turnul de sud, cântărea 13 tone iar numele său era Emanuel. Cea mai mare parte a vitraliilor datau din secolul al XIII lea, atunci când catedrala a fost construită.

Citește și:

5. Notre Dame de Paris a supraviețuit sângeroasei Revoluției Franceze deși a fost jefuită și parțial distrusă. Lăcașul a fost redenumit ”Templul Zeiței Rațiunii” și a servit o perioadă drept depozit de vinuri. In 1801, când Franța și Biserica Catolică s-au împăcat, catedrala a fost returnată bisericii.

Featured foto by Viacheslav Lopatin via Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.