Setari Cookie-uri

Câte calorii au roșiile + beneficii sănătoase vs contraindicații în dietă

Știați că roșiile sunt fructe? Însă, din pricina gustului ușor acrișor și a faptului că sunt de nelipsit în salate și mâncăruri, noi le asociem în bucătărie cu legumele. Roșiile de grădină au o aromă minunată și un gust de care nu ne putem lipsi în nicio vară. Dar câte calorii au? Consumul de roșii îngrașă? Sunt roșiile benefice sănătății? Vă invităm să aflați mai multe detalii în articolul ce urmează.

Câte calorii au roșiile?

Există mai multe tipuri de roșii, în plus unele sunt mai mici, altele sunt mai mari, însă la aceeași cantitate de produs numărul caloriilor nu diferă foarte mult între tipurile de roșii.

Venim însă cu vești foarte, farte bune: roșiile au foarte puține calorii. 100 g de roșii au în jur de 18 calorii, 3,9g carbohidrați, 0,9 g proteine, 0,2 g lipide și 1,2 g fibre.

Calorii roșii cu brânză

Dacă numărul de calorii conținut de roșîi nu variază, totuși cel conținut de brânzeturi poate fi foarte diferit. Unele tipuri de brânză sunt mai grase și mai calorice, altele sunt mai light.

Cel mai sigur este să citiți pe eticheta produsului câte calorii/100g prezintă brânza respectivă. Brânza are, în medie, între 300 și 400 de calorii la 100 g, deci destul de mult. Există și brânzeturi mai light, dar și sortimente care au mai multe calorii.

Citește și:

Știm că roșiile sunt pline de vitamine și antioxidanți, așadar vă invităm să descoperiți câteva din beneficiile incontestabile pentru sănătate pe care ni-l aduce consumul de roșii.

Roșiile – conținut nutritional

Roșiile sunt foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, dintre care cel mai cunoscut și specific acestora este licopenul. Iată conținutul nutritional al roșiilor:

Roșiile conțin vitamine:

- Vitamina A: 833 UI (28% DZR)

- Vitamina B9 (Folați): 15 mcg (4% DZR)

- Vitamina B3 (Niacina): 0.594 mg (4% DZR)

- Vitamina B6 (Piridoxină): 0.080 mg (6% DZR)

- Vitamina B1 (Tiamină): 0.037 mg (3% DZR)

- Vitamina C: 13 mg (21,5% DZR)

- Vitamina E: 0,54 mg (4% DZR)

- Vitamina K: 7,9 mcg (6,5% DZR).

Roșiile conțin Minerale:

- Calciu: 10 mg (1% DZR)

- Fier: 0,3 mg (4% DZR)

- Magneziu: 11 mg (3% DZR)

Citește și:

- Mangan: 0,15 mg (6,5%DZR)

- Fosfor: 24 mg (3% DZR)

- Zinc: 0,17 mg (1,5% DZR).

-Sodiu: 5 mg (>1%)

-Potasiu: 237 mg (5% DZR).

Roșiile conțin fito-nutrienți și antioxidanți:

- Beta caroten: 449 mcg

- Beta criptoxantina: 101 mcg

- Luteina: 2.573 mcg.

calorii rosii Foto: Sarah Yard/ shutterstock.com

Beneficiile roșiilor pentru sănătate

Beneficiile roșiilor: ajută la întărirea oaselor

Chiar dacă nu au un conținut foarte ridicat în calciu, totuși roșiile conțin vitamina C, implicată în obținerea colagenului (care este prezent atât în piele, cât și în oase și alte țesuturi), precum și vitamina K, importantă în menținerea sănătății oaselor.

Beneficiile roșiilor: mențin frumusețea și ținerea pielii

Roșiile sunt atât de bogate în vitamine și antioxidanți, încât prezintă majoritatea necesarului pielii pentru a-și menține tinerețea, pentru a combate factorii de stres cutanat și poluarea urbană și pentru a-i menține regenerarea.

Citește și:

Beneficiile roșiilor: mențin sănătatea și frumusețea părului

Roșiile conțin multe vitamine, printre care și vitamina A, implicată în creșterea și menținerea sănătății părului.

Beneficiile roșiilor: susțin sănătatea cardiovasculară

Foarte bogate în antioxidanți, roșiile joacă rol în reducerea inflamației și protecția vaselor de sânge și a inimii, ajutând în menținerea sănătății cardiovasculare.

Beneficiile roșiilor: prezintă proprietăți anticancergene

Antioxidanțîi prezenți în roșii, în special licopenul, au fost asociați în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian și esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal și ovarian. Antioxidanții din roșii, precum vitaminele A și C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.

Citește și:

Beneficiile roșiilor: reglează nivelul glicemiei (zahărul din sânge)

Roșiile sunt bogate în crom, un mineral care ajută în menținerea glicemiei în valori normale.

Beneficiile roșiilor: ajută în prevenirea afecțiunilor biliare și renale

Roșiile reduc riscul de formare a calculilor, iar aceste „pietre” se dezvoltă cel mai des la nivelul rinichilor și vezicii biliare (pietre la rinichi sau la fiere).

Beneficiile roșiilor: ajută în menținerea sănătății ochilor

Odată cu înaintarea în vârstă pot să apară multe tulburări de vedere. Bogate în betacaroteni și vitamina A, roșiile protejează sănătatea ochilor și previn tulburările de vedere, vitamina A fiind esențială pentru producerea reacțiilor biologice de la nivelul retinei.

Citește și:

Când sunt roșiile contrindicate?

Există câteva situații când consumul de roșii poate fi limitat, astfel:

  • Când există intoleranță la roșii sau de altă natură, cum este intolranța la histamină;
  • Când există alergie la roșii;
  • Când medicul recomandă temporar excluderea unor alimente din dietă, și a roșiilor, de exemplu în unele cazuri de reflux gastro-esofagian;
  • În unele situații se poate consuma doar sucul și pulpa de roșii, atunci când, din motive medicale, persoanei în cauză ii este recomandat să evite alimentele cu coajă sau semințe.

Sursa foto articol: goffkein.pro/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Iunie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.