Știați că roșiile sunt fructe? Însă, din pricina gustului ușor acrișor și a faptului că sunt de nelipsit în salate și mâncăruri, noi le asociem în bucătărie cu legumele. Roșiile de grădină au o aromă minunată și un gust de care nu ne putem lipsi în nicio vară. Dar câte calorii au? Consumul de roșii îngrașă? Sunt roșiile benefice sănătății? Vă invităm să aflați mai multe detalii în articolul ce urmează.
Câte calorii au roșiile?
Există mai multe tipuri de roșii, în plus unele sunt mai mici, altele sunt mai mari, însă la aceeași cantitate de produs numărul caloriilor nu diferă foarte mult între tipurile de roșii.
Venim însă cu vești foarte, farte bune: roșiile au foarte puține calorii. 100 g de roșii au în jur de 18 calorii, 3,9g carbohidrați, 0,9 g proteine, 0,2 g lipide și 1,2 g fibre.
Calorii roșii cu brânză
Dacă numărul de calorii conținut de roșîi nu variază, totuși cel conținut de brânzeturi poate fi foarte diferit. Unele tipuri de brânză sunt mai grase și mai calorice, altele sunt mai light.
Cel mai sigur este să citiți pe eticheta produsului câte calorii/100g prezintă brânza respectivă. Brânza are, în medie, între 300 și 400 de calorii la 100 g, deci destul de mult. Există și brânzeturi mai light, dar și sortimente care au mai multe calorii.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
- Câte calorii are mazărea și de ce este recomandat să o introducem în meniul nostru obișnuit?
- Opțiuni sănătoase de la Herbalife pentru un mic dejun care îți dă energie și te menține în formă
Știm că roșiile sunt pline de vitamine și antioxidanți, așadar vă invităm să descoperiți câteva din beneficiile incontestabile pentru sănătate pe care ni-l aduce consumul de roșii.
Roșiile – conținut nutritional
Roșiile sunt foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, dintre care cel mai cunoscut și specific acestora este licopenul. Iată conținutul nutritional al roșiilor:
Roșiile conțin vitamine:
- Vitamina A: 833 UI (28% DZR)
- Vitamina B9 (Folați): 15 mcg (4% DZR)
- Vitamina B3 (Niacina): 0.594 mg (4% DZR)
- Vitamina B6 (Piridoxină): 0.080 mg (6% DZR)
- Vitamina B1 (Tiamină): 0.037 mg (3% DZR)
- Vitamina C: 13 mg (21,5% DZR)
- Vitamina E: 0,54 mg (4% DZR)
- Vitamina K: 7,9 mcg (6,5% DZR).
Roșiile conțin Minerale:
- Calciu: 10 mg (1% DZR)
- Fier: 0,3 mg (4% DZR)
- Magneziu: 11 mg (3% DZR)
- Mangan: 0,15 mg (6,5%DZR)
- Fosfor: 24 mg (3% DZR)
- Zinc: 0,17 mg (1,5% DZR).
-Sodiu: 5 mg (>1%)
-Potasiu: 237 mg (5% DZR).
Roșiile conțin fito-nutrienți și antioxidanți:
- Beta caroten: 449 mcg
- Beta criptoxantina: 101 mcg
- Luteina: 2.573 mcg.
Foto: Sarah Yard/ shutterstock.com
Beneficiile roșiilor pentru sănătate
Beneficiile roșiilor: ajută la întărirea oaselor
Chiar dacă nu au un conținut foarte ridicat în calciu, totuși roșiile conțin vitamina C, implicată în obținerea colagenului (care este prezent atât în piele, cât și în oase și alte țesuturi), precum și vitamina K, importantă în menținerea sănătății oaselor.
Beneficiile roșiilor: mențin frumusețea și ținerea pielii
Roșiile sunt atât de bogate în vitamine și antioxidanți, încât prezintă majoritatea necesarului pielii pentru a-și menține tinerețea, pentru a combate factorii de stres cutanat și poluarea urbană și pentru a-i menține regenerarea.
- 10 Lucruri pe care să ți le spui atunci când simți că te agăți de trecut și nu te poți detașa de tot ce a fost
- Nestlé sondează obiceiurile românilor la masă Cine decide ce mâncăm azi și de câte ori? La ce folosește NutriPorția în acest caz
- Revindecă-ți puterea sufletului! 7 Semne că ești legată de trecut și cum te poți elibera pentru a simți fericirea autentică
Beneficiile roșiilor: mențin sănătatea și frumusețea părului
Roșiile conțin multe vitamine, printre care și vitamina A, implicată în creșterea și menținerea sănătății părului.
Beneficiile roșiilor: susțin sănătatea cardiovasculară
Foarte bogate în antioxidanți, roșiile joacă rol în reducerea inflamației și protecția vaselor de sânge și a inimii, ajutând în menținerea sănătății cardiovasculare.
Beneficiile roșiilor: prezintă proprietăți anticancergene
Antioxidanțîi prezenți în roșii, în special licopenul, au fost asociați în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian și esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal și ovarian. Antioxidanții din roșii, precum vitaminele A și C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Beneficiile roșiilor: reglează nivelul glicemiei (zahărul din sânge)
Roșiile sunt bogate în crom, un mineral care ajută în menținerea glicemiei în valori normale.
Beneficiile roșiilor: ajută în prevenirea afecțiunilor biliare și renale
Roșiile reduc riscul de formare a calculilor, iar aceste „pietre” se dezvoltă cel mai des la nivelul rinichilor și vezicii biliare (pietre la rinichi sau la fiere).
Beneficiile roșiilor: ajută în menținerea sănătății ochilor
Odată cu înaintarea în vârstă pot să apară multe tulburări de vedere. Bogate în betacaroteni și vitamina A, roșiile protejează sănătatea ochilor și previn tulburările de vedere, vitamina A fiind esențială pentru producerea reacțiilor biologice de la nivelul retinei.
- Iuliana Pepene și Sonia Simionov, ceartă de zile mari la America Express. De la ce a pornit: Ți se pare că te iau la mișto?
- Mercur retrograd: Cum te va afecta în funcție de zodia în care te-ai născut?
- Top 3 semne zodiacale cărora le este incredibil de greu să spună 'Te iubesc' (chiar dacă simt asta cu tot sufletul lor)
Când sunt roșiile contrindicate?
Există câteva situații când consumul de roșii poate fi limitat, astfel:
- Când există intoleranță la roșii sau de altă natură, cum este intolranța la histamină;
- Când există alergie la roșii;
- Când medicul recomandă temporar excluderea unor alimente din dietă, și a roșiilor, de exemplu în unele cazuri de reflux gastro-esofagian;
- În unele situații se poate consuma doar sucul și pulpa de roșii, atunci când, din motive medicale, persoanei în cauză ii este recomandat să evite alimentele cu coajă sau semințe.
Sursa foto articol: goffkein.pro/ shutterstock.com