Setari Cookie-uri

Câte calorii are pepenele galben și ce beneficii ne aduce sănătății?

Unul dintre gusturile minunate ale verii ni-l aduce pepenele galben, alături de o aromă inconfundabilă, preluată de specialiști în foarte multe produse (aroma de pepene galben o întâlnim atât în deserturi, băuturi și alte produse alimentare, cât și în cosmetice). Dar câte calorii are pepenele galben? Este acesta prieten siluetei? Vă oferim în acest articol informații complete despre conținutul nutrițional al pepenelui galben, precum și despre beneficiile pe care ni le aduce consumul de pepene galben.

Câte calorii are pepenele galben?

Există mai multe tipuri de pepene galben, cu mici diferențe nutriționale și de gust între acestea: unii pepeni sunt mai portocalii și conțin o cantitate mai mare de carotenoizi, alții sunt mai aromați, alții mai zemosi, alții mai mici ori mai mari etc.

Cu toate acestea, în medie, la 100 de grame de pulpă, pepenele galben prezintă aproximativ 30-35 de calorii, ceea ce este destul de puțin. Așadar pepenele galben este un bun aliat al dietelor de slăbire. Că tot a venit vorba, vă recomandăm să citiți și: DIETA CU PEPENE GALBEN: SLABESTI 7 KG IN 2 SAPTAMANI

Pepene galben: conținut nutrițional

Din punct de vedere al valorii nutriționale, pepenele galben conține în special:

  • Apă - 90,15 g
  • Grăsimi totale - 0,2 g 0%
  • Grăsimi saturate - 0,1 g 0%
  • Colesterol - 0 mg 0%
  • Acizi grași Omega-3 - 46.00 mg
  • Acizi grași Omega-6 - 35.00 mg
  • Carbohidrați totali - 8 g 2%
  • Proteine - 0,8 g 1%
  • Fibre alimentare - 0,9 g 3%

Pepenele galben conține minerale (la 100g):

  • Sodiu - 16 mg 0%
  • Potasiu - 267 mg 7%
  • Magneziu - 3%
  • Fier - 1%
  • Zinc - 0.18 mg
  • Calciu - 9 mg
  • Fosfor – 15 mg

Pepenele galben conține vitamine (la 100g)

  • Vitamina A – Retinol - 3382.00 UI
  • Vitamina C - Acid Ascorbic - 36.70 mg
  • Vitamina E - Tocoferol - 0.05 mg
  • Vitamina K - 2.50 mcg
  • Vitamina B1 - Tiamina - 0.04 mg
  • Vitamina B2 – Riboflavina - 0.02 mg
  • Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina - 0.70 mg
  • Vitamina B5 - Acid Pantotenic - 0.10 mg
  • Vitamina B6 – Piridoxină - 0.07 mg
  • Vitamina B8 – Colină - 7.60 mg
  • Vitamina B9 - Acid folic - 21.00 mcg
  • Betaină – 0,1 mg

Pepenele galben conține și alți antioxidanți și alți nutrienți activi: beta-caroteni, luteină, zeaxantină, criptoxantină, curcubitaicina B, triterpenoide, steroli etc.

Citește și:

dieta de slabire rapida cu pepene galben

Beneficiile consumului de pepene galben

Beneficii pepene galben: o excelentă sursă de hidratare vara

Dacă nu sunteți cei care beți minim 2l de apă pe zi, iar vara se anunță una fierbinte, ei bine puteți consuma fructele de sezon, căci adesea acestea aduc un aport de apă considerabil. Printre acestea se numără și pepenele galben sau cel roșu. Pepenii conțin o cantitate foarte mare de apă, așadar ne asigură hidratarea în sezonul cald.

Va recomandăm să citiți și articolul: CÂTE CALORII ARE PEPENELE ROȘU ȘI CÂT ESTE DE SĂNĂTOS SĂ ÎL CONSUMĂM?

Beneficii pepene galben: scade riscul de boli cardiovasculare și ateroscleroză

Extramelul, un compus din pepenele galben, poate ajuta în prevenția apariției aterosclerozei și a steatozei hepatice (ficat gras). De asemenea, pepenele galben este bogat și în superoxid-dismutază, aceasta fiind o enzima care poate inhibă agregarea plachetara (aderarea trimbocitelor), funcționând deci ca un antitrombotic ușor.

Citește și:

De asemenea, pepenele galben ajută în relgarea nivelului de colesterol seric, alături de o dietă adecvată și totodată are ușoare efecte de scădere a tensiunii în cazul persoanelor hipertensive.

Tocmai de aceea, global privind asupra efectelor sale cardiovasculare, putem spune că pepenele galben ajută în reglarea tensiunii arteriale, scade riscul de ateroscleroză, scade riscul de steatoză hepatică, reglează nivelul de colesterol din sânge și prezintă efecte antitrombotice.

calorii pepene galben, beneficii pepene galben Foto: YARUNIV Studio/ shutterstock.com

Beneficii pepene galben: tonic al glandei tiroide

Într-un studiu publicat în jurnalul Chemico-Biological Interactions (1) s-a demonstrat că extractul din coajă de pepene galben stimulează sinteză de hormoni tiroidieni (T3 și T4) în cazul șoarecilor cu hipotiroidism indus.

Citește și:

Se pare că extractul de coajă de pepene galben prezintă efect antioxidant puternic, reduce inflamația, scade stresul oxidativ și reprezintă un excelent tonic tiroidian.

Beneficii pepene galben: ameliorează hiperglicemia și crește sinteza de insulină

În diabetul zaharat de tip II, două probleme sunt dificil de combătut: rezistență la insulină și hiperglicemia, ambele legate între ele. Pepenele galben, deși conține destul de mulți carbohidrați, se pare că prezintă efecte benefice în cazul celor care suferă de diabet, scăzând rezistența la insulină și crescând sinteză acesteia și având efecte de scădere a valorilor hiperglicemiei (scade glicemia). (2)

Beneficii pepene galben: reduce durerea și inflamația

Pepenele galben prezintă rol analgezic și antiinflamator, reducând durerile cronice, dar și inflamația cronică din organism. Cele mai puternice efecte antiinflamatorii le prezintă semințele de pepene galben și extractele din acestea.

Citește și:

Beneficii pepene galben: rol antioxidant și în scăderea stresului oxidativ

Pepenele galben este foarte bogat în antioxidanți, betacaroteni și vitamine care, la rândul lor, prezintă și rol antioxidant. Așadar consumul de pepene galben ajută în neutralizarea radicalilor liberi și în scăderea stresului oxidativ, protejând celulele împotriva diverselor agresiuni și împotriva cancerului. Curcubitacina B din pepenele galben reprezintă, de asemenea, un compus cu puternice roluri anticancerigene.

Beneficii pepene galben: diuretic și depurativ

Consumul de pepene galben „spală rinichii” cum s-ar spune popular, având un blând fecte diuretic. Totodată, consumul de pepene galben ajută în combaterea constipației și în ameliorarea tranzitului intestinal.

Citește și:

Beneficii pepene galben: ajută în ameliorarea ulcerului și a gastritelor

Conținutul pepenelui galben în triterpenoide și în steroli ajută în ameliorarea ulcerelor gastrice și a gastritelor. Pepenele galben ajută în formarea unui film protector la nivelul mucoasei gastrice și totodată reduce permeabilitatea vasculară locală și oxidarea grăsimilor.

Cel mai puternic efect antiulceros îl prezintă semințele de pepene galben și extractele din acestea. (3,4)

Beneficii pepene galben: menține sănătatea ochilor

Betacarotenii și în special Vitamina A sunt substanțe esențiale formării stimulilor la nivelul retinei, astfel încât acuitatea noastră vizuală depinde de aceștia. Prin urmare, consumul de pepene galben ajută la îmbunătățirea vederii.

Citește și:

De asemenea, conținutul pepenelui galben în zeaxantină reprezintă un plus sănătății ochilor, pentru că zeaxantina asigură protecție împotriva radicalilor liberi (stresului oxidativ) și a razelor UV, prevenind astfel bolile ochiului, precum cataracta și degenerescența maculară.

Beneficii pepene galben: bun și pentru femeile însărcinate

Conținând acid folic, dar și suficient potasiu, pepenele galben devine astfel un aliat al dietei sănătoase din timpul sarcinii.

Beneficii pepene galben: ajută în întărirea sistemului imunitar și nervos

Vitaminele cu cele mai importante roluri asupra sănătății sistemului nervos sunt în special cele din complexul B, iar pepenele galben le conține din belșug. Astfel că pepenele galben devine un aliment cu roluri protectoare asupra sănătății sistemului nervos.

De asemenea, pepenele galben este bogat în vitamina C, ceea ce ne menține tinerețea și ne ajută sistemul imunitar să funcționeze optim.

Referințe:

  1. Protective role of Mangifera indica, Cucumis melo and Citrullus vulgaris peel extracts in chemically induced hypothyroidism
  2. Possible amelioration of atherogenic diet induced dyslipidemia, hypothyroidism and hyperglycemia by the peel extracts of Mangifera indica, Cucumis melo and Citrullus vulgaris fruits in rats
  3. Evaluaion of Antioxidant and Antiulcer Activity of Traditionally consumed Cucumis melo seeds
  4. Anti-ulcerogenic activity of Ethanolic Extract of Cucumis sativus L. against NSAID (Aspirin) induced Gastric Ulcer in wistar albino rats

Sursa foto articol: Teri Virbickis/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.