Setari Cookie-uri

Câte calorii are porumbul fiert? Îl putem consuma la regim?

Porumbul fiert este delicios, iar boabele de porumb le putem consuma în orice moment al anului. Fie că vorbim de porumbul pe care îl găsim pe piață și îl fierbem noi acasă, fie că ne gândim la boabele de porumb din conservă sau alte preparate conservate ori congelate, ei bine găsim multe momente în care să folosim porumbul în bucătăria noastră. Vă propunem astăzi să descoperiți valorile nutriționale ale porumbului, caloriile pe care le are porumbul fiert sau porumbul copt, precum și beneficiile asupra sănătății pe care ni le aduce consumul de porumb sau făină de porumb (malai).

În secțiunea calorii alimente am vorbit deja despre numărul de calorii, valorile nutriționale și beneficiile pe care ni le aduce consumul de mămăligă. Când vorbim însă de porumb fiert, este lesne de înțeles că nu vor fi diferențe foarte mari între acesta și tradiționala noastră mămăligă. Pentru mai multe informații vă sugerăm să citiți și articolul: CÂTE CALORII ARE MĂMĂLIGA? ESTE SĂNĂTOS SĂ MÂNCĂM MĂMĂLIGĂ?

Câte calorii are porumbul fiert?

Ca și în mamaliga, 100 g de boabe de porumb fiert conțin aproximativ 70 de calorii. 100 g de boabe de porumb reprezintă cantitatea ce corespunde unui știulete de porumb de aproximativ 18- 20 cm. Așadar dacă veți fierbe porumb acasă și veți găsi știuleți mari, puteți considera că un porumb fiert ar avea între 60 și 70 calorii.

Citește și:

Porumbul copt va conține tot atâtea calorii ca și cel fiert, iar atunci când gătim boabele de porumb în ulei sau în unt, trebuie să adăugăm și caloriile conținute de aceste alimente bogate în grăsimi.

calorii porumb fiert Foto: Malivan_Iuliia/ shutterstock.com

Porumb fiert- valori nutriționale

100 g de boabe de porumb fiert prezintă următoarele proprietăți și valori nutriționale:

  • 3,27 grame de proteine
  • 1,35 grame de grăsimi
  • 20 grame de carbohidrați
  • 2,4 grame de fibre
  • 2 mg de calciu
  • 0,52 mg de fier
  • 37 de mg de magneziu
  • 89 de mg de fosfor
  • 270 de mg de potasiu
  • 15 mg de sodiu
  • 0,46 mg de zinc
  • 6,8 mg de vitamina C
  • 0,093 mg de vitamina B-6

O mențiune tot mai importantă pentru mulți dintre consumatori este aceea că porumbul nu conține gluten. În plus, porumbul se numără printre alimentele sărace în histamină.

Citește și:

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de porumb fiert

Porumbul nu conține gluten și nici histamină

Nivelurile de histamină din corp pot să crească atunci când ingerăm mese bogate în alimente ce conțin histamină, dar și atunci când ne confruntăm cu alergii sau cu alte procese ale sistemului imunitar, infecțioase sau inflamatorii.

De asemenea, există o serie de persoane care pot avea intoleranță la histamină, permanentă sau ocazională. În aceste situații o dietă bazată în special pe alimente sărace în hismainăva fi de mare ajutor pentru cei care se luptă cu inflamația, cu puseele alergice sau care pur și simplu se simt mai bine atunci când consumă alimente ce conțin mai puțină histamină.

Ați observat vreodată că după o masă copioasă sau după sucurile naturale de citrice vă simțiți mai obosiți? De vină ar putea fi histamina.

Citește și:

De asemenea, astăzi tot mai multe persoane se orientează către un consum mai scăzut de gluten, chiar dacă nu suferă de celiachie.

Porumbul devine astfel un aliment preferat, căci acesta nu conține gluten ori histamină.

Beneficiile porumbului: proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Porumbul este bogat în beta-caroteni și alte substanțe ce joacă un puternic rol antioxidant, neutralizând radicalii liberi și scăzând stresul oxidativ.

Astfel că porumbul devine un aliment ce poate fi introdus în dieta persoanelor care suferă de boli inflamatorii cronice sau de dureri cronice.

Având în vedere că porumbul este bogat în carbohidrați, recomandările medicale pot impune o anumită moderație în ceea ce privește consumul acestei cereale.

Citește și:

Beneficiile porumbului fiert: sursă de carbohidrați sănătoși

Dacă sunteți în căutarea unor alternative care să înlocuiască dulciurile procesate și totodată să vă ofere senzația de sațietate, porumbul fiert reprezintă o bună alegere. Acesta este bogat în carbohidrați sănătoși, cu absorbție lentă, ceea ce ajută în menținerea unor valori normale ale glicemiei, fără creșteri bruște după ingestie și totodată ne menține energia crescută pe parcursul mai multor ore.

Porumbul fiert reprezintă și o gustare sănătoasă și destul de puțin calorică, însă foarte sățioasă și energizantă.

Beneficiile porumbului si fiert: ajută la susținerea sănătății ochilor

Porumbul este bogat în beta-caroteni și în vitamina A, nutrienți esențial în menținerea sănătății ochilor. Astfel că consumul de porumb fiert ajută la sporirea acuității vizuale, îmbunătățind vederea și prevenind îmbătrânirea prematură a ochiului.

Citește și:

Beneficiile porumbului fiert: prezintă proprietăți anticanceroase

Porumbul este bogat în criptoxantină, o substanță ce prezintă roluri anticanceroase demonstrate prin studii. Alături de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, consumul de porumb ajută în prevenirea cancerului și menținerea stării de bine generale a organismului.

Beneficiile porumbului fiert: combate constipația și susține diureza

Porumbul fiert este foarte bogat în fibre, astfel că susține un tranzit intestinal adecvat și ajută în combaterea constipației.

Totodată porumbul conține și nutrienți care cresc ușor diureza, având astfel și efecte ușoare de scădere a tensiunii arteriale. Porumbul poate fi consumat și în dieta celor care suferă infecții urinare sau edeme.

Citește și:

Foto articol: Africa Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.