Setari Cookie-uri

Câte calorii au cartofii prăjiți? Contează uleiul în care îi prăjim?

Cartofii prăjiți se numără printre cele mai populare preparate, care parcă se asortează aproape lângă orice am avea în farfurie. În plus, cartofii prăjiți sunt sățioși, se prepară repede și sunt atât de gustoși! Dar câte calorii conțin cartofii prăjiți? Ne îngrășam dacă îi consumăm des? Contează uleiul în care îi prăjim?

Înainte de toate, cartofii sunt sănătoși și aduc beneficii organismului nostru. De asemenea, sunt bogați în vitamine, dar și în minerale și alți nutrienți și ne pot susține energia pe parcursul a mai multor ore, fiind foarte bogați în amidon.

Cartofi: conținut nutritional (100 g)

  • Apă: 81,5g
  • Calorii: 69 kcal
  • Carbohidrați: 15,7 g
  • Glucide: 1,15 g
  • Proteine: 1,7 g
  • Fibre: 2,4 g
  • Vitamina A: 8 microg
  • Vitamina C: 9,1 microg
  • Vitamina B6: 0,2 mg
  • Acid folic: 18 microg
  • Niacina (Vitamina B3): 1mg
  • Magneziu: 21 mg
  • Calciu: 9 mg
  • Fosfor: 62 mg
  • Potasiu: 607 mg
  • Sodiu: 16 mg
  • Fier: 0,5 mg
  • Zinc: 0,3 mg

Câte calorii au cartofii prăjiți?

După cum ați putut observa deja din cele scrise mai sus, 100g de cartofi prezintă, în medie, 70 de kcal.

Și totuși, 100g de cartofi prăjiți poate ajunge până la 320-350 de calorii. Cum este posibilă o diferența atât de mare?

Citește și:

Ei bine diferența calorică depinde de uleiul utilizat.

Contează uleiul folosit pentru prepararea cartofilor prăjiți?

Intuiți deja că răspunsul este: da. Contează atât tipul de ulei folosit, cât și cantitatea acestuia.

Cele mai calorice uleiuri sunt uleiurile de porumb, de fistic, uleiul de alune, uleiul de semințe de cânepă, uleiul de pin – o lingură din aceste uleiuri conține aproximativ 90 kcal. Cele mai puțin calorice uleiuri sunt uleiul de nucă, uleiul de cocos (deodorizat pentru gătit), uleiul de măsline, uleiul de rapiță – o lingură din aceste uleiuri conține între 79 și 82 kcal.

O lingură de ulei de floarea-soarelui ajunge la 89 de kcal.

Dar nu doar caloriile sunt importante, pentru că organismul nostru metabolizează diferit grăsimile. Cel mai important este să căutați uleiuri obținute cât mai natural, extravirgine, care sunt cât mai puțin procesate. Acestea din urmă au un conținut ridicat în grăsimi mono-nesaturate și acizi grași Omega, care împreună accelerează, de fapt, procesul de slăbire, ajutând la mobilizarea grăsimilor din depozite. Funcționează pe principiul „cui pe cui se scoate”. Pe când uleiurile procesate sunt mai bogate în grăsimi „care se depun”.

Citește și:

Beneficiile cartofilor pentru sănătate

Cartofii sunt unul dintre cele mai populare legume, fiind consumați în intreagă lume. Sunt bogați în nutrienți esențiali și oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Cartofii conțin o cantitate considerabilă de vitamina C, care este un puternic antioxidant. Vitamina C ajută la protejarea celulelor corpului de stresul oxidativ și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, contribuie la absorbția fierului și la sinteza colagenului.

Aceștia sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, care asigură o energie susținută și ajută la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. Carbohidrații complecși sunt digerați și absorbiți mai lent decât carbohidrații simpli, ceea ce permite cartofilor să fie o alegere ideală pentru o masă sănătoasă și echilibrată.

Citește și:

Cartofii au un indice glicemic relativ scăzut, ceea ce înseamnă că nu cresc nivelul de zahăr din sânge în mod dramatic după consum. Acest lucru este important pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să își mențină o greutate corporală sănătoasă.

Cartofii conțin și o varietate de minerale esențiale, inclusiv potasiu, fosfor, magneziu și calciu. Potasiu este un mineral important care ajută la menținerea sănătății inimii și a mușchilor. Fosforul ajută la menținerea sănătății oaselor și dinților, în timp ce magneziul este esențial pentru funcționarea normală a nervilor și a mușchilor.

Cartofii au un conținut ridicat de fibre dietetice, ceea ce înseamnă că pot ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv. Fibrele dietetice ajută la prevenirea constipației și la stimularea peristaltismului intestinal. De asemenea, fibrele pot absorbi apă și grăsimi în exces, cartofii rămânând o alegere ideală pentru o dietă sănătoasă.

Citește și:

Sursa foto: Africa Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.