Setari Cookie-uri

Câte calorii au diferitele tipuri de pâine? Cât de benefic este consumul de cereale pentru sănătatea noast

Pâinea este un aliment străvechi ce a hrănit oamenii de-a lungul istoriei. Dacă rețetele străvechi conțineau făinuri integrale, cele de astăzi pot fi sărăcite în fibre și alți nutrienți pe care învelișul bobului de cereale îl conțin. Dar îngrașă pâinea? Poate fi consumată în cazul celor care suferă de diabet ori celiachie? Vă invităm să descoperiți câte calorii conțin diferitele tipuri de pâine, dar și care sunt beneficiile cerealelor integrale.

Câte calorii are pâinea albă?

Pâinea albă obișnuită, franzela, prezintă aproximativ 300-330 calorii la 100 de grame.

Însă există numeroase produse de panificație pe care le putem consuma, obținute din aluat pe baza de grâu sau secară, folosind mai mult mau mai puțin făină integrală.

Așadar, iată câte calorii conțin diferitele tipuri de pâine sau alte produse de panificație la 100 de grame:

  • Pâine obinsuită, franzelă - 330 calorii
  • Pâine graham – 228 calorii
  • Pâine din făină integrală de grâu – 249 calorii
  • Pâine de secară – 223 calorii
  • Pâine pentru toast – 305 calorii
  • Baghetă – 280 calorii
  • Cifla dulce – 300 calorii
  • Chiflă dulce cu mac – 304 calorii
  • Chiflă simplă – 235
  • Gogoși – 300 calorii

Care este cea mai sănătoasă pâine pentru consum?

Din punct de vedere al sănătății și al calităților nutritive, cea mai valoroasă este pâinea neagră integrală – coaptă din făina integrală de cereale: grâu, orz, secară, dar și altele. Această pâine conţine în primul rând carbohidrați complecși sănătoși, cu absorbție lentă care ne asigură o perioada mai lungă de energie, precum şi vitamine din complexul B, indispensabile pentru funcţionarea celulelor nervoase, acid folic, zinc, magneziu, calciu, proteine şi foarte necesarele fibre alimentare.

Citește și:

Pe de altă parte, cea mai consumată pâine – pâinea albă - nu are valoare nutritivă înaltă, pentru că nutrienții stau tocmai în cuticula bobului de cereală, care se pierde când se obține făină albă. Mai mult decât atât, pâinea albă este foarte calorică, însă acele calorii au și un indice glicemic mare, sunt absorbite și nu reținute de către fibrele alimentare, cum se întâmplă când consumăm pâine integrală.

Pâinea cu adaos de seminţe integrale ale plantelor oleaginoase: floarea soarelui, dovleac, susan, în, mac sau chimen, constituie o sursă suplimentară de vitamine, săruri minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Va conține, însă, mai multe calorii.

calorii tipuri de paine Foto: Ari N/ shutterstock.com

Citește și:

Cea mai sănătoasă rețetă de pâine?

Ați citit vreodată eticheta produselor de panificație pe care le cumpărați, mai exact zona de ingrediente? Veți vedea că o pâine poate conține și câteva rânduri de ingrediente, pe care poate nici nu le cunoașteți în totalitate.

Cea mai sănătoasă rețeta de pâine este cea care e cât mai simplă și conține apă, făină, sare, ulei extravirgin, un element de creștere (drojdie, maia), cel mult lapte, zahăr sau ou.

Cum se păstrează pâinea?

Cea mai recomandată modalitate de păstrare de către specialiști a pâinii este în săculeț de în sau pânză din bumbac, depozitată într-o cutie de lemn. Plasticul nu este potrivit pentru păstrarea pâinii.

Pâinea ambalată din comerț, odată desfăcută, ar putea fi păstrată conform metodei de mai sus.

Citește și:

Beneficiile, limitele și contraindicațiile consumului de pâine

Pâinea are o serie de beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de carbohidrați, care sunt principala sursă de energie a organismului. Pâinea este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv. Vitaminele B din pâine ajută la transformarea alimentelor în energie (susțin metabolismul) și la menținerea funcționării corecte a sistemului nervos.

Pâinea are un conținut scăzut de grăsimi, iar cea mai mare parte a grăsimilor din pâine este grăsime nesaturată, care este tipul de grăsime care este considerat a fi bun pentru sănătate. Pâinea conține, de asemenea, unele proteine, deși nu este o sursă majoră de proteine.

Citește și:

Pâinea este de obicei sigură pentru persoanele cu boală celiacă, atâta timp cât este făcută din ingrediente fără gluten. Cu toate acestea, unele persoane cu boală celiacă pot fi sensibile la proteina din grâu din pâine, chiar dacă pâinea este făcută din ingrediente fără gluten.

Persoanele cu diabet ar trebui să știe că pâinea conține carbohidrați și poate fi necesar să-și ajusteze dozele de insulină în consecință. Aceste persoane trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului.

Pâinea este un aliment sănătos care poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, unii oameni ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de pâine dacă încearcă să slăbească sau dacă au o afecțiune medicală, cum ar fi boala celiacă sau diabetul.

Citește și:

Sursa foto articol: Timmary/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Septembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.