Dacă nu obișnuiți să consumați afine, ar fi bine să începeți să introduceți aceste fructe în dieta voastră obișnuită, de sezon. De ce? Pentru că afinele au foarte puține calorii, sunt bune pentru dietele de slăbire și dieta Keto, au proprietăți antiinflamatoare puternice și totodată conțin cel mai puternic antioxidant din natură: resveratrolul. Nu e de mirare că afinele pot fi consumate de oricine, chiar și de către persoanele diabetice sau care prezintă boli cardiovasculare. Dar câte calorii au afinele și care sunt beneficiile de care ne putem bucura consumându-le? Vă invităm să descoperiți în acest articol cât mai multe informații despre afine.
Câte calorii au afinele?
Trebuie să știți că afinele se numără printe puținele fructe admise în dieta keto, ceea ce însemna că prezintă foarte puține calorii, dar mai ales o cantitate foarte mică de carbohidrați. Tocmai de aceea afinele sunt recomandate și în dieta diabeticilor.
100 de grame de afine conține numai 57 de kilocalorii, destul de puține calorii am putea spune. În schimb, afinele sunt foarte bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Conținutul nutritional al afinelor la 100 de grame:
- Calorii: 57
- Glucide: 14.5 g
- Proteine: 0.7 g
- Grăsimi: 0.3 g
- Fibre: 2.4 g
- Sare: 0 g
- Zahăr: 0 g
Conținut nutritional afine: ce vitamine conțin (și cantitatea, la 100g)?
- 9,7 mg vitamina C;
- 6 µg acid folic;
- 54 IU vitamina A;
- 0,57 mg vitamina E;
- 19,3 µg vitamina K;
Conținut nutritional afine: ce minerale conțin (și cantitatea, la 100g)?
- 6 mg calciu;
- 0,28 mg fier;
- 6 mg magneziu;
- 12 mg fosfor;
- 77 mg potasiu;
- 1 mg sodiu;
- 0,16 mg zinc.
Afinele mai conțin și antioxidanți, printre care și resveratol – cel mai puternic antioxidant din natură, acesta oferind și culoarea albastră a afinelor (albastru-mov).
Foto: EpicStockMedia/ shutterstock.com
Beneficiile consumului de afine
O jumătate de ceașcă de afine consumată în fiecare zi este suficientă pentru a asigura o mare parte din necesarul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți din zi. Afinele au un conținut bogat de vitamine și minerale, fiind o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și mangan. De asemenea, afinele conțin compuși fenolici, care sunt antioxidanți puternici.
Beneficiile afinelor: Sunt bogate în antioxidanți
Afinele sunt bogate în compuși fenolici, care sunt antioxidanți puternici. Aceștia pot ajuta limitarea stresului oxidativ și a daunelor produse de radicalii liberi în exces. Antioxidanții sunt cunoscuți ca fiind implicați în precesele de menținere a tinereții și totodată ajută în scăderea inflamației cronice.
Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de vitamina C
Vitamina C este esențială sănătății și joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, ajută la absorbția fierului și la protecția țesuturilor sănătoase. Afinele sunt astfel recomandate și pentru a preveni anemia.
Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de vitamina K
Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor. De asemenea, ajută la prevenirea sângerărilor și a vânătăilor.
Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de mangan
Manganul este un mineral implicat în metabolismul glucidelor și lipidelor. De asemenea, ajută la formarea oaselor și la sănătatea sistemului nervos.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la scăderea colesterolului
Afinele pot ajuta la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL). Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate legate de colesterol.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea diabetului
Afinele pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin creșterea sensibilității la insulină. Acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor legate de diabet, cum ar fi bolile de inima și accidentele vasculare cerebrale.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea cancerului
Afinele pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, de prostată, de colon și de piele. Acest lucru se datorează capacității afinelor de crește rezistența naturală a organismului în fața celulelor modificate canceros.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă
Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor de inima prin reducerea colesterolului „rău” (LDL) și a trigliceridelor. De asemenea, pot ajuta la creșterea colesterolului „bun” (HDL) și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Bogate în antioxidanți, afinele reduc și inflamația cronică, ce se pare că este implicată, de asemenea, în apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative
Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, afinele reprezintă un cocktail ideal de nutrienți cu rol în protejarea funcțiilor creierului și ale sistemului nervos în general.
Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature
Afinele pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature prin neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, pot ajuta la menținerea elasticității pielii și la prevenirea ridurilor.
Sursa foto articol: pilipphoto/ shutterstock.com