Setari Cookie-uri

Câte calorii au AFINELE și care sunt beneficiile sănătoase ale acestora?

Dacă nu obișnuiți să consumați afine, ar fi bine să începeți să introduceți aceste fructe în dieta voastră obișnuită, de sezon. De ce? Pentru că afinele au foarte puține calorii, sunt bune pentru dietele de slăbire și dieta Keto, au proprietăți antiinflamatoare puternice și totodată conțin cel mai puternic antioxidant din natură: resveratrolul. Nu e de mirare că afinele pot fi consumate de oricine, chiar și de către persoanele diabetice sau care prezintă boli cardiovasculare. Dar câte calorii au afinele și care sunt beneficiile de care ne putem bucura consumându-le? Vă invităm să descoperiți în acest articol cât mai multe informații despre afine.

Câte calorii au afinele?

Trebuie să știți că afinele se numără printe puținele fructe admise în dieta keto, ceea ce însemna că prezintă foarte puține calorii, dar mai ales o cantitate foarte mică de carbohidrați. Tocmai de aceea afinele sunt recomandate și în dieta diabeticilor.

100 de grame de afine conține numai 57 de kilocalorii, destul de puține calorii am putea spune. În schimb, afinele sunt foarte bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.

Conținutul nutritional al afinelor la 100 de grame:

  • Calorii: 57
  • Glucide: 14.5 g
  • Proteine: 0.7 g
  • Grăsimi: 0.3 g
  • Fibre: 2.4 g
  • Sare: 0 g
  • Zahăr: 0 g

Conținut nutritional afine: ce vitamine conțin (și cantitatea, la 100g)?

  • 9,7 mg vitamina C;
  • 6 µg acid folic;
  • 54 IU vitamina A;
  • 0,57 mg vitamina E;
  • 19,3 µg vitamina K;

Conținut nutritional afine: ce minerale conțin (și cantitatea, la 100g)?

  • 6 mg calciu;
  • 0,28 mg fier;
  • 6 mg magneziu;
  • 12 mg fosfor;
  • 77 mg potasiu;
  • 1 mg sodiu;
  • 0,16 mg zinc.

Afinele mai conțin și antioxidanți, printre care și resveratol – cel mai puternic antioxidant din natură, acesta oferind și culoarea albastră a afinelor (albastru-mov).

Citește și:

calorii afine beneficii sanatoase si continut nutritional Foto: EpicStockMedia/ shutterstock.com

Beneficiile consumului de afine

O jumătate de ceașcă de afine consumată în fiecare zi este suficientă pentru a asigura o mare parte din necesarul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți din zi. Afinele au un conținut bogat de vitamine și minerale, fiind o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și mangan. De asemenea, afinele conțin compuși fenolici, care sunt antioxidanți puternici.

Beneficiile afinelor: Sunt bogate în antioxidanți

Afinele sunt bogate în compuși fenolici, care sunt antioxidanți puternici. Aceștia pot ajuta limitarea stresului oxidativ și a daunelor produse de radicalii liberi în exces. Antioxidanții sunt cunoscuți ca fiind implicați în precesele de menținere a tinereții și totodată ajută în scăderea inflamației cronice.

Citește și:

Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de vitamina C

Vitamina C este esențială sănătății și joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, ajută la absorbția fierului și la protecția țesuturilor sănătoase. Afinele sunt astfel recomandate și pentru a preveni anemia.

Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor. De asemenea, ajută la prevenirea sângerărilor și a vânătăilor.

Beneficiile afinelor: Sunt o sursă excelentă de mangan

Manganul este un mineral implicat în metabolismul glucidelor și lipidelor. De asemenea, ajută la formarea oaselor și la sănătatea sistemului nervos.

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la scăderea colesterolului

Afinele pot ajuta la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL). Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate legate de colesterol.

Citește și:

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea diabetului

Afinele pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin creșterea sensibilității la insulină. Acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor legate de diabet, cum ar fi bolile de inima și accidentele vasculare cerebrale.

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea cancerului

Afinele pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, de prostată, de colon și de piele. Acest lucru se datorează capacității afinelor de crește rezistența naturală a organismului în fața celulelor modificate canceros.

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă

Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor de inima prin reducerea colesterolului „rău” (LDL) și a trigliceridelor. De asemenea, pot ajuta la creșterea colesterolului „bun” (HDL) și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Bogate în antioxidanți, afinele reduc și inflamația cronică, ce se pare că este implicată, de asemenea, în apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.

Citește și:

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative

Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, afinele reprezintă un cocktail ideal de nutrienți cu rol în protejarea funcțiilor creierului și ale sistemului nervos în general.

Beneficiile afinelor: Pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature

Afinele pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature prin neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, pot ajuta la menținerea elasticității pielii și la prevenirea ridurilor.

Sursa foto articol: pilipphoto/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.