Setari Cookie-uri

Câte calorii are o SHAORMA? Este bombă calorică sau preparat sănătos?

În jurul shaormei circulă multe întrebări, de la numărul de calorii pe care l-ar putea conține, până la ideea de a fi sau nu un aliat al dietelor de slăbire sau al regimurilor sănătoase. Este shaorma o alegre bună atunci când ne este foame? Ce ar trebui să scoatem/punem din ingrediente pentru a obține un preparat mai sănătos sau mai sărac în calorii? Vă oferim mai multe răspunsuri în rândurile de mai jos.

Câte calorii are o sharoma

Shaorma rămâne un preparat culinar foarte îndrăgit, ușor de preparat sau care poate fi comandat la orice ora din zi.

Unii spun că shaorma reprezintă o masă completă, cu o combinație bună privind alimentele, conținând legume crude și murate, carbohidrați din lipie și cartofi, dar și proteine și grăsimi conține în carne și sosuri. Ei bine, sosurile nu reprezintă chiar cele mai sănătoase ingrediente, tocmai de aceea mulți recomandă să le evităm.

Câte calorii are o shaorma mare?

O shaorma mare are în jur de 1100 de calorii, deci un număr destul de mare pentru o masă din zi. Dar unele ingrediente sunt mai calorice, pe când altele nu. Pentru a ști ce să eliminați din ingredientele shaormei comandate și ce alimente ați putea cere în cantitate mai mare, detaliem conținutul caloric pentru fiecare ingredient conținut în shaorma:

Citește și:
  • Lipie mare – 80 kilocalorii
  • Cartofi prăjiți : 250-300 kcal
  • Carne – 300 kcal
  • Murături – 20 kcal
  • Varză – 20 kcal
  • Ceapă – 15 kcal
  • Ketchup – 60-70 kcal
  • Maioneză – 300-350 kcal

shaorma calorii Foto: Dzmitry Held/ shutterstock.com

Câte calorii are o shaorma mică?

Aceasta ar avea în jur de 800 de kcal sau mai puțin, dacă renunțați la sosuri sau alegeți o variantă vegană.

Este Shaorma un preparat sănătos?

Dacă luăm în calcul lipia, carnea, legumele, cu siguranță că este. Cartofii fiind prăjiți, nu reprezintă cel mai sănătos preparat (din pricina modului de preparare prin prajire), însă putem spune că în shaorma este o cantitate mică de cartofi prăjiți. Sosurile sunt foarte bogate în grăsimi nesănătoase, de aceea nu le putem recomandă neapărat în cadrul unei diete sănătoase.

Citește și:

Dar shorma conține fibre (din cereale și legume), carbohidrați, proteine din carne în special, vitamine și minerale din legume, fiind așadar un preparat cât se poate de complet.

Alegând cu grijă ingredientele, shaorma poate deveni atât un preparat sănătos, cât și o masă cu un număr de calorii care să nu ne amenințe dieta.

Ce scoatem din shaorma pentru a obține un număr mai mic de calorii?

Înainte de toate, cel mai simplu mod de a scădea numărul de calorii din shaorma este să renunți la sosuri și deja ai pierdut în jur de 400 de kcal.

De asemenea, o shaorma vegetariană, cu tofu în loc de carne, va fi mai săracă în calorii, tofu având în jur de 100 kcal în shaorma.

Desigur, mai poți opta pentru o shaorma mică. Sau poate să împarți cu cineva shaorma ta.

Citește și:

Specialiștii consideră că necesarul zilnic de calorii pentru un adult este de 2000-2500 de kcal, așadar poți consuma o shaorma mare, "cu de toate" și o gustare sau poți alege o shaorma mică simplă, fără sosuri, care să îți lase loc de încă 2 mese ci chiar și 2 gustări.

Partea cea mai făină în ceea ce privește shaorma este că îți poți alege ingredientele și mărimea, ajustând astfel rețeta după propriile preferințe și țeluri.

Foto articol: catalin eremia/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.