Setari Cookie-uri

Câte calorii are untul în funcție de conținutul în grăsime (vegan sau nu) și cât este de sănătos să îl consumăm?

Untul rămâne unul dintre alimentele preferate, fiind atât de bun la micul dejun și totodată oferind un gust aparte preparatelor culinare și deserturilor. Dar cât este de sănătos să îl consumăm și câte calorii are untul?

Ce este/cum se obține untul?

Untul este un produs (lactat sau nu) care se obține prin procesarea mecanică (uneori și fermentare dacă vorbim despre unturile vegane) a grăsimilor dintr-un aliment: lapte (mai exact smântână), caju, migdale și alte semine/fructe oleaginoaste. În unt se regăsesc practic grăsimile din alimentul respectiv, de aici și gustul foarte bun (corpului nostru îi plac grăsimile  ), dar și numărul mare de calorii.

Câte calorii are untul din lapte sau vegan?

  • În funcție de conținutul de grăsimi, untul obținut din lactate poate avea următoarele calorii la 100g:
  • Untul 40% grăsime conține în jur de 350-390 de kcal;
  • Untul cu 65% grăsimi are în jur de 550-590 kcal;
  • Untul cu peste 80% grăsimi va avea un conținut de peste 730 kcal;

Câte calorii are untul vegan la 100g:

  • Untul de arahide prezintă aproximativ 590 kcal
  • Untul de caju prezintă tot în jur de 590 kcal
  • Untul de migdale 610 kcal
  • Unt de cânepă – 570 kcal
  • Unt de cocos – 860 kcal
  • Unt de cacao – 880 kcal

calorii unt si beneficii unt vaca si unt vegetal / vegan Foto: Rustle/ shutterstock.com

Citește și:

Este sănătos să consumăm unt?

Grăsimile își au rostul lor în alimentație, putând aduce multe beneficii sănătății atunci când sunt consumate în mod variat și cu moderație. Da, este bine să variem grăsimile, de la cele animale la cele vegetale, cu condiția să evităm produsele rafinate și să ne îndreptăm cât mai mult spre cele obținute prin mecanisme ce conservă valorile nutritive naturale.

Grăsimile sunt importante pentru refacerea organismului, dar și pentru susținerea proceselor de regenerare. Trebuie să știți că fiecare celulă din corpul nostru prezintă membrană, iar aceasta este constituită în cea mai mare parte din grăsimi, conținând și colestelor.

Pe de altă parte, sunt studii care au demonstrat că și microbiota intestinală consumă grăsimi pentru a-și păstra echilibrul, de exemplu au fost descoperite inclusiv populații de bacterii bune care consumă tradiționala untură de porc.

Citește și:

Atenție însă, grăsimile trans sau hidrogenate nu sunt obținute prin procese naturale și sunt nocive pentru organismul nostru. Acestea nu aduc niciun plus sănătății, în schimb ne pot face rău.

Grăsimile saturate, nesaturate și acizii grași omega sunt lipide utile sănătății, însă într-un anumit raport. Tocmai de aceea specialiștii ne spun să nu exagerăm cu grăsimile săturate, iar în privința acizilor grași, cel mai bun raport ar fi acizi grași omega 3:omega 6 de 3:1 (procentul ideal îl conțin semințele de cânepă).

Dar, pe lângă grăsimi, unturile prezintă și alte proprietăți nutritive, fiind și surse de vitamine și minerale.

Untul de vacă mai conține vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamine din complexul B, vitamina K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, seleniu, flor.

Citește și:

Unturile vegane sunt bogate în în acizi grași nesaturati, proteine, fibre, vitamine (C, B1, B2, B3, B6, E și K), minerale precum cupru, fier, zinc, mangan, fosfor, potasiu, seleniu și magneziu dar și în antioxidanți.

Beneficiile consumului de unt

Unturile, vegane sau nu, sunt surse ideale de magneziu. Dintre ele, untul de migdale de exemplu conține o cantitate mare din acest mineral. Ca și efecte pozitive asupra sănătății, magneziul este implicat în numeroase procese și combate oboseala, sporește concentrarea și memoria, ajută în susținerea funcțiilor sistemului imun și ajută în menținerea sănătății musculoscheletale.

Unturile sunt bogate și în vitamine din complexul B, astfel că joacă rol important în procesele antioxidante, imunitare, antiinflamatoare și în menținerea sănătății sistemului nervos.

Citește și:

Consumul de unt reprezintă o excelentă sursă de energie, putând fi inclus cu precădere în dieta celor care fac multă mișcare. De asemenea, unturile sunt o sursă grozavă de minerale, mangan și cupru, precum și de vitamina B2 sau riboflavină, toate fiind necesare pentru producerea de energie.

Unturile au și psoprietati antioxidante, ajutând în reducerea proceselor inflamatorii cronice și totodată încetinind procesele de îmbătrânire.

Antioxidanții joacă și rol anticancerigen, alături de acidul linoleic conjugat.

Referințe:

Dietary lipids, gut microbiota and lipid metabolism

Sursa foto articol: New Africa/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.