Mandarinele sunt delicioase și preferate a fi consumate de mulți dintre noi, mai ales în sezonul rece. Sunt pline de vitamine și ne energizează, putând fi folosite chiar și la gătit. Dar câte calorii au mandarinele și cât sunt de sănătoase? Există contraindicații în consumul mandarinelor? Vă invităm să aflați răspunsurile în articolul de mai jos.
Câte calorii au mandarinele?
100 grame de mandarine conțin aproximativ 50 de calorii, ceea ce înseamnă un conținut destul de mic dacă ne gândim cât de gustaose sunt aceste fructe și la faptul că ne satisfac pofta de dulce. Unde mai punem la socoteală parfumul lor minunat, ultilizat și în aromaterapie.
Câte calorii au mandarinele în funcție de mărimea lor?
O mandarină cântărește adesea sub 100 g, însă orientativ putem spune că:
- O mandarină mică va conține între 35 și 40 kcal;
- O mandarină medie va avea în jur de 45-50 kcal;
- O mandarină mare, care poate cântări peste 100g, poate ajunge și până la 60 kcal.
Ca să va orientați mai bine, vă uitați cât cântărește punga voastră de mandarine, apoi numărați câte mandarine aveți și deja v-ați orientat în privința numărului de calorii.
Mandarine: conținut nutrițional
- 0,81 grame de proteine
- 0,31 grame de grăsimi
- 13,34 grame de carbohidrați
- 10,58 de grame de zaharuri
- 37 de mg de calciu
- 0,15 mg de fier
- 12 mg de magneziu
- 20 de mg de fosfor
- 166 de mg de potasiu
- 2 mg de sodiu
- 0,07 mg de zinc
- 0,03 mg mangan
- 0,1 micrograme seleniu
- 0,04 mg curpru
- 26,7 mg de vitamina C
- 0,05 mg vitamina B1
- 0,03 mg vitamina B2
- 0,4 mg vitamina B3
- 0,2 vitamina B5
- 0,078 mg de vitamina B6
- 16 micrograme vitamina B9 – acid folic
- 0,2 mg de vitamina E
Mandarinele conțin și aminoacizi, precum: alanină, acid aspartic, arginină, acid glutamic, cistină, histidină, valină, serină, betaina, prolina, triptofan, izoleucina, treonina, glicină, fenilalanină, licina, leucină, tirozină, metionină.
Mandarinele conțin și fibre, dar și fitonutrienti precum alfa și beta caroten, beta criptoxantina, zeaxantină etc.
Mandarinele sunt bogate și în antioxidanți, fiind astfel fructe foarte valoroase din punct de vedere nutrițional.
Foto: BearFotos/ shutterstock.com
Mandarine: beneficii pentru sănătate
Beneficii mandarine: susțin buna funcționare a sistemului imunitar
Bogate în antioxidanți, dar mai ales în vitamina C, mandarinele sunt bune prietene ale sistemului imunitar, stimulând funcția acestuia și aducând nutrienții necesari ca imunitatea să învingă bolile obișnuite.
În sezonul rece, consumul de mandarine ne ajută să stăm departe de răcelile de sezon sau măcar să le trecem mai ușor, cu o simptomatologie mai discretă.
Beneficii mandarine: efecte antiinflamatoare
Zincul, seleniul, vitamina C, antioxidanții, dar și fitonutrienții sunt substanțe implicate în reducerea inflamației. În zilele noastre foarte multe persoane se confruntă cu boli autoimune și inflamație cronică, așadar mandarinele ar trebui să facă parte din dieta noastră obișnuită.
Beneficii mandarine: efecte antiimbatranire
Alimentația bazată pe fructe și legume ne ajută să ne încetinim procesele de senescență (de îmbătrânire). Mandarinele se numără printre fructele care ne ajută să ne menținem tinerețea pentru cât mai mult timp. Să nu uităm că, pentru a ne bucura de rezultate optime, cel mai bine ar fi să combinăm dieta sănătoasă cu somnul corespunzător și programul de exerciții fizice.
Beneficii mandarine: tonic energetic
Mandarinele ne ajută să ne menținem tonusul zilnic, mai ales în sezonul rece, când iarna ne scade nivelul energetic. Mandarinele, dar și alte alimente, ne ajută să ne energizăm, să avem un bun tonus în sezonul rece, dar și în perioadele de suprasolicitare fizică și intelectuală.
- Câte calorii are untul în funcție de conținutul în grăsime (vegan sau nu) și cât este de sănătos să îl consumăm?
- Câte calorii are ciorba de perișoare + cea mai bună rețetă pe care o puteți prepara
- Câte calorii are omleta în funcție de numărul de ouă și alte ingrediente? Este sănătos să mâncăm omletă la micul dejun?
Beneficii mandarine: ajută în prevenția anemiilor
Mandarinele sunt foarte bogate în vitamina C, care sporește absorbția fierului în organism. În plus, mandarinele conțin și fier, fiind recomandate în prevenția anemiei sau ca adjuvante în dieta pentru tratarea unei anemii feriprive deja instalate.
Atenție însă, anemiile pot fi de mai multe tipuri (hemolitice, autoimune, megaloblastice etc.), referirea de mai sus este doar pentru anemiile feriprive.
Beneficii mandarine: susțin vederea bună și sănătatea ochilor
Bogate în vitamina A, mandarinele ne ajută să ne menținem vederea sănătoasă. Dacă adăugăm și plusurile pentru sănătate aduse de conținutul în antioxidanți, putem spune că mandarinele sunt susținătoare ale sănătății ochilor.
Beneficii mandarine: recomandate în sarcină
Mandarinele sunt o bună susrsa de acid folic, de vitamine din complexul B, dar și de potasiu, nutrienți necesari în sarcina. Totodată, mandarinele sunt bogate și în fibre, motiv pentru care ajută în menținerea transitului intestinal în timpul sarcinii.
Când sunt mandarinele contraindicate?
În general, mandarinele pot fi contraindicate atunci când aveți alergie la acestea.
Mai există însă și alte situații, cum ar fi unele probleme digestive, dar și intoleranța la histamină (mandarinele sunt foarte bogate în histamină).
Sursa foto articol: Nitr/ shutterstock.com