Setari Cookie-uri

Câte calorii au diferitele tipuri de lapte (vacă, oaie, capră) și care dintre acestea este mai indicat pentru consum?

Laptele este adesea promovat în alimentația sănătoasă de zi cu zi, fiind un aliment pe care omul îl consumă încă din antichitate. Vă propunem să aflați în acest articol câte calorii au diferitele tipuri de lapte și cât de sănătos este să consumăm acest aliment.

Câte calorii are laptele de vacă natral (lapte de țară)?

Laptele de vacă natural conține aproximativ 60-70 de calorii la 100 de mililitri. Cantitatea exactă de calorii poate varia ușor în funcție de nivelul de grăsime al laptelui (care difera de la animal la animal, dar și in funcție de alimentația acestuia sau de anotimp). Laptele integral conține mai multe calorii decât laptele degresat sau semidegresat.

Câte calorii are laptele de vacă 3,5% grăsime?

Laptele de vacă cu 3,5% grăsime conține, în medie, aproximativ 64 de calorii la 100 de mililitri. Aceasta înseamnă că un pahar obișnuit de 200 de mililitri de lapte de vacă cu 3,5% grăsime ar conține aproximativ 128 de calorii. Totuși valorile nutriționale pot varia ușor în funcție de producător și de alte factori, așadar este posibil că unele produse să conțînă un număr diferit de calorii (însă variațiile sunt foarte mici).

Citește și:

Câte calorii are laptele de vacă natural, fiert și cu caimac?

Acest lapte va avea tot atâtea calorii, pentru că fierberea nu modifică conținutul caloric al acestuia, caimacul fiind doar o parte mai bogată în grăsimi a laptelui, care se formează în urma fierberii și răcirii acestuia.

O lingură de caimac conține aproximativ 20 de calorii.

Așadar dacă vreți să obțineți un lapte natural degresat, îl fierbeți, folosiți pentru altceva caimacul și îl beți fără acesta.

Câte calorii are laptele de capră?

Laptele de capră conține, în general, mai multe calorii decât laptele de vacă. Cantitatea de calorii din laptele de capră depinde de conținutul de grăsime și de dimensiunea porției.

În medie, laptele de capră conține aproximativ 69-72 de calorii la 100 de mililitri, față de 60-70 de calorii la 100 de mililitri în cazul laptelui de vacă. Pentru un pahar obișnuit de 200 de mililitri, laptele de capră ar conține, prin urmare, în jur de 138-144 de calorii.

Citește și:

De asemenea, este important să luați în considerare faptul că laptele de capră are o valoare nutritivă diferită față de laptele de vacă și poate fi o alegere excelentă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau cu alergii la proteinele din laptele de vacă.

cate calorii are laptele de oaie, vaca, capra Foto: Oksana Mizina/ shutterstock.com

Câte calorii are laptele de oaie?

Laptele de oaie este bogat în proteine, grăsimi sănătoase și minerale esențiale, cum ar fi calciul, fierul și zincul.

Laptele de oaie are o valoare nutrițională asemănătoare cu cea a laptelui de capră, dar conține puțin mai multe calorii. În general, laptele de oaie conține aproximativ 90-110 de calorii la 100 de mililitri.

Astfel, un pahar de 200 de ml cu laptele de oaie ar conține în jur de 180-220 de calorii.

Care dintre aceste tipuri de lapte este mai sănătos pentru consum și de ce: lapte de vacă, lapte de capră, lapte de oaie?

Știm că mulți și-au pus această întrebare, însă toate aceste tipuri de lapte sunt sănătoase pentru consum și, deci, recomandate de către nutriționiști.

Citește și:

Cu toate acestea, laptele de capră și laptele de oaie sunt considerate, în general, mai ușor digerabile decât laptele de vacă. Aceste tipuri de lapte conțin, de asemenea, o cantitate mai mică de lactoză decât laptele de vacă, ceea ce poate face ca acestea să fie o opțiune mai bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

De asemenea, laptele de capră și laptele de oaie conțin, în general, o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase și proteine decât laptele de vacă. În plus, laptele de capră este o sursă excelentă de cupru și vitamina B12, iar laptele de oaie este bogat în zinc și fier.

Există și alergii la anumite substanțe componente ale laptelui, cum ar fi alergia la proteina laptelui de vacă sau de capră, astfel că în aceste situații se vor recomanda pentru consum celelalte tipuri de lapte, la care persoana respectivă nu are alergii.

Citește și:

Cele mai frecvente sunt alergiile la proteina laptelui de vacă, întâlnită des la copiii mici. Această alergie pare să „dispară” odată cu creșterea.

De asemenea există și persoane care prezintă intoleranță la lactoză. Laptele de vacă este cel mai bogat în acest glucid, de aceea o alternativă pentru aceste persoane ar fi să consume iaurturi (bacteriile care fermenetează iaurturile consumă și lactoza) sau lapte de capră/oaie, care au un conținut mult mai mic în acest zahar și care sunt mai ușor de digerat.

De ce este sănătos să consumăm lactate?

Consumul de lactate poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece acestea conțin o varietate de nutrienți esențiali pentru organism. Iată câteva dintre motivele pentru care lactatele sunt recomandate în alimentația noastră:

Citește și:
  • Sursă de proteine esențiale pentru dezvoltarea și menținerea mușchilor, a oaselor și a altor țesuturi. Proteinele din lactate conțin toți aminoacizii esențiali de care organismul nostru are nevoie.
  • Sursă de calciu: Laptele și produsele lactate sunt bogate în calciu, un mineral esențial pentru dezvoltarea și menținerea oaselor și dinților sănătoși. Consumul regulat de lactate poate ajuta la prevenirea osteoporozei și a altor probleme de sănătate ale sistemului osteoarticular.
  • Sursă de vitamine și minerale: Lactatele conțin o varietate de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina D, vitamina B12, potasiu și zinc.
  • Digestie: Lactatele conțin bacterii probiotice benefice care pot ajuta la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la îmbunătățirea digestiei. Cele mai recomandate în acest sens sunt iaurturile și laptele bătut.
  • Sănătatea cardiovasculară: Consumul de lactate poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Ceea ce ar trebui să reținem este faptul că produsele lactate conțin grăsimi și au, deci, un număr mai mare de calorii, iar persoanele care își doresc să reducă aportul caloric sau de grăsimi din alimentație ar trebui să consume lactate degresate.

Citește și:

De asemenea, persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din laptele de vacă ar trebui să evite consumul de lactate și să caute alternative (lapte de capră, oaie sau lapte vegetal).

Sursa foto articol: DONOT6_STUDIO/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.