Setari Cookie-uri

Câte calorii are pâinea? Îngrașă? Este sănătos să o consumăm?

Unii spun că pâinea îngrașă, alții că putem consuma 1-2 felii de pâine la masă. Dacă vreți să aflați câte calorii au diferitele tipuri de pâine, dar și care sunt diferențele nutriționale între acestea, vă invităm să citiți rândurile de mai jos.

Câte calorii are pâinea albă?

Pâinea albă are, în general, un conținut caloric de aproximativ 265 de calorii la 100 de grame. Cu toate acestea, dacă veți coace o pâine făcută în casă, veți constata că aceasta, chiar dacă este preparată din făină albă, este mult mai densă, mai grea comparativ cu pâinea din comerț, care este mult mai afânata, mai buretoasă și... mai ușoară.

Dacă ne gândim la caloriile unei felii de pâine, acest aspect devine important. Practic caloriile vor varia atât în funcție de mărimea feliei (dacă este vorba despre franzelă, pâine tartinabilă etc.), dar și de rețeta aluatului.

Specialiștii consideră că o felie de pâine de casă este ceva mai calorică, dar poate mai sănătoasă pentru organism, fiind preparată din ingrediente simple ca apă, făină, sare, ulei, drojdie. Sortimentele de pâine din comerț pot conține unele substanțe adăugate, care fac pâinea mai pufoasă și mai rezistentă în timp.

Citește și:

O felie de pâine cântărește, în medie, 25-30 de grame, dar poate fi și mai „ușoară”, dacă este o pâine foarte pufoasă. Aceasta va conține cam 50-80 de calorii.

Câte calorii are pâinea prăjită?

Dacă vorbim despre pâinea „prăjită” în prăjitorul de pâine, adică doar rumenită la aer cald, aceasta își păstrează numărul de calorii.

Dacă însă este vorba despre pâine prăjită în ulei/untură/unt, atunci numărul de calorii va crește considerabil, ba chiar se poate dubla.

cate calorii au diferitele tipuri de paine Foto: Olesya_sh/ shutterstock.com

Care sunt diferențele dintre pâinea integrală și pâinea neagră?

Pâinea integrală și pâinea neagră sunt două tipuri diferite de pâine, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii pentru sănătate.

Citește și:

Pâinea integrală este făcută din făină integrală (de aici și numele), care include toate părțile boabelor de grâu, inclusiv miezul, tărâțele și germenii. Aceasta conține o cantitate mare de fibre, vitamine și minerale, ceea ce o face o alegere sănătoasă pentru alimentație. De obicei are o culoare mai închisă și o textură mai densă decât pâinea albă sau neagră.

Pe de altă parte, pâinea neagră este făcută din făină albă cu adaos de făină de secară, boabe sau alte cereale. Datorită conținutului de făină albă, pâinea neagră nu conține atât de multe fibre și nutrienți precum pâinea integrală, dar poate fi o alegere mai bună decât pâinea albă, deoarece conține adesea mai puține calorii și carbohidrați.

Citește și:

Mare atenție însă, inspectorii sanitari atrag atenția că, uneori, pâinea neagră nu conține făină integrală. Anumiți producători folosesc făină albă și coloranți alimentari sau melasă, obținând astfel pâine colorată, fără valoarea nutritivă caracteristică acestui sortiment de pâine. Pentru a evita confuziile, pe eticheta produsului ar trebui menționat procentul și tipurile de făinuri folosite în prepararea aluatului.

Câte calorii are o felie de pâine neagră?

O felie de pâine neagră are un conținut caloric mai mic decât o felie de pâine albă, pentru că pâinea neagră este făcută cu o proporție mai mare de făină integrală sau de alte cereale, și cu mai puțină făină albă decât pâinea albă.

Citește și:

O felie de pâine neagră de dimensiuni medii poate conține aproximativ 40-70 de calorii. Desigur că toppingurile sau alte adaosurile folosite împreună cu pâinea pot crește conținutul caloric al acesteia.

Câte calorii are o felie de pâine integrală?

O felie de pâine integrală poate fi mai calorică decât cea din pâine albă, în funcție de cerealele folosite, având în jur de 30-90 de calorii. Însă fibrele alimentare și ceilalți nutrienți conținuți în pâinea integrală ajută la scăderea indicelui glicemic și în final la reținerea în organism a unui număr mai mic de calorii.

Numărul de calorii variază în funcție de tipul de cereale integrale utilizate în prepararea aluatului, grâu și secara fiind mai calorice, în timp ce orzul și ovazul fiind mai sărace în calorii.

Citește și:

Așadar, dacă sunteți la dietă sau valorile glicemiei vă creează probleme, puteți înlocui pâinea albă cu cea integrală.

Sursa foto articol: grafvision/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.