Setari Cookie-uri

10 carti pe care trebuie sa le citesti in viata asta

Cartile sunt hrana pentru minte si suflet. Completeaza-ti colectia din biblioteca cu cateva dintre volumele pe care trebuie neaparat sa le citesti!

Sunt multe, foarte multe carti pe care ar trebui sa le citesti cel putin o data in viata si sa le pastrezi la loc de cinste in biblioteca ta, insa am incercat sa selectez doar zece dintre ele, atat vechi, cat si recent aparute.

Anna Karenina

Anna Karenina, romanul lui Lev Tolstoi, prezinta povestea unei vieti pline de patimi si indoieli a unei femei puternice, cuprinsa de o dragoste mistuitoare. Este un roman al vietii de familie a carui actiune se petrece în secolul al XIX-lea.

Mizerabilii

Mizerabilii este, fara doar si poate, unul dintre cele mai cunoscute romane ale secolului XIX, scris de Victor Hugo.

Acesta analizeaza natura binelui si a raului, urmareste viata si interactiunile dintre mai multe personaje pe o perioada de douazeci de ani, rolul principal fiind ocupat de fostul puscarias Jean Valjean, care cauta sa se indrepte si sa-si rascumpere greselile din trecut prin fapte bune.

Citește și:

Un veac de singuratate

Un veac de singuratate, romanul care i-a adus succesul international lui Gabriel Garcia Marquez si i-a adus Premiul Nobel, descrie istoria satului columbian fictiv Macondo, dar si ascensiunea si prabusirea familiei Buendia.

Actiunea cartii urmareste viata lui Jose Arcadio Buendia, intreprinderile sale indraznete, temperate de prudenta sotiei sale Ursula, viata fiilor – dintre care se remarca Aureliano, colonel si erou legendar al razboiului civil, a nepotilor si a stranepotilor lor, pe parcursul a sase generatii.

Alchimistul

Inca de la aparitie, Alchimistul lui Paulo Coelho a inregistrat vanzari record si a reusit sa schimbe vietile oamenilor.

Este povestea unui pastor pe nume Santiago care isi paraseste casa din Spania, aventurandu-se in desertul egiptean pentru a gasi o comoara ingropata in Piramide. Nimeni nu stie care este comoara sau daca personajul va reusi sa depaseasca obstacolele intalnite in drumul prin desert, insa ceea ce incepe ca o calatorie in cautarea unor bunuri lumesti se transforma treptat in descoperirea comorii ascunse inlauntrul sau.

Citește și:

Mandrie si prejudecata

Romanul Mandrie si Prejudecata a fost adaugat in lucrarea "1001 de carti de citit intr-o viata" de Peter Boxall, profesor de limba engleza la Universitatea Sussex.

Este povestea lui Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale unui gentleman din mediul rural al Angliei secolului al XlX-lea, care trebuie sa isi asigure o existenta decenta, printr-o casatorie convenabila si sigura. Ea se arata dispusa la orice compromisuri numai sa obtina garantia ca fetele ei nu vor ramane fara un viitor stabil si sigur.

Lolita

Avand un subiect socant si scandalos pentru multi (obsesia unui barbat matur pentru o fetita de doar 12 ani), romanul lui Vladimir Nabokov - Lolita - a fost respins de trei editori, a devenit carte interzisa, obiect de cult si, intr-un final, roman clasic al secolului XX.

Cartea a fost ecranizata o data in regia lui Stanley Kubrick, cu James Mason in rolul principal, si a doua oara sub in regia lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert.

Citește și:

Portretul lui Dorian Gray

Scopul romanului Portretul lui Dorian Gray, care a fost un succes insotit de un scandal monstru, era sa epateze mintile conventionale prin explorarea infinitelor relatii dintre viata si arta.

Fascinat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul sau Basil Hallward, Dorian Gray face un pact si ajunge sa isi vanda sufletul in schimbul frumusetii si tineretii vesnice. Sub influenta lui Lord Henry Wotton, el ajunge sa duca o viata dubla, dedicandu-se tuturor placerilor interzise, dar pastrand aparentele unei vieti respectabile.

Inainte sa te cunosc

Inainte sa te cunosc este o poveste de dragoste pentru tinerii generatiei de azi, despre o iubire neasteptata între doi oameni care nu au nimic in comun. Ea adora sa lucreaza in ceainarie si are un iubit de care isi da seama ca nu este indragostita, iar el provine dintr-o familie bogata a caruia viata, insa, se schimba radical in urma unui accident de motocicleta care il lasa paralizat.

Citește și:

O carte romantica, care ii va provoca pe cititori sa se intrebe ce e de facut atunci cand, de dragul celui pe care il iubesti, trebuie sa-ti sacrifici propria fericire.

Oscar si tanti Roz

Oscar si tanti Roz este o carte cu si despre copii, pentru adulti. Eric-Emmanuel Schmitt reuseste inca o data sa ne surprinda cu o poveste care reuseste sa smulga zambete si lacrimi in acelasi timp.

Actiunea se desfasoara intr-un spital, avandu-l ca personaj principal pe Oscar, un copil de 10 anisori, captiv intr-o camera in care se lupta pentru viata sa, desi nimeni nu vrea sa ii spuna adevarul - ca sufera de leucemie.

Aflat intr-un razboi inocent cu toata lumea, singura care ii intra in gratie este tanti Roz, o infirmiera batrana, neintrecuta in nascocit povesti moderne, adevarate lectii de viata.

Marele Gatsby

"Odata cu noul meu roman (n.r.: Marele Gatsby) m-am cufundat cu totul intr-o opera de creatie pura [...], in imaginarea neintrerupta a unei lumi reale si totusi stralucitoare.", scris F. Scott Fitzgerald in scrisoarea catre editorul Maxwell Perkins, cca 10 aprilie 1924.

Citește și:

In acest roman, autorul reuseste sa realizeze ceea ce nu va mai face in toata cariera sa ulterioara: o satira a moravurilor contemporane care contine adevarurile, personale si sociale, cele mai profunde. Subiectul consta in visul american si tradarea acestuia, subiect care face conexiunea intre viata privata a scriitorului, cariera lui si cartile sale intr-un intreg tematic.

Sursa Foto Front Page: unsplash.com

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.