Setari Cookie-uri

Parerea psihologului: Trauma #Colectiv-a

Cazul Colectiv reprezinta o trauma colectiva majora. Pentru o astfel de situatie, nimeni si nimic nu poate spune ca este pregatit.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Pentru ca intensitatea dramei trece dincolo de orice mecanism uman de aparare, dincolo de orice pregatire profesionala. Dar drama aceasta nu trebuie sa va domine la orice pas, nu trebuie sa va schimbe sau sa va dea senzatia ca viata nu mai are rost.

trauma

Foto interior si prima pagina: igor.stevanovic, Shutterstock

Din acest motiv toti cei care au suferit direct sau indirect trebuie sa inteleaga faptul ca nu sunt mai eroi si nu procedeaza bine daca se lasa pe fundul prapastiei. Ba din contra.

Daca sunteti medic, voluntar, pompier, victima sau parinte a uneia dintre victime trebuie sa apelati la ajutor specializat. Daca nu, este posibil sa suferiti daune majore din punct de vedere al randamentului profesional sau al implicarii familiale. Pentru ca, intr-o astfel de situatie, va puteti alege cu: tulburari de personalitate, tulburari alimentare, tulburari de comportament, de somn sau adictii de care ulterior sa nu mai puteti scapa niciodata, sau sa scapati foarte greu. De cele mai multe ori, o tulburare sau o adictie ce credeti ca este doar de moment, poate ramane trasatura de personalitate intreaga viata.

Si uite asa, va puteti trezi alcoolici sau paranoici, fara sa vadati seama. Pentru ca v-ati lasat purtati de suferinta in bratele celor mai negre cosmaruri, devenind alta persoana…

Categoriile de persoane care sufera sau pot suferi in urma unei traume colective sunt urmatoarele:

Citește și:
  • Victimele incendiului si familiile acestora.
  • Medici, infirmiere, brancardieri, voluntari, pompieri si toti cei implicati direct in salvarea sau tratarea victimelor, dar si familiile acestora. Pentru ca nu va imaginati ca este usor sa ai in familie un medic, o asistenta sau un voluntar ori pompier ce a participat sau participa inca la ajutorarea victimelor.
  • Cei caracterizati de o sensibilitate aparte,( ce poate veni din propriile traume) care se identifica cu drama traita de victime si familiile acestora.

Starile tuturor celor implicati direct sau indirect ori ale celor care doar se identifica cu victimele sau familiile acestora pot fi: de la tendinte suicidare la tulburari de personalitate, de la adictii la tulburari comportamentale.

Un principiu de baza in psihologie spune: cei care sufera si isi traiesc prea intens suferinta ajung sa se imbolnaveasca fara sa isi dea seama. Ei cad direct pe fundul prapastiei sau aluneca fara sa isi dea seama, din cauza suferintei sufletesti imense.

De aceea primii care ar trebui sa remarce schimbari si care ar trebui sa ia atitudine sunt cei din exterior: prietenii, colegii sau cunostintele celor implicati. Acestia sunt cei care pot sesiza imediat problemele si pot sa ia masuri. Masurile sunt pe cat de simple, pe atat de greu de aplicat, pentru ca va veti lovi foarte des de un refuz. Dar trebuie sa continuati cu persuasiune pentru a avea rezultate.

Solutii in cazul traumelor colective:

Citește și:

1. Psihologul. Este cel care va intelege si va poate ajuta cel mai repede. Trebuie doar sa aveti rabdare, precesul terapeutic poate fi de durata, in functie de cat de grav ati fost afectati.

2. Psihiatrul. Tratamentul medicamentos este foarte important in astfel de situatii. Daca apelati la tratament asa nu inseamna ca va feriti de trauma sau ca nu suferiti alaturi de victime. Dar va ajuta sa nu suferiti si dvs mai mult decat este cazul si sa reusiti sa mergeti mai departe. Viata trebuie sa isi urmeze cursul si peste cateva luni sau ani, nimeni nu va mai tine cont de trauma dvs si va va cere sa munciti sau sa va comportati ca o persoana normala. De aceea este bine sa nu va lasati pe fundul prapastiei.

3. Preotul. Oricat de hulita a fost biserica sau preotii in ultima perioada, totusi ei reprezinta solutia la care s-a apelat de 2000 de ani. Un duhovnic bun va va intelege si va va sfatui cu drag.

Solutiile prezentate sunt cele la care este bine sa apeleze toti cei care au suferit direct sau indirect. Chiar daca apeleaza pentru o perioada mai scurta sau mai lunga, chiar daca au incredere mai mare sau mai mica, rezultatele nu se vor lasa asteptate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.