Setari Cookie-uri

Sindromul femeii trofeu la barbatii cu bani sau pozitie sociala

De ce barbatii cu un anumit statul social vad femeia ca un trofeu creat special pentru ei.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Foarte des, in lumea celor care au un anumit statut social (parlamentar, judecator, ofiter superior, manager, patron) sau cei care au o avere considerabila (oameni de afaceri, cei care au mostenit mari averi), se intalneste acest sindrom.

Ei sunt oameni realizati, au scapat de grijile zilnice si doresc sa isi traiasca viata in corespondenta cu statutul lor social sau financiar. Pot fi oameni trecuti de 60 de ani sau foarte tineri, casatoriti sau nu, principiul este acelasi. Doresc sa aiba alaturi o femeie frumoasa cu care sa se mandreasca. Alaturi de ea, vad invidia sau admiratia din ochii prietenilor, si se simt mai importanti, mai barbati.

femeia trofeu
Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock

Cum se vede viata prin ochii unui astfel de barbat insurat sau nu?

Cei insurati se pot grupa in trei categorii.

1. Cei care isi doresc sa pastreze si sotia si copiii.

Citește și:

Barbatii din aceasta categorie vad “femeia trofeu” ca pe o aventura. Astfel se simt importanti in ochii prietenilor sau colegilor. Se hranesc din admiratia si invidia acestora. Problemele apar atunci cand “femeia trofeu” isi doreste mai mult. Atunci barbatii intra in depresie pentru ca nu gasesc resurse sa renunte la familie si copii, dar nu doresc sa renunte nici la amanta. Fiecare in parte il hranesc in mod diferit. Familia ii ofera stabilitate, iar amanta distractii. Pus in situatia de a alege, el se poate comporta astfel:

- Daca sotia se decide sa divorteze, depresia se accentueaza, pentru ca amanta nu ii este de ajuns. Cel putin o vreme…

- Amanta gaseste un alt partener, care ii face promisiunea de a se casatori cu ea sau se decide doar sa isi insele amantul pentru a-i da senzatia ca, in cazul in care nu divorteaza pentru ea, o va pierde. Situatie in care, barbatul ori cauta sa isi recupereze amanta, ori renunta. In ambele situatii starea barbatului se deterioreaza... ceea ce dovedeste faptul ca este genul care doreste sa joace la doua capete, dorind doua vieti paralele din care sa se hraneasca diferit.

Citește și:

- Acest joc poate functiona doar daca gaseste o sotie total dependenta de el, care sa ii accepte orice in dorinta de a nu il pierde. Sau o amanta care sa isi accepte rolul, pana cand, isi va gasi o alta varianta mai viabila.

2. Cel care renunta la sotie pentru amanta.

Astfel, el considera ca isi poate trai cu adevarat viata. Sotia nu mai era buna, nu ii mai oferea ceea ce isi dorea el: distractie, fun, calatorii, experinte deosebite. Aceste relatii pot functiona o vreme pana cand amanta va ajunge sa se comporte cum se comporta fosta sotie. Sau pana cand amanta isi va gasi un alt barbat, mai important, mai bogat, sau mai potent….


3. Cel care renunta la “femeia trofeu” pentru sotie. Relatia va functiona o vreme, poate isi va pune cenusa in cap si va incerca sa stearga urmele raului facut familiei. Dar, o data ce a simtit admiratia si invidia celor din jur, datorita “trofeului”, mai devreme sau mai tarziu va dori din nou sa simta acele emotii. “Femeia trofeu” este ca un drog. Odata ce ai gustat din el si ai simtit emotiile intense traite, vei dori sa te infrupti din nou….

Citește și:

Cum se vede viata prin ochii “femeii trofeu”?

Foarte simplu. Sunt frumoasa si pentru asta trebuie sa platiti. Eu ofer frumusetea mea si nu o pot oferi pe gratis. Cine da mai mult? Si pentru ca sunt frumoasa, nu merita sa muncesc, decat daca nu am alta variata. Dar, o data ce apare “sponsorul” sau “barbatul trofeu”, cel care isi permite sa plateasca pentru frumusetea mea, atunci putem stabili o relatie minunata… relatie in care eu ofer: frumusete, tinerete, distractie, sex si o gramada de alte nebunii. Lucruri care costa mult, dar in egala masura te pot face sa te simti mandru ca ma ai. Vei fi invidiat si multi isi vor dori sa aiba ceea ce ai tu, nu este un sentiment minunat? Si nu merita oare efortul sau pretul? Cand ai mai simtit tu asa ceva? Te face sotia sau familia sa simti aceste emotii? Clar nu! Tocmai de aceea tu ma vanezi iar eu ma las cucerita. Este un schimb echitabil in fond si la urma urmei, nu crezi?

Citește și:

Vizionare placuta


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • ...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.