Setari Cookie-uri

Cu ce se curăță aurul

Aurul se numără printre cele mai căutate metale prețioase pentru realizarea bijuteriilor.

Folosit în aliaj cu alte elemente pentru a-și păstra maleabilitatea, de exemplu argint și cupru, aurul rămâne o opțiune durabilă, care va arăta mereu la fel de bine, mai ales dacă este îngrijit corespunzător.

Bijuteriile din aur , cu sau fără pietre prețioase, sunt de multe ori acele piese pe care le porți în fiecare zi, iar asta înseamnă că depunerile de calcar, uleiurile naturale sau produsele cosmetice pot altera treptat aspectul lor. Dacă vrei să le păstrezi mereu strălucirea, află cu ce se curăță aurul chiar la tine acasă.

Curatarea aurului – de ce este necesară?

Aurul, în general, este suficient de rezistent pentru a fi purtat în fiecare zi. Asta înseamnă că nu poate fi distrus foarte ușor, iar zgârieturile se produc în cazul unor procese mecanice repetate. Cu toate acestea, bijuteriile din aur, mai ales cele purtate zilnic, pot căpăta un aspect tern dacă nu sunt curățate periodic.

Citește și:

Acest lucru este cauzat de depunerile de calcar care pot apărea dacă obișnuiești să porți mereu bijuteriile, chiar și la duș sau la piscină. În plus, toate produsele de îngrijire formează o peliculă pe bijuterii și, dacă nu este curățată, va duce la erodarea aurului și la o pierdere temporară a luciului. Așadar, metalul prețios are nevoie de curățare pentru ca strălucirea și culoarea lui să se păstreze de-a lungul timpului.

Cum poți curăța bijuteriile din aur acasă

Curățarea bijuteriilor din aur trebuie făcută respectând câteva reguli destul de simple, în funcție de tipul de bijuterie pe care îl ai.

Pentru a curăța bijuteriile din aur, poți folosi o soluție compusă din apă călduță și săpun lichid, în care să lași bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. Cu o periuță moale, îndepărtează apoi depunerile de pe bijuterii, fără a pune o presiune prea mare. Pentru a le reda strălucirea, secretul este să usuci bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară.

Citește și:

O altă variantă este să folosești amoniac (nu este o variantă sigură pentru bijuteriile care au pietre prețioase sau semiprețioase), însă este important să știi că nu trebuie să lași bijuteria la înmuiat în această soluție. Totodată, nu este recomandat să o folosești foarte des, existând riscul ca bijuteria să se înnegrească. Poți prepara acasă o soluție amestecând o parte de amoniac cu șase părți de apă. Lasă bijuteriile timp de un minut în amestec și apoi clătește bine și șterge piesele cu o lavetă moale.

Aurul se poate curăța și cu alte produse pe care le ai prin casă, de exemplu oțet sau bicarbonat (dacă vrei să le redai culoarea).

Pune bijuteriile într-un bol cu oțet timp de 20-30 de minute, iar apoi curăță-le cu o periuță, clătește-le și șterge-le cu o cârpă moale.

Citește și:

Bicarbonatul este un ajutor bun dacă vrei să cureți bijuteriile din aur care s-au înnegrit în timp. Prepară un amestec din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină sare de masă, însă nu folosi foarte des acest amestec, scopul lui fiind doar de a reda culoarea bijuteriei.

Îngrijirea inelului de logodnă și a verighetei

Inelul de logodnă și verigheta sunt bijuteriile pe care le porți în fiecare zi, iar curățarea lor ar trebui făcută periodic pentru a-și păstra luciul. Diamantul inelului de logodnă poate fi șters cu ușurință cu o lavetă moale pentru a-și păstra strălucirea.

În general, atât inelul de logodnă, cât și verigheta pot fi curățate cu apă caldă cu săpun. Ferește-te de alte soluții, mai ales dacă în montura inelului tău sunt incluse și alte pietre prețioase.

Citește și:

foto unsplash

Vizionare placuta


Kudika
11 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.