Setari Cookie-uri

Slabirea cu puterea mintii: NLP si hipnoza

Problemele de greutate sunt intotdeauna complicate si agravate de bagajul emotional pe care il are fiecare. Fie ca e vorba de obezitate, fie ca sunt doar cateva kilograme in plus, misiunea de a slabi le pare tuturor irealizabila.

Problemele de greutate sunt intotdeauna complicate si agravate de bagajul emotional pe care il are fiecare. Fie ca e vorba de obezitate, fie ca sunt doar cateva kilograme in plus, misiunea de a slabi le pare tuturor irealizabila. Marea greseala e sa amesteci vina si ciocolata, lipsa de incredere cu un Happy meal, sa combini plictiseala cu chips-uri. Formarea unor asemenea obiceiuri nesanatoase in asociere cu emotii problematice este cel mai periculos lucru pe care il poti face. Si totusi se intampla atat de des.

O tehnica ce poate ajuta intr-o asemenea situatie este NLP: programarea neuro-lingvistica. NLP este o abordare psihoterapeutica care iti modifica, prin comunicare si hipnoza, acele tipare comportamentale prin care iti faci singura rau. Inventata in anii ’70 de Richard Bandler si de lingvistul John Grindler, NLP a castigat repede notorietate fiind imbratisata de terapeuti si traineri de pretutindeni. Pornind de la ipoteza ca exista o legatura intre procesele neurologice, limba si comportamente inradacinate, cei doi au speculat ca s-ar putea lucra la o reconectare a acestor asocieri intr-un fel benefic.

'Programare' se refera de fapt la experientele de viata pe care le-ai avut si care te fac cine esti astazi. Experiente nefericite in copilarie cu mancarea te marcheaza pentru tot restul vietii si probabil inca te influenteaza. Astfel ti se conditioneaza organismul sa raspunda unor tipare comportamentale care vin din subconstient si care se declanseaza in situatii standard – de-asta pari sa faci mereu aceleasi greseli cand tii o dieta, cazi prada acelorasi slabiciuni. Chiar daca stii de ce ar trebui sa te feresti, nu reusesti.

Leacul este recontextualizarea acestor experiente personale: te reprogramezi si iti modifici atitudinea fata de mancare, fata de sport, fata de prioritatile tale in viata. Prin metoda NLP devii constienta de tine insati si te educi sa rationalizezi ce ti se intampla: vei disocia treptat comportamentul nesanatos de cel sanatos, emotiile de mancare, fericirea pe termen scurt de multumirea pe termen lung.

Autosugestionarea este un bun inceput pentru construirea increderii in sine, iar tactica de recontextualizare foloseste tocmai acest principiu: o anumita fraza este spusa intr-un fel pozitiv, este abordata intr-un mod optimist. Orice experienta de viata este utila pana la urma, trebuie doar sa stii sa inveti din ea. NLP te incurajeaza sa iti reevaluezi situatiile mai putin fericite si sa le rastorni in favoarea ta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.