Setari Cookie-uri

Alimentatia naturala carnea de vita

ndeparteaza grasimea vizibila, indiferent de modalitatea de crestere a vitelor, deoarece contin aceeasi cantitate de colesterol. Desi carnea vitelor crescute in mod natural nu are un nivel mult mai ridicat de grasimi saturate fata de carnea de pasare, ar trebui sa o mananci in cantitati moderate, ca parte integranta dintr-o dieta alcatuita din fructe, legume si cereale integrale.

Atunci cand musca dintr-un burger suculent sau cand taie dintr-un file, putini oameni realizeaza diferenta dintre carnea de vaca ce se comercializeaza in prezent si cea care servea ca hrana cu ceva timp in urma. Inainte de al doilea razboi mondial, bovinele erau crescute cu iarba si putea dura chiar si 4 ani pana cand acestea ajungeau la maturitate. Dar apoi industria a optat pentru hranirea cu porumb, care a reprezentat un gen de masina a timpului" pentru cresterea vitelor. In ziua de astazi, viteii sunt hraniti initial cu lapte si iarba, iar cand ajung la varsta de 6 luni, sunt trimisi in loturi de hranire. Pana cand ajung la varsta de 14 luni, viteii cantaresc suficient pentru a fi taiati. Hranirea cu porumb poate sa para sanatoasa pentru cresterea vitelor, dar de fapt nu este. Vitele sunt rumegatoare, sistemul lor digestiv fiind conceput pentru a digera iarba, nu cereale. Hranite cu porumb, ele se ingrasa repede, dar acest proces este asemanator cu ingrasarea fortata a gastelor (pentru ficatul lor). O dieta cu porumb poate imbolnavi vitele, putandu-le fi chiar fatala. Animalele trebuie tratate medicamentos, pentru a fi ferite de imbolnavire si infectie, pana cand ajung la greutatea necesara pentru a fi taiate. De asemenea, li se administreaza hormoni pentru o crestere mai rapida. Toate aceste metode sunt eficiente pentru bugetul crescatorilor si mentin pretul scazut al carnii de vita pe piata. Cultura de porumb este si ea problematica este puternic subventionata de guvern si, prin urmare, se produce in cantitati mari; necesita cantitati mari de pesticide si fertilizatori, precum si cantitati enorme de gaz natural si ulei pentru productie. Degajarile toxice de pe loturi au devenit o problema ecologica importanta, poluand apele si terenurile. In plus, hranirea cu porumb a vitelor nu este un lucru benefic pentru oameni, in special pentru aceia care mananca in mod regulat fripturi grase si burgeri. Vitele hranite cu porumb au carnea frageda, cu un nivel crescut de grasimi, in special grasimi saturate. 100 de grame de carne de vita hranita natural are, in mod normal, intre 7 si 10 grame de grasime, in comparatie cu 14 pana la 16 grame de grasime, pentru aceeasi cantitate de carne de vita hranita cu porumb. Pe langa nivelul scazut de grasimi saturate, carnea vitelor hranite natural contine multi acizi grasi nesaturati, numiti omega-3 (asemanatori cu cei din peste), care aduc beneficii organismului, precum si o cantitate mai mare de vitamina E. Acestea asigura un aport mai mare de acid linoleic conjugat, o alta categorie de grasimi care are un potential benefic pentru organism. Hormonii si antibioticele Pe langa acestea mai se pune problema hormonilor folositi pentru cresterea vitelor. In momentul in care carnea ajunge in farfuria ta, resturile de hormoni sunt in cantitati foarte mici neingrijoratoare din punctul de vedere al sanatatii. Ingrijorator nu este efectul asupra consumatorilor, ci asupra mediului. Hormonii intalniti in carnea de vitel (si nu numai) sfarsesc prin a polua apa. Si nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu ideea reziduurilor din carne: Uniunea Europeana a refuzat sa importe din America carne de vita crescuta cu ajutorul hormonilor. O alta problema o reprezinta antibioticele folosite pentru hranirea animalelor pentru a preveni sau trata afectiunile acestora. Din nou, reziduurile din carne, nu sunt in cantitati ingrijoratoare pentru sanatatea oamenilor, dar utilizarea antibioticelor duce la cresterea virulentei bacteriilor pentru animale si mediul inconjurator. (Prin urmare, daca te imbolnavesti de Salmonella, tulpinile virusurilor sunt rezistente la antibiotice). Carnea provenita de la vitele hranite cu porumb este mult mai contaminata cu bacteria E coli, in parte deoarece porumbul interfereaza cu digestia rumegatoarelor, iar pe de alta parte deoarece animalele sunt crescute laolalta in conditii precare. In plus, nivelele de E coli sunt mult mai scazute in carnea provenita de la vitele crescute natural. Ar trebui sa trecem la consumul de carne de vita crescuta natural? Cresterea vitelor in mod natural a luat amploare in ultima perioada si, desi este mult mai scumpa decat cea a vitelor hranite cu porumb, multi oameni prefera carnea obtinuta in acest fel, pentru ca este mai gustoasa. Ar trebui sa trecem la alternativa traditionala? Daca mananci cantitati mici de carne de vita nu prea conteaza care dintre alternative este de preferat. Dar, daca mananci in mod regulat, vei dori sa treci la cea obtinuta natural, daca iti permiti o poti comanda pe internet sau prin mail, dar poti gasi si in unele magazine astfel de specialitati. Retine urmatoarele sfaturi: Indeparteaza grasimea vizibila, indiferent de modalitatea de crestere a vitelor, deoarece contin aceeasi cantitate de colesterol. Desi carnea vitelor crescute in mod natural nu are un nivel mult mai ridicat de grasimi saturate fata de carnea de pasare, ar trebui sa o mananci in cantitati moderate, ca parte integranta dintr-o dieta alcatuita din fructe, legume si cereale integrale. Desi carnea vitelor crescute natural este mai putin contaminata cu bacterii periculoase, este bine sa o prepari cu atentie. Cea mai buna idee pentru mediul inconjurator si sanatatea oamenilor este ca acestia sa consume cantitati mai mici de carne.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2005
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.