Setari Cookie-uri

Portiile mari duc la supraalimentare

Cred ca va aduceti aminte cum in copilarie bunica sau mama va spunea ca nu trebuie sa lasati nimic in farfurie daca vreti sa va faceti mari. Conform unui studiu recent, cei mai multi oameni consuma tot din farfurie, indiferent cat de mare si de plina este portia.

Cred ca va aduceti aminte cum in copilarie bunica sau mama va spunea ca nu trebuie sa lasati nimic in farfurie daca vreti sa va faceti mari. Conform unui studiu recent, cei mai multi oameni consuma tot din farfurie, indiferent cat de mare si de plina este portia. Acest studiu a fost condus de catre dr. Barbara Rolls, autoarea unei cartii despre metode de slabire Volumetrics, in care explica conceptul de densitate calorica si recomanda sa ne potolim foamea consumand supe, fructe si legume, si sa evitam consumul alimentele ce contin carbohidrati rafinati, cum ar fi pastele fainoase. Din pacate, prea putini respecta aceste indicatii. Dr. Rolls a aratat in acest studiu ca cei care au primit portii mari pe o perioada indelungata de timp au inceput sa consume mai multa hrana decat in mod normal si dupa incheierea studiului si au mentinut acest obicei prost timp indelungat. Cercetatorii au emis ideea ca la aceste persoane, semnalele biologice care controleaza senzatia de foame si satietate nu mai puteau regla aportul alimentar. Studiul si-a indreptat atentia si asupra efectelor consumului de portii mari pe perioade mari de timp. Rezultatele au fost prezentate la intalnirea anuala a Societatii Americane pentru Studiul Obezitatii. Traim in epoca supraalimentarii, a portiilor uriase si a cantitatilor mari de hrana. Studiul nostru a dorit sa sublinieze necesitatea de a controla atat CE, dar si CAT mancam,� spune dr. Rolls. Cercetatorii au urmarit cantitatea de hrana consumata de 23 de participanti la studiu si le-au monitorizat aportul energetic de-a lungul a 11 zile. S-a constatat ca subiectii au consumat mai multa hrana atunci cand li s-au oferit portii mai mari? cu exeptia legumelor? Dr. Rolls e de parere ca portiile supradimensionate au un efect nedorit asupra aportului caloric, chiar si in cazul celor care nu mananca tot din farfurie. La sfarsitul studiului s-a constatat ca participantii au consumat cu 15% mai multe calorii pe zi in timpul perioadei cat le-au fost oferite portii mari. Mai mult decat atat, dupa incetarea studiului, acestia au continuat sa manance excesiv, deci nu se poate vorbi de o limitare a consumului pentru a compensa perioada de abuz alimentar. Aportul in exces a insumat un total de 4500 kcal in timpul studiului, ceea a insemnat o crestere in greutate cu mai mult de jumatate de kilogram (in conditiile in care consumul caloric prin efort fizic a ramas constant). O alta observatie foarte importanta si interesanta: mai putin din 25% dintre subiecti au observat ca au primit mai multa mancare ca de obicei. Concluzia este foarte clara: trebuie sa fim atenti la cantitatea de alimente pe care le consumam, iar daca vrem sa slabim, micsorarea portiilor este o prima strategie care da roade. Autor: Dr. Serban Damian Sursa: doctor.info.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Decembrie 2006
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.