Setari Cookie-uri

SOS: insolatia!

In aceasta perioada a anului temperaturile sunt extrem de ridicate si soarele ne face uneori mai mult rau decat bine. Suntem nevoite sa iesim in timpul zilei din casa sau suntem in vacanta si expunerea la soare este indelungata. Cum ne protejam contra insolatiei?

In aceasta perioada a anului temperaturile sunt extrem de ridicate si soarele ne face uneori mai mult rau decat bine. Suntem nevoite sa iesim in timpul zilei din casa sau suntem in vacanta si expunerea la soare este indelungata. Cum ne protejam contra insolatiei?

Insolatia apare in cazul expunerilor indelungate la soare, in special daca se lasa capul descoperit. Astfel, temperatura corpului creste si nu reuseste sa-si revina la normal. De asemenea isi face simtita prezenta daca transpiratia este abundenta si nu consumi lichide suficiente.

Insolatia iti poate strica vacanta si clipele de distractie pot fi transformate in clipe de delir.
Fii atenta la simptomele insolatiei: dureri de cap, stari de oboseala, varsaturi, ritm accelerat al batailor inimii, ameteli si temperatura ridicata.

InsolatiaDin cauza deshidratarii, copiii si batranii sunt cei mai afectati in cazurile de insolatie.

Daca starea se agraveaza, nu ezita sa chemi ajutor medical, mai mult ca sigur este necesara o consultatie de specialitate.

Primul ajutor

Evita contactul cu razele soarelui, stai intr-un loc la umbra, eventual racoros. Racoreste-ti corpul cu apa rece, dar nu exagerat de rece. Renunta la haine pe cat posibil pentru a lasa corpul sa respire. Pune-ti comprese cu apa rece, dar nu aplica direct cuburi de gheata. Este de preferat ca picioarele sa fie mai ridicate decat nivelul corpului pentru a asigura o circulatie mai buna.

In cazurile de insolatie este necesar sa fii atenta in privinta administrarii medicamentelor. Cel mai bine este sa iei un tratament recomandat de medic.

Daca este doar o senzatie de oboseala din cauza caldurii este indicat repausul intr-un loc racoros si consumarea de cat mai multe lichide pentru o mai buna hidratare.


Sfaturi utile


- evita plimbarile din mijlocul zilei (intre orele 12.00-16.00) daca temperatura de afara este extrem de ridicata

- vestimentatia ta trebuie sa fie deschisa la culoare si din materiale care sa lase corpul sa respire, evita hainele din materiale sintetice si pe cele mulate pe corp. Hainele din bumbac si putin mai largute te ajuta si impotriva transpiratiei.

- consuma fructe si legume proaspete si bea cat mai multe ceaiuri
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.