Setari Cookie-uri

Ce inseamna o femeie frumoasa?

"Sa lasam femeile frumoase barbatilor fara imaginatie"- Marcel Proust

“Sa lasam femeile frumoase barbatilor fara imaginatie”- Marcel Proust

“O femeie care nu poate fi urata nu este frumoasa”- Karl Kraus

Se spune ca gusturile nu se discuta, ca ceea ce este frumos pentru unul nu este neaparat frumos si pentru celalalt. Cu toate acestea, exista concursuri de frumusete, topuri, dezbateri, criterii. Frumusetea are fatete multiple: daca Angelina Jolie, de exemplu, atrage numerosi admiratori, nu mai putin adevarat este faptul ca si micuta Jodie Foster sau delicata Oana Sarbu au categoria lor de inimi sagetate.

In general, barbatii descriu o femeie frumoasa ca fiind inalta, supla, cu parul lung, cu trasaturi regulate, plina de senzualitate si de magnetism, o imagine care s-ar potrivi atat lui Kim Basinger in “ 9 saptamani si jumatate”, cat si Juliei Roberts in “ Pretty Woman”. Exista si barbati care atunci cand descriu o femeie frumoasa se refera la zambet, la maini ingrijite, la atitudine sau la inteligenta care aureoleaza frumusetea.

Dar, ca sa fim sinceri, scenariile de adulter ale barbatului vizeaza primul criteriu estetic si multi se viseaza posedand o astfel de femeie intr-o atmosfera incitanta si erotica. In alegerea sotiei pot prima, intr-adevar, calitatile sufletesti fiindca miza este pe termen lung. Dar multi barbati nu renunta la a-si imagina sau a pune in practica aventura inedita a vietii lor. Andreea Marin, Mihaela Radulescu, Monica Barladeanu, Andreea Raicu sunt femei care ocupa locurile fruntase in topurile frumusetii feminine si in ceea ce le priveste nu ne putem rezuma doar la celebritate si talent. Este evident ca ele corespund unui anumit tip de frumusete pe care il promoveaza mass-media si nu vom vedea niciodata femei precum Ada Milea, Narcisa Suciu sau Geanina Corondan urcand imprevizibil in frunte sau macar pe locurile din urma. Sunt femei urate? Nu! Ele sunt dorite si iubite la randul lor, dar frumusetea lor nu corespunde standardului creat. Din acest punct de vedere, putem avea impresia ca frumusetea se banalizeaza prin restrangere. Femeile care pozeaza goale la rubrica destinata previziunilor meteorologice seamana cu cele de pe copertile revistelor de femei sau cu cele care defileaza pe ringul de box. Frumusetea lor nu poate fi negata sau anulata, dar se ridica inevitabil un semn de intrebare: cum definim cu adevarat frumusetea?

Mircea Cartarescu in “ De ce iubim femeile?” ofera un raspuns inedit: “pentru ca au sani rotunzi, cu gurguie care se ridica prin bluza cand le e frig, pentru ca au fundul mare si grasut(..) Pentru ca in pat sunt indraznete si inventive, nu din pervesitate, ci ca sa-ti arate ca te iubesc.(..) Pentru ca nu citesc reviste porno si nu navigheaza pe site-uri pono. Pentru ca poarta tot soiul de zdranganele pe care si le asorteaza la imbracaminte dupa reguli complicate si de neinteles. Pentru ca-si deseneaza si-si picteaza fetele cu atentia concentrata a unui artist inspirat.” Frumusetea unei femei tine, in acceptia scriitorului, de diferentele de gen, de lucrurile aparent banale dar care constituie ceea ce numim eternul feminin.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.