Setari Cookie-uri

Ciocolata, o dependenta?

Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au publicat recent in European Journal of Neuroscience un studiu legat de consumul de ciocolata si posibilitatea reactiei organismului la aceasta substanta precum la un drog.

Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au publicat recent in European Journal of Neuroscience un studiu legat de consumul de ciocolata si posibilitatea reactiei organismului la aceasta substanta precum la un drog.

Telegraph.co.uk, citand European Journal of Neuroscience, a oferit publicului mai multe date despre acest studiu inedit: se pare ca modificarile produse in creierul uman ca urmare a ingestiei de ciocolata sunt similare cu cele aparute odata cu administrarea unui drog la persoanele dependente de anumite stupefiante.

Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe au urmarit cu ajutorul RMN modificarile aparute in aceasta situatie. La studiu au participat 8 persoane innebunite dupa ciocolata si alte 8 care nu aveau vreo pasiune deosebita pentru acest aliment. Initial toti subiectii au vizionat fotografii apetisante cu deserturi din ciocolata, iar apoi tuturor li s-a oferit o bautura pe baza de ciocolata in timp ce reactiile creierului lor erau urmarite prin intermediul RMN.

Observatiile cercetatorilor au fost uimitoare! Marii amatori de ciocolata au avut o reactie neobisnuita atunci cand isi savurau desertul: in creier li se activau zone care erau responsabile cu dependenta de droguri si alcool, dar si zonele din cortex responsabile cu placerea. Persoanele pentru care ciocolata nu reprezenta un deliciu au avut reactii de mica amploare.

Concluzia acestui studiu are o mare aplicabilitate atunci cand tinem dieta: Rolls si McCabe sustin ca vizualizarea alimentului preferat stimuleaza zonele din creier care tin de dependenta. Asadar, atunci cand incercam sa renuntam la anumite alimente (cum ar fi la ciocolata in timpul dietei) este util sa evitam sa le privim. Acestia sustin ca prin vizualizare creste pofta si se sustine dependenta.

De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca daca o persoana mananca alimentul preferat fara sa-l poata vedea (pe intuneric) va consuma o cantitate mai mica din respectivul aliment fiindca prin asocierea imaginii cu gustul se produce un stimul mai puternic, deci o pofta mai mare.

Sursa: healthy.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.