Setari Cookie-uri

Neurocosmetica

Neurocosmetica reprezinta o viziune moderna care priveste frumusetea ca pe un rezultat atat al ingrijirii si alimentatiei cat si al actiunii sistemului nervos.

Neurocosmetica reprezinta o viziune moderna care priveste frumusetea ca pe un rezultat atat al ingrijirii si alimentatiei cat si al actiunii sistemului nervos.

Din pacate trairile negative, stresul, supararile, grijile, toate sunt vizibile pe chipul nostru. Daca aceste stari persista in timp, vom simti cum suntem secatuiti de energie, cum parca imbatranim si frumusetea se grabeste sa dispara.

Starea psihologica este bine “tradusa” pe fata noastra. Cand suntem nervosi avem un ten mai rosu decat de obicei, cand suferim de o boala avem parca tenul pamantiu, cand suntem veseli si odihniti pielea noastra arata mai tanara etc.

Neurocosmetica este cea care face legatura intre trairile psihologice si efectele acestora asupra frumusetii noastre.

Ce rol are sistemul nervos?

Sistemul nervos se afla intr-o stransa interactiune cu pielea noastra, el avand nenumarate terminatii la nivelul acesteia care controleaza atat sensibilitatea cat si procesele vasculare si trofice de la nivel subcutanat. Substantele eliberate de fibrele nervoase, numite neurotransmitatori, vor influenta net aspectul si sensibilitatea pielii noastre. Acesti neurotransmitatori (chiar numele lor este sugestiv) reprezinta “semnale” transmise de la sistemul nervos catre celulele pielii, atat epidermice cat si subcutanate ori celulele vaselor sanguine locale. De exemplu o iritatie a fibrelor nervoase vor produce local o inrosire sau anumiti mediatori circulanti, prin cai directe sau indirecte, pot influenta pigmentarea pielii (pete, pistrui etc.). Tot sistemul nervos (s-a demonstrat stiintific ca terminatiile libere cutanate intervin primele) initiaza raspunsurile inflamatoare ori regleaza activitatea unor glande cutanate (spre exemplu glandele care secreta sebum si sunt implicate in aparitia porilor dilatati si a punctelor negre).

Exista si un sens invers al ecuatiei: celulele din piele elibereaza factori ce actioneaza asupra fibrelor nervoase, le influenteaza activitatea si le coordoneaza tonusul. Mai exact influenteaza tipul neurotransmitatorilor eliberati, cantitatea si locul unde se vor elibera.

Concluzionand, comunicarea intre celule si sistemul nervos este una foarte stransa, influentandu-se reciproc in functie ne nenumarati factori.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.