Setari Cookie-uri

Transpiratia excesiva

Transpiratia este o functie esentiala a organismului prin care sunt eliminate o parte din toxine si care asigura reglarea temperaturii corpului. Ea este dirijata de glandele sudoripare, care produc, in medie, 800-900 de mililitri de sudoare pe zi.

Transpiratia este o functie esentiala a organismului prin care sunt eliminate o parte din toxine si care asigura reglarea temperaturii corpului. Ea este dirijata de glandele sudoripare, care produc, in medie, 800-900 de mililitri de sudoare pe zi.

Glandele sudoripare sunt de doua feluri:

- exocrine: acestea contin 99% apa, sunt dirijate de sistemul nervos, si nu produc intotdeauna miros. Sunt localizate in mod deosebit in podul palmei, talpa piciorului, sub sani si pe frunte;

- apocrine: sunt cele comandate de glandele endocrine si de sistemul pilos. Acestea contin substante organice (deseuri), care se oxideaza la contactul cu aerul si degaja un miros neplacut, mai slab sau mai intens. Sunt localizate, in principal, la subtiori (axile), in regiunea organelor sexuale, la ceafa.

Nu toate persoanele transpira la fel de mult, si nici mirosul nu este acelasi. Cert este, insa, ca nu e tocmai placut sa stam langa o persoana care a uitat sa foloseasca deodorantul, cu atat mai putin placut daca circulam cu mijloacele de transport in comun.

Totusi trebuie sa tinem cont si de faptul ca o transpiratie abundenta (hiperhidroza), poate sa fie declansata de diferite cauze, printre care:

- emotii puternice, stres
- diabet
- consum prea mare de lichide si excitante
- hipertiroidism
- obezitate
- menopauza
- tuberculoza

Remedii

- In special in sezonul cald, mai ales daca planuiti sa iesiti undeva, faceti dus numai cu apa calduta. In acest fel veti transpira mai putin decat dupa dusuri cu apa fierbinte si chiar rece.

- Folositi plantele pentru baie. Adaugati in apa calduta: tei, musetel, sunatoare, ace de pin, menta.


- Adaugati in apa pentru baie cateva picaturi de ulei de lavanda. Acesta ajuta la eliminarea toxinelor, pastreaza un miros placut pentru corp, si catifeleaza pielea.

- Folositi pudra de talc parfumata (mentolata) pentru tot corpul, aceasta absoarbe transpiratia.

- In zilele caniculare, nu folositi creme grase pentru corp, atunci cand iesiti in oras. Alegeti mai bine geluri racoritoare, mentolate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.