Setari Cookie-uri

Carnitina, aliatul impotriva kilogramelor in plus

In ultima vreme piata suplimentelor nutritive destinate pierderii kilogramelor in plus a fost invadata de o multitudine de produse pe baza de carnitina. Beneficiile sale sunt mult laudate de producatori si tot mai multe persoane care vor sa slabeasca consuma suplimente cu carnitina. Dar ce este de fapt carnitina?

In ultima vreme piata suplimentelor nutritive destinate pierderii kilogramelor in plus a fost invadata de o multitudine de produse pe baza de carnitina. Beneficiile sale sunt mult laudate de producatori si tot mai multe persoane care vor sa slabeasca consuma suplimente cu carnitina. Dar ce este de fapt carnitina?

Carnitina este o substanta care se gaseste in mod natural in organism. Ea este sintetizata din doi aminoacizi, in ficat si in rinichi, dar poate fi obtinuta si din alimentatie, cea mai buna sursa fiind carnea, in special carnea de vita si oaie. Pentru sinteza ei organismul are nevoie si de vitamina C, B1 si B6.

Carnitina este implicate in metabolismul lipidelor, intervenind in procesul de ardere al acestora. Rolul sau este de a transporta acizii grasi din tesutul adipos catre mitocondrii – “centralele energetice” ale celulelor, unde are loc arderea acizilor grasi si transformarea lor in energie.

Cele mai mari cantitati de carnitina se gasesc in muschi si in inima. Intrucat muschii scheletici si inima sunt principalii utilizatori ai energiei provenite din arderea grasimilor, o cantitate insuficienta de carnitina va genera slabiciune musculara si functionare defectuoasa a cordului. In plus, grasimea neutilizata se va depune. De aceea, dietele extreme, de infometare, care nu aduc cei doi aminoacizi necesari sintezei de carnitina, nu au practic nici un efect de slabire, pentru ca nu se produce cantitatea suficienta de carnitina, iar grasimile nu se ard. Iata de ce un regim drastic, cu continut caloric foarte mic, nu este nici sanatos, nici eficient in pierderea kilogramelor.

L-Carnitina te ajuta sa slabesti

Carnitina care se gaseste in suplimentele nutritive pentru slabit este L-carnitina, forma necesara organismului.

Studiile au confirmat efectul benefic al L-carnitinei pentru organism. Unul dintre acestea a urmarit efectul L-carnitinei asupra metabolismului femeilor tinere ce efectuau exercitii. Cercetatorii au constatat in grupul de femei ce a primit L-carnitina (0,68 g sau 680 mg zilnic) o diminuare a tesutului gras cu 1,35% dupa 35 de zile, precum si o crestere accelerata a arderii grasimilor, comparat cu grupul de femei care au primit o pilula inerta (placebo).

Se apreciaza ca doar o mica parte din necesarul zilnic de carnitina este sintetizata in organism. Pentru a asigura nivelul optim de carnitita este necesara o dieta care sa aduca 100 – 300 mg prin aport alimentar. Alimentele care au cea mai mare concentratie de carnititna sunt carnea de vita, porcul, carnea de pasare si pestele. Suplimentele alimentare cu carnitina va pot fi de folos daca alimentatia dumneavostra nu va asigura aportul optim.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.