Setari Cookie-uri

Marca frumusetii

Alunitele au devenit o marca a frumusetii, fiind promovate de unele dintre cele mai admirate femei din istorie, printre care le amintim numai pe marchiza de Pompadour, sau mai recent Marilyn Monroe, Madonna sau Cindy Crawford.

Alunitele au devenit o marca a frumusetii, fiind promovate de unele dintre cele mai admirate femei din istorie, printre care le amintim numai pe marchiza de Pompadour, sau mai recent Marilyn Monroe, Madonna sau Cindy Crawford. Pentru prima data alunitele false au aparut prin secolul XVI, cand era foarte apreciat obrazul alb pus in evidenta de aceste semne ale frumusetii. Fie ca sunt naturale, false sau desenate cu un creion, in coltul gurii, deasupra buzei, intre sprancene, cum obisnuia de exemplu Gwen Stefani sa se “accesorizeze”, sau in adancitura decolteului, alunitele sunt seducatoare.

Insa dincolo de factorul estetic, alunitele pot sa devina periculoase. Numite si nevi pigmentari ele reprezinta acumulari de melancocite (celule pigmentare) care in functie de concentratia de celule sunt mai inchise sau mai deschise la culoare, uneori chiar necolorate (nevi acromici). Cand au fire de par se numesc nevi celulari pilosi. Acestea pot sa apara chiar de la nastere insa si mai tarziu, la varste adulte.

Citește și:

De obicei alunitele sunt benigne dar in mod exceptional pot sa degenereze in cancer de piele (melanoame maligne). Persoanele care au multe alunite prezinta in mod firesc un risc mai mare de a dezvolta un melanom. De aceea este recomandabil ca acestea sa fie supravegheate si evaluate de un dermatolog, pentru a stabili exact care sunt riscurile si ce trebuie facut. Exista si cateva semnale de alarma care impun neaparat consultarea medicului:

• daca isi schimba culoarea, devenind negricioase sau chiar se depigmenteaza

• isi modifica aspectul sub raportul dimensiunilor sau chiar se inflameaza si apar crapaturi

• se inconjoara cu un inel rosu, inflamator

• in anumite cazuri este posibil sa sangereze

Alunitele in general presupun o deosebita atentie, cu atat mai mult cu cat sunt situate in zone sensibile. Specialistii recomanda sa fiti precaute atunci cand va expuneti la soare, ei insistand chiar asupra faptului ca acestea ar trebui sa fie acoperite, deoarece soarele reprezinta un factor nociv care poate sa determine transformarea lor in melanoame. Daca nu este posibil cel putin evitati orele de varf mai ales atunci cand mergeti la plaja, un sfat deloc nou dar de a carui importanta si valoare din pacate prea putine persoane sunt constiente.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.